Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Řešit něčí psychické potíže časem stojí pomáhajícího vlastní zdraví, tak se tomu lidé přirozeně vyhýbají, natož aby s tebou jeli na dva dny do zahraničí jen tak a řešili to tam. Do toho bych vůbec nešla. To neni jako jednorázová pomoc při nějaké nečekané události, tohle by zřejmě nemělo konce.
Takhle… těžko posuzovat pravost kamarádství, ale je pravda, že v nouzi poznáš přítele… každopádně teď nepomůžou oni tobě, však jednou budou třeba zase potřebovat oni…
Bohužel přijdeš na to, že člověk je stejně na vše sám (, pokud nemá partnera či ochotnou rodinu).Já mám těžké zdr problémy a bohužel, prostě se všude dovezu a zařídím sana.
A to i přes bolest.
Protože musím, nikdo jiný to za mě neudělá a od doby, kdy jsem přestala očekávat pomocí od nejbližších, se mi strašné ulevilo.
@MamaZBrd píše: Více
ano, staré pravdivé přísloví „pomoc čekej na konci své ruky“ ![]()
@Luboš P píše: Více
Dneska se dá všechno udělat online, meeting i elektronický podpis.
Máš naprosto sobecký, sebestředný přístup. V životě by mě nenapadlo kohokoliv z kamarádů o něco takového požádat (nejde o hodinový doprovod k lékaři) a když by náhodou, určitě bych si ho nenárokovala způsobem, jako to děláš. Chceš slyšet tajemství? Svět se netočí kolem tebe. Lidé mají své povinnosti, radosti a prostor, který za žádných okolností nemusí věnovat psychicky labilní kamarádce. Ta SOS tabletka je fajn řešení, ale vyzkoušej ji - co to je? Lexaurin, Neurol, Oxazepam.. Můžou tě hodně vypnout, neber si to poprvé v situaci, kdy potřebuješ fungovat. Spíš počítej s pár hodinami útlumu.
@MamaZBrd píše: Více
Mám to stejně. I když jsem byla v největších sr..abech, radši jsem se spolehla sama na sebe. Mám to pod kontrolou, a nemusím být později vděčná a dlužná za pomoc, která třeba ani pomocí nebyla.
@Zvedava1 Jsem už skoro 10 let v důchodu, takže už nestíhám, ale myslím, že se shodneme, že jezdit podepisovat smlouvu není to pravé.
Mám za sebou deprese, silné úzkosti i panické ataky. Jsem teď zdravá. A nejela bych. Protože mi přijde rozhodnutí v tomto stavu jet jako hloupost. Krizovou medikaci máš?
@Anonymní píše: Více
Tak je zkus, než odjedeš do zahraničí. To čekáš, že tam případnou špatnou reakci bude řešit kamarádka? ![]()
Mas uplne zkreslenou predstavu co cekat od kamaradu. Jo, dokud jsem byla svobodna, bezdetna, mela jsem partu kamaradu zijicich ve meste daleko od puvodnich rodin, resili jsme i takove veci spolu. Ale od doby, kdy postuone zacinali mit vazne vztahy a rodiny, a ze ja ji mela az posledni, tak o tom neco vim jake to je byt svobodna bezdetna tricetileta kamaradka lidi s rodinami, kamaradi sli proste na druhou kolej. Vzdycky uz byli az za partnery a detmi. To tak proste je. Pokid moc nepracuji, maji to tak z nejakeho duvodu, asi chteji byt hodne s detmi, napriklad, nebo neco jineho (staraji se o nekoho v rodine, partner je hodne vytizeny tak resi celou domacnost, cokoli). Ja taky malo pracuju, ale to neznamena ze mam hodne casu. Mam nemocnou mamu a narocne male dite, k tomu vlastni zdravotni problemy a vytizeneho manzela, ktery doma nezaridi a neudela nic, od toho totit malo pracuju aby to mel kdo resit. S tim je spojeno to, ze se malo vidime s nim a vsichni jako rodina. Takze ne, neobetovala bych dva dny zadne kamaradce. S kamaradkami se vidam kdyz se mi to hodi a je to zabava. Nic vic. Od toho dalsiho je proste rodina. Kdyz budu mit prusvih a nebudu vedet jak neco zaridit, budu se o tom bavit s manzelem jak to udelame, ne s kamaradkou. Takze rozhodne nebudu potrebovat zadnou takovou pomoc vracet. Kdyz bych zustala sama, tak proste budu muset sama. Nerekla bych kamaradce ktera ma rodinu.
