Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
To je docela běžný. Např moje máma
Máma žula jako dítě s rodiči u babičky. Babička se ale odmítla angažovat při hlídání nebo celkově je vydat. Preferovala druhého syna, kterému vyzvedával děti a celé dny trávila u nich na domě pár metrů od od jejich. Dokonce všichni chodili do stejné školy. Ale babka fungovala jen u druhého syna. máma a její sourozenci museli bydlet u druhé babičky, několik kilometrů od bydliště a školy.
Kamarád je taky ten druhý. Taky rodiče dlouho preferovali mladší sestru a to i opravdu velkými částkami peněz
![]()
Já bych si to její bankovnictví oddělala. Neriskovala bych, že mě jednou obviní ona nebo někdo, že jsem jí z tama něco vzala.
Bohužel jsem to viděla vyhnané až do krajnosti. Že babička dala důchod oblíbenějšímu vnukovi a tetě, a za druhým vnukem chodila, že nemá na jídlo.
Když teta nadělala dluhy, babička vyměnila byt za menší, aby je splatila. Když druhá dcera odcházela od muže alkoholika, nepomohl jí nikdo. Ten méně oblíbený vnuk platil půlku nájmu, u toho chodil na vysokou. když ji skončil, jenom pokrčila rameny. Více oblíbený vnuk byl blahořečený, že udělal kuchaře-číšníka. Ale bolely ho ruce, tak to nedělal, tak mu babička posílala peníze.
Řekla bych, že je to skoro pravidlo. Maminka a ty nejste „vzacné“, vy jste s babičkou vlastně pořád. A řeší se úklid, nákup, vaření, málo času, zdravotní potíže a jiné obvykle ne příliš atraktivní témata. Strýčkova rodina je „vzácná“, protože přijdou jednou za čas s dortem, kytkou a bonboniéru, hezky si popovídají, jen o těch příjemných věcech, jsou samý úsměv a pá, pá.
To je jako když dítě řekne, že má tatínka radši, protože se u něj může válet u počítače a nemusí nic dělat. No jasně, když je tam jednou za dva týdny na víkend a všechny ty nepříjemné záležitosti, jako úklid a učení, s ním musí absolvovat maminka ( a nebo naopak).
Klasický tazni a chovni (nikoliv vlecni) scenar. Moje mati to mela k matce nejdal (60km), ostatni bud ve vesnici ci 5 km a jak ta krava tam jezdila jedina skoro kazdy tyden cely zivot uklizet, na pole, tata na drevo, vse matce vyrizovala a ve finale nejstarsi dcera matku zmanipulovala, vse ji nechala prepsat na sebe, moje matka a ostatni 3 dostali kulove a nejhorsi je nakonec moje mati, ktera ma svou hrdost, utnula s rodinou kontakty (ps v te pr..li ma dum nijakou hodnotu, ale jde o princip) a ti dalsi 2 chudaci se trepou jak cokli dodnes pod stolem, ze treba spadne drobecek. Co nadela zavist, ze moje mati ma jedina skvely zivot a svuj majetek mezi sourozenci. Nikdy bych neverila, ze muze staremu cloveku tak prepnout, ze zapomene na 60 let a pokrivi si realitu tak, ze tohle udela.
@Thallia píše: Více
Já jo, už jsem těch příběhů slyšela několik.
Kdyby mně babka navrhla, ať si k sobě nastěhuju čtyřicetiletého bratrance za režijní náklady, tak prvně asi dostanu záchvat smíchu, a pak jí doporučím, ať si ho vezme na byt k sobě, když se tak stará o jeho blaho. Podobný přístup bych volila i v ostatních věcech. Bankovnictví bych zrušila okamžitě, až nastoupí demence, je schopná tě obvinit, žes ji okradla, a policie to bude muset řešit. Veselé konce to bohužel nemá.
@Yasmen píše: VíceŽe se chce postarat o člověka, co jí vychoval v době, kdy je již nemohoucí?
Vůbec by mě nepřekvapilo kdyby bábiny dům již byl v katastru napsaný na strýce. Over to. A ne, nejezdila bych tam. Napiš přístupy na bankovnictví na papír, at ho tvá matka dá v obálce babine a ať si zařídí dalšího nosiče důchodu. Měj svatej klid, to víš, vysoká, no a co. To takovej počítačovej kurz, to je terno.
Tvoje máti by si měla dát trochu pohov s tou péčí, není jedinacek.
@Anonymní píše: Více
Nevděk světem vládne..Znám něco podobného z vlastní rodiny..Neuděláš s tím ni..Zde platí..Za dobrotu na žebrotu..
Tohle vídám často a napíšu to i z jiné strany, byly jsme si s babičkou od malička neobvykle blízké (vztah jako máma-dcera), i jsme u ní zpočátku nahoře bydleli než táta postavil a pak jsem k ní i v 17 utekla.. pomáhala jsem jí, ale nijak moc.. na rovinu jsem se moc nepředřela, ona to po mně ani nechtěla, ani neměla ráda, abych jí doma uklízela (to jsem udělala ráda, ona by spíš ocenila pomoc s motykou ve vinohradu, a to jsem dělala z posledního sebezapření jen párkrát v životě) spíš jsme si povídaly, trávily spolu čas..
V dospělosti jsem se daleko odstěhovala, vídala ji jen cca 3×ročně.. stejně jsem byla pořád ta nejmilovanější a dala by mi první poslední… ostatním vnoučatům dávala taky dost, ale mně nejvíc
Prostě tyhle vztahy v rodinách jsou… a docela dost často…
Skoro všude vidím, že prarodiče nepřistupují k vnoučatům stejně, je to z mnoha a mnoha důvodů…
Ale fakt je na tom bitý obvykle ten, kdo se nejvíc stará
to je dost nespravedlivé..
Proč tam chceš chodit? A bankovnictví bych ihned s velkou radostí zrušila, abych ji náhodou nezadlužila 😂 😂 😂 musím říct, že totéž se stalo mi, že jsem v rodině byla označena za nedůvěryhodnou a určitě by ti druzí museli platit dluhy a byli by na black listu…dost mě to tehdy dostalo, ani jsem nevěděla co říct, po X letech jsem ale něco podobného řekla přímo tomu jednomu příbuznému (také šlo o stejnou věc) a dodnes se se mnou nebaví…a víte co? Vůbec mě to neštve. Akorát jsem dalším příbuzným, kteří se na mě snesli jako supi, musela vysvětlit, proč tedy ten dotyčný na mě mohl před lety dštít síru a nikomu to nevadilo a já, když udělám totéž, jsem černá ovce? Tak se chytli za nos a došlo jim to. Nebo to bylo možná tím, že on je přece muž a já jen prachobyčejná žena?