Přístup k práci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Billi
12.10.11 17:40

Přístup k práci

Ahoj všem,
nedávno jsme se bavily s kamarádkou o našem okolí (vztáhly jsme to na naše rodiny) a jejich přístupu k práci a k pomoci s prací.
Představte si situaci, kdy doma něco děláte a je jedno co (od praní prádla přes vaření, uklízení, rytí záhonků až po stavbu nového domu) a přijdou 4 různé osoby. Nebyly o pomoc požádány, jde jen o náhodu.
Osoba A se okamžitě chopí práce - bez vyzvání a instrukcí začne okamžitě něco dělat, je-li vykázána, najde si něco jiného a ne nebere jako odpověď. Osoba B se zeptá, s čím je potřeba pomoci a podle toho se zařídí. Osoba C čeká, je-li požádána, jinak se do ničeho nehrne. Osoba D při pohledu na práci zmizí.
Já jsem zjistila, že mě naprosto k nepříčetnosti dohání typ osoby A, když jsem si dané osobě stěžovala, tak jsem byla za špatnou, že ona chtěla jen pomoci. Sama se pohybuju někde na rozhraní mezi B a C. Jak to máte vy a vaše okolí. Taky vám vadí, když vám někdo zasahuje do vaší činnosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
232
12.10.11 17:43

Tak určitě to B je příjemnější,někdo se třeba tak na daný úkol těší,že nechce pomoct,Nebo je takovej punťa, že pomoc nesnese, protože to dělá nejlíp…Takže jsem pro pomoc nabídnout,ale za každou cenu se nehrnout. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
12.10.11 18:02

typ A přesně moje babi, úplně jí vidím, podej mi koště já ti zametu terasu, babi fouká vítr je to zbytečné, najde si koště a zametá, že to tam má znova hned nevadí :nevim: typ B řekla bych, že jsem já, pokud vidím, že někdo něco dělá, zeptám se, když nechce jdu si po svým i když občas jsem i typ C :think: typ C řekla bych, že snad většina co znám, ale nejspíš to pramení z toho, že mají své práce dost :nevim: typ D i takových pár lidiček znám :-? nu což každý jsme nějaký :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101553
12.10.11 18:03

Taky bych řekla, že typ B potěší nejvíc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
12.10.11 18:24

Áčko byla moje babička, trpěla nutkavou potřebou pořád něco uklízet, když přišla na návštěvu, místo aby si sedla a konverzovala, tak se hrnula do kuchyně mýt nádobí (měli jsme myčku). Stejný přístup k práci očekávala i od svého okolí, totiž že nám nemusí říkat, že se sami něčeho chopíme, a když jsme se k chopení neměli, tak nám vynadala, čímž z nás vypěstovala typ D :mrgreen:
Ale když jsem vyrostla, objevila jsem v sobě typ C a ze slušnosti se dokonce projevuji jako typ B, nikdy nevím, kdy to budu potřebovat oplatit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
12.10.11 18:30

A-moje mamka. :roll: Příjede a začne cokoliv dělat, třeba když už není co aspon zamést balkon. :roll:
Já se řadím spíše k B, ale co mám Lůci, tak spíš lítám za zadkem jí, aby něco někde nevyvedla- záleží kde jsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
12.10.11 18:42

Osobu A naštěstí v příbuzenstvu nemám :mrgreen: Já osobně jsem taky něco mezi B a C, záleží na situaci. Třeba v rodině jsem spíš B a u cizích C :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
12.10.11 18:53

Taky jsem něco mezi B a C..asi proto, že A mi není příjemné, tak bych nerada tak působila..
A nikomu nevyčítám ani D..Když něco dělám, neočekávám, že se lidé přiženou mi pomoci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.10.11 18:53

Moje mamka je právě extrémní typ A a vyžaduje to od okolí. Nejhorší je, že přijde k nám, manžel něco dělá, já mám hotovo a ona nejenže se hned angažuje, ale ještě mě nutí jít ještě dělat jeho práci, že jak je možné, že já sedím a on pracuje. Nevidí, že já do té doby kmitala (případně se mi má doprat pračka, dopéct buchta…) a on se díval na film.

• Citovat
  • Upravit
5misa6
12.10.11 21:41

Já když dělám doma něco sama,tak mám ráda osoby C.Nejradši si dělám sama,a když dělám tak pořádně a nemám zájem aby mě někdo rušil:-)

• Citovat
  • Upravit
Jrk
494
13.10.11 10:18

Zalezi na tom co. Osoba A mi v nekterych situacich nevadi. Ideal je osoba B.
Sam jsem C, nekdy B ale to vyjimecne :-DD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janule89
13.10.11 10:24

taky nemám ráda osoby typu A. je to moje mamka a babi-její mamka.
Horší je však ten fakt, že podle nich, kdo není A, je líný- tím pěstují kolem sebe další A- aby se jim zavděčili.. a vypadá to hrozně, když kolem nich poskakuje táta, který nechce vypadat jako lenoch.
Já jsem se smířila s tím, že jsem za lenocha. Je to důstojnější, než se někomu líbit. I když samozřejmě mě mrzí, že mi řeknou do očí naprosto přesvědčeně, že jsem lenoch, vážně si to myslí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová