Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Domluv se s dalším rodičem, že vás bude vozit za příspěvek na benzín.
A trénovat 1× týdně, neni to trochu málo jestli chce jezdit na nejaky závody.
@JancaS84 píše: Více
Já doufám, že ne, fakt mi nejde o nějaký profi nebo poloprofi. Prostě pravidelný intenzivní pohyb nad rámec běžného aktivního života. Závod si představuji vyjímečně tak 4× za pololetí, aby ty děti měly na co se těšit, ale aby to nelikvidovalo volný rodinný život na každý nebo každý druhý víkend.
Tohle by mě také zajímalo. U nás tedy funguje, že když jeden rodič nemůže, bere do auta další dítě jiný rodič. Mě by to ale osobně bylo blbé využívat dlouhodobě.
@Anonymní píše: Více
Upřímně, budeš mit velký problém neco takoveho sehnat… I když v Brně mozna ne, ale na mensich mestech mi to přijde, ze je to bud vykonostni, tj. trénink 3× týdně a zavody a 14 dnu nebo smolik.
Tu a tam se ulovi krouzek pri skole ci v ramci Sokola. A na ten auto 100% potreba nebude.
Je rozdíl sportovní kroužek a sportovní klub. Klub jede na výkon a tréninky jsou několikrát týdně a počítá se s aktivitou rodičů.
Pokud chceš jen takové pobíhání jedenkrát týdně někde, tak pak Sokol, Orel, Domy děti a mládeže, kroužky při školách, kostelech, YMCA, selsiáni, dobrovolní hasiči, tam by byl občas i ten závod…
Taky bydlíme v Brně, auto nemáme. Syn chodí na sportovní kroužek v Salesku, tam jezdí několikrát za rok na závody, přesunují se hromadně vlakem nebo busem.
Takže možnost je. Taky nemáme ambice ano čas trávit víkendy po turnajich a jít ve sportu na výkon ![]()
On ke rozdil krouzek treba v DDM a sport v klubu. Kluby jedou na výkon, tréninky vezsinou 3× tydne, závody casto, ale vybírají se na ne jen ti nejlepsi, je tam velká soutezivost. Bezne kroužky trénují jendou týdně, je to hlavne o radosti z pohybu, ale tam zase nebývají ty závody, souteze. Kazdopadne bez auta jde vsechno, jen hůř. Musela by ses domluvit s jinými rodiči nebo na misto dojet dopravou. A teda jet na dovolenou taxíkem je zajímavá myšlenka. Když si vezmu, kolik ten Bolt stal na cestu od rodicu k nam (25 km), tak si nechci ani představit, kolik by stál kamkoliv dál…a do zahraničí vubec.
@Midaku píše: Více
Na dovolenou se dá velmi pohodlně cestovat i bez auta. Momentálně máme za sebou 14 ti denní dovolenou na Šumavě. Přesun Brno Sušice s jedním přestupem. Cena jízdenky tam i zpět pro čtyřčlennou rodinu dva tisíce.
Sednu a vezu se.
Prochozených po svých víc jak 120 km.
V pohodě jsme se přesunovali že Sušice na výchozí body turistických tras.
Kvilda, Modrava, Železná Ruda plus okolí Sušice..
Nebyli jsme vázáni, že se musíme vrátit na stejné místo.
Ve velkém městě je auto opravdu nepodstatné.
Jak píšu výše, možnost mít pro dítě sportovní kroužek a párkrát za rok závody, kde jezdí dohromady vlakem nebo busem je…
Ne každý má ambice dítě uvázat k jedné aktivitě/ sportu.
Našeho syna baví spousta věcí, ta rozmanitost je rozhodně lepší, než být zaměřený jen jedním směrem a na jeden sport…
@Menton jasně, ja jsem na dovolenou autem jela poprvé az s manzelem a dětmi, jinak jsme vzdy jezdili dopravou. Jenže ona psala, ze pojede Boltem. Což mi proste nepřijde jako dobrý způsob dopravy na dovolenou. Jinak ja jsem pro krouzky opravdu zájmové, zadny vrcholový, závody nebo zápasy pomalu kazdy vikend, to neni nic pro nas. A tady se bohuzel tezko hleda sport, ktery by byl jen pro tu radost ze sportu. Mame tu dost klubu, ale tam jsou talentovky, tréninky xkrat tydne, závody, zápasy, soustředění… to deto nechtějí a my taky ne. Chybí mi tu neco jako sokol, všeobecná sportovka apod. Je to tu jen do 8, max 9 let, pak nic.
