Přítel a výchova psa

Anonymní
9.5.26 13:50

Přítel a výchova psa

Dobrý den, něco přes půl roku mám nového přítele, v podstatě ve všem si rozumíme, shodneme se, ale trápí mě jedna věc a to pohled na výchovu psa. Oba máme pejska, nicméně přítel se často chová ke svému psovi za mě dost netrpělivě - během procházek po něm častěji křičí, škube vodítkem, až pes pomalu letí vzduchem, protože tahá. Párkrát dostal vodítkem přes záda, či jej zvedl za kůži na krku či zádech a tak jej nějakou dobu nesl jako trest. Mimo procházky, doma a pokud se pes chová dle jeho představ, se k němu chová moc hezky. Jednou už jsem mu to naznačila, že mi tohle vadí a necítím se při těch procházkách jako pejskař úplně dobře, snažila se mi navrhnout trpělivější způsob výchovy, či začít chodit na kvalitní cvičák.
Jak byste tohle řešily, pokud by to byl zatím jediný zádrhel ve vztahu? Nebo jsem prostě jen přecitlivělá?

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1744
9.5.26 14:14

Rozhodně bych o něm neuvažovala jako o otci svých budoucích dětí. Pokud je takhle netrpělivý a když někdo nespolupracuje, tak se chová až krutě, tak za mě to není člověk, kterému bych svěřila děti, nebo se na něj chtěla spoléhat ve chvíli, kdy mi třeba nebude dobře a bude potřeba se mnou mít trpělivost a být ke mně ohleduplnější… Asi bych si od teď mnohem víc všímala toho, jak se chová k ostatním, jestli nějak nenápadně neprojevuje podobnou krutost i k jiným. Jeho vztah ke mně bych do toho úplně nepočítala. Tam jeho běžné chování bude maskovat pobláznění do vás. Na přístupu k ostatním uvidíte, jak se bude chovat za pár let, až zamilování opadne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
954
9.5.26 14:15

Pokud to ma byt vazny vztah, premyslela bych nad tim, ze pokud se takto “netrpelive” chova ke svemu psovi, jak se bude chovat treba ke svym malym detem? Tam je trpelivosti potreba opravdu hodne a deti se taky casto nechovaji podle nasich predstav.
Jinak nevim, zda to popisovane chovani nazvat zrovna jako “netrpelive” …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.26 14:18

Právě to mě na tom trápí nejvíc, že by se tak případně mohl chovat i k dětem.
Neříkám, že se to děje pořád a při každé procházce, ale je to dost často na to, aby mi to vadilo. Přijde mi, že vše bere jako chybu toho psa, nikoliv jako selhání ve výchově

• Citovat
  • Upravit
33543
9.5.26 14:19
@Anonymní píše: Více

Rozhodně teda přecitlivělá nejsi. Chová se jak hovado. Že bude škubat vodítkem a ahat ho za kůži, a ještě ho za ní nosit, ho opravdu nc nenaučí. A bít ho vodítkem přes záda? 8o
On se k němu chová hezky, jen když se chová podle jeho představ? No, docela bych se obávala, že to bude jednou dělat i tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
954
9.5.26 14:22

No, mne zarazi to jeho trestani - ze ho zvedne za kůži na krku či zádech a tak jej nějakou dobu nese za trest. Moc si nedovedu predstavit byt s clovekem, ktery takto se psem jedna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.26 14:28

Radši jako anonym, ať mě tu nikdo nesežere.

Když jsme se potkali, měl přítel loveckého psa. Vycvičený byl dobře, zjevně tvrdě (chodili na cvičák, ale rozhodně žádná měkká výchova). Většinou fungoval perfektně, když zatahal za vodítko, tak ho tím vodítkem plácnul do boku poměrně silně. Komunikace většinou skoro v řevu, povely štěkal. Dost drsný přístup celkově… Měl ho úplně stejně i rád, jen prostě jakmile projevil sebemenší neposlušnost, tak byl hnusný, i fyzicky.