Tak asi nechtějí dospělé ženské dělat pecovatelku. Každý máme nějaké trable a musíme si to pořešit sami. Ja si nedovedu představit, ze se takhle o někoho cizího staram.
Tohle je zejména záležitost rodiny. A ani rodina by fakt neměla suplovat svojí dovolenou nějaký pracovní výjezd do zahraničí, který ty nemusíš mentálně zvládnout.
@Anonymní píše: Více
Takže pomáháš zjištně
. Něco za něco, aneb vždycky jsem pomáhala já tobě, teď pomůžeš ty mě! Řeknu ti tajemství, nejsou to tví kamarádi a zas tak moc je nebereš. Každý na to nemá, řešit cizí psychické problémy. Třeba se tví kamarádi ani nechtějí bavit s psychicky nemocným člověkem, či hypochondrem. Nechtějí na sebe přenášet tvou negativní energii.
P. S. Doufám, že na služební cestu jedeš teda vlakem
.
@Fitsun píše: Více
Ahoj tohle asi není v pohodě ne? Co když má nějaký psychický problém… Ale zase nejsme tady psychologové ale slečna by asi potřebovala
Na tu základní otázku odpovídám zcela krátce.
Je to zcela normální.
X krát v životě se mi stalo, že jsem něco pro druhé udělala ochotně a nezištně nad standard očekavátelnosti. Téměř nikdy se mi to od těch lidí nevrátilo. Ale zase na druhou stranu musím říct, že někdo úplně jiný udělal něco pro mě, co mi v dané chvíli pomohlo a v době, kdy jsem to potřebovala. Já vím, ty jsi čekala, že když jednou něco potřebuješ ty, tak si ještě budeš vybírat mezi těmi ochotnými. A jsi zklamaná. Bohužel přesně takhle to na světě chodí. Jak v práci, tak v rodině, tak u kamarádů a známých. Ono je nejlíp od nikoho nic nepotřebovat a vystačit si sama. Místo řešení svých kamarádek koukej, ať máš takovou práci, abys ji zvládala zdravotně a byla nezávislá finančně i na nějaké pomocí od někoho. To víš. Lidi jsou i závistiví. I blízcí lidi. Nejspíš si doma řekli. Jo. Ona mě tam zadarmo využije jako podporu, já ztratím dva dny, ona se bude mít dobře a já z toho budu mít co…ano, takoví umějí lidí být. Čím větší naoko kamarád, tím víc té dovede potopit. A ani nemusí mít pocit, že ti škodí. Já jsem kolikrát tak ráda, že nevím, co se o mě říká v rodině, v práci, na koníčku Myslím, že by mě to akorát mrzelo a že nejvíc by si přiložil to příslovečné polínko ten, koho jsem za sebou táhla a vytáhla ho. Jo. Potěší, když mi někdo řekne, ty jsi spolehlivá. Když někdo o mě řekne, ona to dobře udělala. Ona si to nechá pro sebe. Ona tě nepodrazí. Ale kolikrát se ke mně donesla informace naprosto odlišná od situace úplně nefér. K tomu je nejlepší, prostě se na to vykašlat a nechat to být. On se myslím často vytrestá ten dotyčný sám…vrátí se mu to odjinud. A ty si z té své situace vezmi ponaučení a nauč se říkat bez dalšího vysvětlování
Ne
Nemůžu
Neudělám to
Nechce se mi
Nemám na to čas
Věř mi, že pro tebe bude lehčí fungovat ve vlastním životě. Budeš mít víc energie a času na své záležitosti…