Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, potřebuji poradit ohledně vrácení kauce s úroky je tu někdo kdo to umí spočítat diky
Právo na úrok je stanoveno v ust. § 2254 odst. 2 občanského zákoníku, kde se přímo uvádí „Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.“
Zákonnou sazbu úroků upravuje ust. § 1802 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení může být výše stanovena právním předpisem (tak je tomu u zákonného úroku z prodlení), jinak jde o „obvyklé úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště nebo sídla dlužníka v době uzavření smlouvy.“ Výše úroků se tedy odvíjí od data uzavření smlouvy.
Jistý návod k tomu, jak určit výši obvyklého úroku, poskytuje Česká národní banka, a to zde:
https://www.cnb.cz/…bvykly-urok/
Najdi si obvyklý úrok k měsíci uzavření smlouvy.
Záleží, jak se měsíčně pohybovali úroky zpětně, jak dlouho je držena kauce na účtě majitele nemovitosti?
@Suzume-chan píše: VíceZa mě je tedy trochu neférové, že zákon očekává po pronajímateli stejný úrok, za který poskytují banky půjčky. Protože jak známo banky mají větší možnosti úročení než děda, co pronajímá jeden byt. Logičtější by mi přišlo, kdyby se to řídilo úrokem na spořících účtech. Pronajímatel by to tam vložil a hotovo, úroky řeší banka dle aktuální situace.
@Jindris444 píše: Více
AI ti to spočítá za pár vteřin, ale na tvém místě bych s tím ještě nepočítala, dokud v pořádku byt neodevzdáte, máte např. vymalováno a byt dán 100% do původního stavu bez jakýchkoliv škod a závad? navíc úroky jsou stanoveny nově-ještě to není zvykem.. jedna věc je mít na ně nárok a druhá věc jak je chcete fakticky vymoct.. o těch pár stovek se soudit jistě nebudete… konkrétně 1200 Kč navíc:mrgreen: 14litrů fakt nebyl žádný ranec…
@normalni zena píše: Více
No naprosto šílené. Ja ty peníze nepotřebuji, ale nějakou jistotu člověk mit musi. Sedi to na spořaku, do pár měsíců to musí být k dispozici. A úrok jak půjčka od banky.
@Zvedava1 píše: Více
No aspoň nějaké peníze, pokud něco zničí. Vím, že zbytek pak soudně, ale to je na dlouhé lokty.
V zahraničí jsem měla kauci 5000 eur ve formě bankovního avalu. Což mi přišlo lépe vyřešené, úroky jsem z toho měla já, jako nájemník podle podmínek mé banky.
Joooo… jediná správná odpověď je, že přesná odpověď prostě neexistuje, ani právníci se neshodnou a na AI bych nespoléhala ani omylem. V podstatě se spolu dohadují asociace nájemníků, která by ráda viděla něco kolem 8 %, a asociace nájemního bydlení (nevím teď přesně ty názvy), která tvrdí, že je to nesmysl. Zákonný odkaz, kde je tohle „definováno“, tady již zazněl, problém je, že je to definice natolik vágní, že nic přesného neřekne. A taktéž mi přijde nesmysl, pohlížet na to jako na spotřebitelský úvěr, který poskytuje nájemník majiteli, protože to fakt není nástroj na vydělávání peněz. Osobně bych se klonila spíš k úrokům, co dostaneš na spořáku, kam to většina pronajímatelů beztak uloží a málokdo s tím dělá nějaké rizikové investice, aby vydělal. Takže bych majiteli navrhla třeba 3 %, což je částka, nad kterou by nemusel moc prskat. Pokud budete mávat třeba 10 %, co už jsem taky někde četla, pronajímatel začne hledat blechy a mouchy, aby ti to pak z kauce strhnul.
A taky musíš pak z těch úroků odvézt 15% daň z příjmu. A to se vyplatí! ![]()
@Anonymní píše: Více
Bohužel, žiješ v ČR, zákony zde píší idioti typu Turek a soudci jsou také slušná banda grázlů. V normální společnosti by takováhle blbost neměla vůbec existovat, je to šikana pronajímatelů a cesta ke vzniku nesmyslných sporů.
@Lucy75 píše: Více
Já jsem měla nájemníka v bytě 10 let, dal kauci kdysi dávno devět tisíc. Byt jsme pak po něm převzala ne zrovna v nejlepším stavu, takže vrácení kauce a ještě nějaké úroky ani nepožadoval.
Známá se kvůli tomu soudila a závěr byl, že se kauce úročí stejným poměrem jakým bylo valorizováno nájemné. Pokud se za dobu nájmu nájemné nezvýšilo, žádný úrok z kauce nebude. Pokud se nájemné zvyšovalo každý rok o inflaci (tedy cca 4% ročně), pak i úrok z kauce bude 4% ročně. Jít do sporu se nemusí vůbec vyplatit, protože majitel se dozví, že má právo jednostranně navyšovat nájemné o inflaci a to i 3 roky zpětně a proti tomu bude úrok z kauce zanedbatelný.