Jo je to škoda, že je v menších městech nedostatečný výběr téhle volnočasových sportovních aktivit i pro ty starší děti.
U nás je i pár sportovních kroužků pro druhý stupeň, fotbal, floorbal, basket, nějaká externí atletika…
Syna baví plavání, florbal, basket, inline, klasické brusle, kolo, malba, kresba, polytechnika. Kdybych mu dala jeden sport výkonově, tak na zbytek nebude mít vůbec čas…
Pokud jde o klub, který má soutěže, tak tam se s dovozem musí počítat. Syn hraje házenou, za TJ Sokol, tréninky 2× týdně, tam jezdí busem nebo na kole. Obě sezony hrají oblastní soutěž, kdy cca 5× hrají venku a 5× doma. Nejdál je to cca 50 minut autem. Rodiče se střídají. Já neřídím, syna vozí ex a bere i někoho dalšího. Když nemůžeme, nebo není potřeba více aut, vezme zas někdo syna. Na turnaje po republice se jezdí vlakem většinou. Naštěstí hraje národní házenou, takže mezinárodní turnaje nás míjejí. Medaile vozí ze všeho a stačí mu ta narodka.
My teda kluka nevozíme na závody. On dělá hasiče u nás za starší děti a pro jinou vesnici za dorost. Vybrali si ho, že jim vyhrává a vozí zpět trofeje. Tam jezdí s trenéry obou míst. Odvezu/odvezeme ho maximálně do té jiné vesnice. Ale po kraji nebo okrese jezdí s trenéry. Dcery to samé. Většinou se posílají peníze na autobus, když jedou na soutěž. Hlavně starší dcera. Tréninky jsou dostupné MHD z vesnice. Ale jinak každý víkend od března do června se dojížděli na soutěže. Končilo se mistrovstvím.
Takže dá se najít a může to být na závodní úrovni. Když chodil na basket, tak si je také trenéři posbírali a odvezli. Jezdili po republice a na Slovensko. Akorát to bylo často ve stejný čas hasiče i basket. Proto se syn musel rozhodnout, čemu se chce věnovat. Protože oboje je týmové a nejde být ve stejný čas na víceistech nebo nechat kamarády při turnaji ve štychu.
Pro nás by byl život bez aut všeobecně hodně omezující, zpomalený, neuspokojivý. Nejde jen o kroužky. Ale celkové fungování. Přesouvání se k rodinám, na výlety a všude.
Už jsem to využila a stálo mě to necelé 4 tisíce tam i zpět, vzdálenost okolo 150 km. Mnohem méně, než by mě za rok stálo auto.
Děkuji za nápady, některé jsou zajímavé, jiné pro mě úplně průchozí nejsou.
Je škoda, že je toho relativně málo právě tak, aby nějaký závod byl a přitom nešlo o makání, které by vedlo k profesionalitě ve sportu.
Ve větším městě by snad kluby mohly nabízet kroužky i pro hobbiky, aspon v Praze to tak je. Jsou hobby nebo různé výkonnostní skupinky. A závody jsou i pro ty hobbiky.
Je dnes možné, aby dítě mělo sportovní kroužek, kde by nebyla nutnost, aby měl rodič auto pro dovoz na závody?
Jinými slovy závody byly jen v nejbližším okolí velkého města(Brno) a pokud byly někde dál, tak se platil mikrobus?
Chtěla bych se zbavit auta, když si spočtu ručení, technickou a údržbu a benzín, je to pro mě zbytečný výdaj a na dovolenou mě může jrdnou nebo dvakrát za rok odvézt bolt.
Ale dítě roste a ráda bych, aby mělo alespoň nějaký rekreační sport s tréninkem tak jednou týdně a sem tam nějakým závodem. Je reálné to zvládat bez auta nebo je už dnes auta kvůli tomuto nuností?
Za mých mladých(a dávných) let si kluby většinou nedovolily počítat s tím, že rodiče mají auta, ale ta doba je asi už pryč?