Když se posunu o deset let dopředu. K dítěti se chová dobře, ale taky umí houknout (na druhou stranu, kdo ne). Ke mně nikdy žádné agresivní chování neprojevil, k dítěti měl nějaké období, kdy měl pocit, že má taky nějak „fungovat“, ale časem přišel na to, že to není úplně cesta. Max plácnul na zadek, žádné absurdní tresty nebyly.

Jen pro ukázku, že to fakt nemusí být žádná tragédie, jako naznačují komentáře výš. Ale taky může, kdoví, do hlavy mu nikdo nevidí.

Můj to prostě dělal tak, jak ho to naučili jiní. Nikdy neuměl takové věci zpochybňovat. Až fakt tím časem se posunul… K aktuálnímu psovi, kterého jsem vybírala já, se chová neutrálně.

• Citovat
  • Upravit
33543
9.5.26 14:30

Co má za rasu? Taky nějak nechápu to nošení za kůži jako trest. Jak by se to líbilo jemu? Vždytˇtoho psa to musí bolet, a nedivila bych se, kdyby se ohnal a kousnul ho.
Jestli ten pes tahá na vodítku, a má obojek, tak mu může tím škubáním dost ublížit. Proč mu nekoupí radši postroj pro psa, který je proti tahání? Vodítko se připne zepředu, a pes nebude tahat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.26 14:44

Měli jsme před lety velkého křížence. Než přišel k nám do domu byl pes nějakou dobu, jako štěně u bratra. Pár dní. Pak nám ho nechal na domě. V plánu to bylo od pořízení psa. Bratr byl ten, tvrdý, nekompromisní. Nic méně jediným koho pes respektoval. My ostatní mohli i po uších chodit jak pes utekl a bratr byl doma vždycky se vrátil se psem. Z ostatních si dělal dobrý den.
Pes přitom nebyl hloupí, zlý, agresivní. Jen měl za Alfu prostě bráchu i když od něj taky kolikrát dostal. Mě poslech jen proto, že ze mě Kapla dobrota. A taky asi proto, že jsem byla tenkrát jediný fyzicky schopný člověk, co s ním chodil na delší procházky a udržel ho. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
35740
9.5.26 15:42

Zmlátit mi někdo psa vodítkem tak si něco vyslechne a víckrát bychom se neviděli.
Edit: jo on mlátí toho svého. Ale i tak, je to primitiv.

Příspěvek upraven 09.05.26 v 18:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2955
9.5.26 15:52
@Cirrus fibratus píše: Více

Bude to necitelný primitiv. A jak se chová majetnicky k pejskovi, bude se chovat i k Tobě. Vykašlala bych se na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42394
9.5.26 15:56

Někteří muži, obzvlášť myslivci, dokážou být až krutí na své psy, ale ti je poslouchají na gesto… já si nemyslím, že tvrdost při výcviku psa automaticky znamená to samé při výchově dětí. Můj děda, pokaždé, když si cvičil nového ohaře, tak ani nechtěl, abych byla u toho, stejně jsem občas něco viděla nebo slyšela. 8o 8o
A přesto byl něžný, klidný člověk, k nám dětem vždy laskavý a pozorný, nikdy mu neujely nervy a měl obrovskou trpělivost. V životě jsem od něj neslyšela hrubší výraz, nikdy mě neuhodil. Na rozdíl od mé matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42394
9.5.26 15:59

Tady jde o to, aby pes v dospívání pochopil, kdo je šéf. A v psí smečce se alfa pozice musí vybojovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12577
9.5.26 16:16

Asi mme ukamenujete, ale chytnout psana chvili za kuzi na krku, kdyz pes nereaguje na majitele radil i Desensky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
9.5.26 16:22

Chudák pes, já bych s ním nebyla.
Mám bernardýna a předtím malamuta. Ani na jednoho nebyla nikdy použita síla jako trest.
Pes se vychovává důsledně, ale s citem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria