Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jestli je normální dvouhodinové, někdy i čtyřhodinové kojení v kuse. Pavlíkovi je 5 týdnů a občas mi přijde, že kojím celý den, co s tím??
Ahoj Terko.
Takhle dlouho jsem ze začátku tedy nekojila, ale ta 3/4hodina až hodina to byla. Samozřejmě s tím, že dcera sála účinně tak pět minut pak usnula, pak jsem ji budila , zase něco vypila a tak pořád dokola. Bradavky mě bolely, malá pořád plakala. Jednou když už to nebylo k vydržení,jsme ji s manželem naložili do autosedačky a projížděli se autem. Ona tvrdě usnula, spala asi 4hodiny a pak se vzbudila a s takovou chutí jsem ji sát snad ani neviděla. (Bylo to poprvé, co tak pila-hltavě)
Byl ji zrovna asi týden.
Asi jsem ti moc nepomohla, ale ty začátky jsou někdy skutečně dramatické. Po čase to přejde a budete si navzájem skutečně rozumět, chce to čas.
Přeji hodně zdarů a krásné zdravé miminko.
P.
Ještě jsem si vzpomněla, že to celkem vyřešil dudlík, ale to nenabízím jako variantu pro vás. Jsem odhodlaná své další dítě nevychovávat s dudlíkem, je to zlozvyk, který se hůře odnaučuje.
Ale tím ukazuju, že zoufalý člověk, dělá zoufalé činy.
Zdravím vás…
Terko , tak dlouhé kojení normální není, kojení s přestávkami, kdy dítě třeba čůrá do plínky, tedy přeruší sání, nebo si chviličku zdřímne a pokračuje v pití, by mělo trvat max. 45 minut. I na takovou dobu se mnozí pediatři tváří, že je to nenormálně dlouhé, ale to je v normě, zvlášť ze začátku. Pokud kojení trvá výrazně déle, může být nějaký neurologický problém, spavost kvůli novoroz. žloutence, chudokrevnosti apod. Předpokládám, že celé dvě (či více) hodiny nesaje. Taky jsem měla starší děti u prsa třeba hodinu a půl, ale to spíš že po kojení usnuly a nechtěly se vzdát bradavky-dudáčka. Obrátila bych se být tebou na laktační poradkyni, nebo pokud jsi v dosahu, tak zajet na Laktační centrum do Krče.
Terko zkus se mrknout na www.kojeni.net ,mě to hodně pomáhá,když si nevím rady ![]()
Ahoj, můj syn se narodil ve strašných vedrech a asi první 3 měsíce nám každé kojení trvalo hodinu a kojila jsem každou 1-1,5 hodinu (kromě noci, to spal skoro celou noc). Po těch 3 měsících ho to přešlo (taky přestala vedra) a změnilo se to v opačný extrém.
Ale to, co popisuješ, normální není. Neurologický problém v tom nevidím. Spíš něco jiného - nejspíš miminko něco trápí (třeba bolení bříška) a takto se uklidňuje. Pochybuju, že celou dobu saje. My jsme dudlíka neměli, ale asi bych se v tomto případě k němu přiklonila.
Ahoj, já kojila první 3 měsíce asi tak hodinu v kuse. Nikomu to nepřipadalo normální, ale pak se to srovnalo. Já jsem si nepřipadala divně, když to moje holčička potřebovala, tak jsem jí to poskytla.
Ještě jsem si vzpomněla, že mi doktor v nemocnici říkal, že pokud miminko cucá po delší dobu, rozuměj, jak ty říkáš i tři hodiny v kuse , mohou ho trápit opravdu prdíky a velké bolesti bříška, protože to předešlé mlíčko nemá strávené a saje nové.
Ale mě ze začátku také pomohly zmiňované stránky www.kojeni.net a jiřinka-laktační poradkyně. Zkus tam opravdu mrknout.
Hodně síly-P.
Ahoj,já u starší dcery prokojila celé dopoledne.Pila tak půl hodiny,pak se poblinkala a zase pila,chvilku zdřímla,pak znovu pití,blinkání,převlékání a najednou bylo poledne a já se ani nenasnídala a nepřevlékla z noční košile.Skončilo to šestinedělím,kdy už jsem najela na systém a klidně jsem jí mezi jídly položila do postýlky a šla si po svém.Kňourání,nekňourání.To bych asi zešedivěla!
A nyní mi malá naštěstí nezvrací a systém jsem zavedla po 3 týdnu.A jde to!
Vyčkej,ono se to srovná.A nekoukej na okolí.když chce malé pít,tak ať pije!R. ![]()
ahoj,
u nas to bylo v bledemodrem, jak popisujes… nakonec se ukazalo, ze byl spatne prisaty, takze proste musel tahat silene dlouho, aby neco vycucl
bylo to na zblazneni! pro klid duse bych kontaktovala nejakou laktacni poradkyni - nam pomohla, kojime uspesne doted
(a to jsem tehdy skoro na kolenach manzela prosila, at uz sakra skoci pro ten sunar
)
hodne stesti!
Ahoj Terko!
U nás takové kojení znamenalo málo mléka.
Naty byla prostě pořád u prsu, kde i usínala a když jsem ji opatrně přenesla do postýlky, za 20minut brečela…
U vás mě napadá taky 6-ti týdenní růstový spur (laktační krize). Záleží, jestli malý přibývá na váze. Váha je v tomto případě jasný pomocník…
Ahoj,
taky jsem druhý týden měla malýho skoro pořád na prsu a i tak po kojení brečel (v porodnici jsme hodně spadli s váhou a musel být sestřičkama dokrmován…)
Na 14-ti denní prohlídce (tj. týden od propuštění z porodky), nám dr. navážila týdenní přírůstekk 20g.....takže u nás to bylo evidentně málo mléka, důležitá je váha
![]()
(ale kojím dál s Nutrilonem
)
Ahoj, není to normální. Já jsem kojila 3/4 hodiny a sestry na mě řvaly, že je to moc dlouho. Jenže prcek vždycky u kojení usl a když jsem jí odpojila, tak se probrala a řev… ![]()
Takže pokud spí - budit (lehce štípat do ouška, třít pod bradičkou), pokud nespí, tak bych ho prostě za půl hoďky odpojila a dala až další várku
A nebo další varianta, chce jenom dudlat - zlatý dudlík (nobelovku vynálezci!!!!!
) ![]()
Ahoj, díky moc za všechny rady. Dlouhé kojení nám nakonec trvalo jen pár dnů a pak jsme se srovnali. Pája žádný úbytek na váze neprodělal, spíše naopak. Ve 2,5 měsících má 7kg…
nevím normál to není. je to těžké! každé moje dítě bylo jiné.. starší dcera se napila za 20 minut a bylo to ok! mladší neustále usínala.. a nepila. jen žmoulala… sestra mi nedoporučila ji nechat jen tak dumlat. ničí bradavky.. když usne - sebrat! to potnáš kdy mimi pije a kdy jen tak dumlá.. na to je cumel! ale nakonec to dopadlo tak, že spadla moc s váhou dolů.. tak jsme přešli na umělou stravu.. prostě to nešlo! nchat mimi pít dvacet minut… a vzít prso! a když začne plakat tak dejme tomu vrátit.. no je to těžký! vydrž!