Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
ráda bych se zeptala, jak si život zařídily ty z vás, jejichž manžel nebo přítel hodně pracuje? Ten můj začíná klasicky ráno, někdy dělá do 18h, jindy se vrací ve 21h, záleží. Pak ale večer ještě mnohdy pracuje z domu…Víkendy jsou někdy plně pracovní (ale to snaží eliminovat), většinou o víkendu dělá třeba jen dohromady 5-6h a jinak jsme na výletě.
Vím, že je práce pro něj důležitá a nechci mu v ni bránit. Velmi ho naplňuje. Jen přemýšlím, jak je to jinde a jak si žijete. Také pracujete tolik hodin? Staráte se hlavně o domácnost? Nebo máte nějaké velké hobby?
Kamarády mám, jdu si 2× v týdně zasportovat, trochu třeba poklidím, ale ten čas to stejně nezaplní, mám docela klidnou práci 8-16. A tak přemýšlím, jak s tím vším naložit.
Nebudu lhát, že mi párkrát nebylo líto, kolik času přítel v práci tráví, a zároveň myslím, že když najdu jak se více zabavit, budu s tím plně oukej ![]()
Jsme bez dětí, věk 28-30.
Zároveň přítel má mnoho kladných stránek, nerada bych, aby to znělo nějak špatně, i v domácnosti je aktivní ![]()
@Lizzy789 píše: Více
Takže trávíte spolu pul soboty a pul neděle?
za ma pro zakládání rodiny nic moc, nebo by jsi chtěla být na dítko sama?
myslíš, že by kvůli rodině ubral? Nebo je jeho představou nadstandartně vydělávat a ty by jsi zustala sama doma s dětmi? ![]()
A vydělává aspoň pořádný peníze a má šanci na kariérní postup a že nebude časem pracovat tolik? Jestli ne, tak bych na založení rodiny volila někoho jiného.
Dám moji zkušenost. Bydleli jsme u mě v RD. Přítel měl představu, že je zcela v pohodě, že je se z práce vrací denně cca v 19 hod. V sobotu odjížděl ráno za svými radostmi. Takže na mě zbývala neděle. Jednou za rok 1 víkend společně na kola a Silvestr s partou. Jinak nic. Dovolená společná nebyla 3 roky. No nějak mi došla trpělivost dělat ze sebe hotel s all inclusive za 6 tis, co přispíval a ještě poslouchat, co mi na tom vadí.
Ja jsem naschval hledala ne-workoholika. A pokud planujete deti, tak to chce co nejdriv realnou a vaznou promluvu, kolik (desítek) tisíc je ochoten měsíčně investovat do pomocného personálu, který bude dělat jeho část domácích prací a péče o děti ![]()
A on je pán podnikatel, nebo ze sebe dělá blbce pro někoho cizího?
Můj ex takhle pořád pracoval (po-ne), bez ohledu na svátky aj. Za mě ten vztah byl o ničem, toho společného času bylo málo.
Muž pracoval vždy hodně, ale taky dost vydělával, no tak jsem se taky realizovala, ale i dost nudila, fakt dost jsem byla na emiminu ![]()
Co máme dítě, jedeme oba jak fretky a on prostě ukrojil práci a dává to do péče o dítě, ale nespoléhala bych na to.
Ver, ze s workholikem zadneho stesti a spokojenosti nedojdes.
Hobby je nedostatecna nahrazka.
Marnis s nim svuj drahocenny cas - hu, hu,… uz projizdi stanici…
Moje zkušenost, náš příběh…: manžel v době kdy jsme spolu začali žít jezdil se sklápěčkou vozil materiál na stavby, převážel nebezpečný odpad apod…dělal takhle ještě s bráchama, společně sháněli ksefty, opravovali si auta apod…jeden jeho bratr měl firmu a on pro něj jezdil…nebyl ale zaměstnanec. ale OSVČ. řekla bych že jeli Schwarz system. Odjížděl do práce cca v 5 a vracel se většinou tak kolem 7-8 v létě kdyz byla plná sezóna tak kolikrát i až v 10 večer…volný čas prakticky žádný…v té době mi to až tak nevadilo…žila jsem předtím dlouho sama, vlastně jsem nikdy s partnerem nebydlela a tak mi nějakou dobu trvalo se sžít s tím že bydlim s někým. Že spí vedle mě v posteli, že je tam každý večer…postupně mě sice trochu začalo vadit, že se mnou třeba nejede k mým rodičům na návštěvu nebo na rodinnou oslavu, případně na koncert na který jsem koupila listky…ale sama jsem byla v té době hodně pracovně vytizena…postpupila jsem na vedoucí pozici a měla jsem toho fakt hodne…takze jsem to až tak neresila…taky jsme hledali naše vlastní bydlení…a byl covid takže pak bylo vsechno zavreny…pak jsem neplánovaně otehotnela
době mého prvního těhotenství pak přestal jezdit na ksefty kde se dělalo 12h ale jezdil jiné ksefty kde končil cca ve 3. Někdy pak šel na dílnu ale většinou domů. Víkendy trávil doma, resp. V našem budoucím bytě který potřeboval kompletní rekonstrukci…to by mi vyhovovalo. resp. nevadilo by mi kdyby byl přes týden v p práci do večera ale aspoň třeba 2 víkendy volno…jenže jakmile byl být hotový což bylo krátce po porodu…tak zase byl v práci odnevidim do nevidím…přitom to kolikrát ani neměl zaplacené…přišlo mi že ho bratr značně zneužívá…a on neřekne ne protože brácha…samotného už ho začínalo v té době štvát že se mnou a s miminem je tak málo..prozření a poslední kapka k radikálnímu rozhodnutí prislo kdyz bylo dceři necelých 9m. zlomil si nohu..hodně komplikovaně…prognóza :půl roku o berlích, možná dele…sociální si neplatil..urazovou pojistku taky ne…takze skončil bez příjmu..živnost pozastavil ale musel si platit zdravotní jako OBZP…já na rodicaku v té době…hned jak měl po operaci a trochu munotrnulo začal řešit novou práci je které se ho už dlouho snažil přesvědčit kamarád…peníze ze začátku stejne s výhledem mnohem vyšších výdělku až si zařídí všechny potřebné zkouzky a prověrky…navíc klasické zaměstnání takže i nemocenská, dovolená…no, napřed se cukal že se k ježdění stejně vrati ale teď je maximálně spokojen a sice pro bráchu občas nějaký kšeft vezme jako brigádu ale jen když nemáme něco v plánu už my…po 4 letech vydělava 2× tolik co předtím, má více času na rodinu i na koníčky a už by nemenil…samozřejmě to stalo i nějaké úsilí..musel si udělat zbrojak, zkouzky, psychotesty, teď si dodělává školu…
My to tak máme. A funguje nám to. Ale manžel vydělá skutečně dost, zůstala jsem v domácnosti po narození dětí a on nás zajisti.
Musíš na to mít ale povahu.
Spíš mi přijdete jako spolubydlící, kamarádi s vyhodama než partneři. Chceš mít děti, bavili jste se o tom? Být na vše sama je naprd, ted máš stále zodpovědnost jen za sebe a organizujes si čas ty. Osobně nemám problém se zabavit sama, ale opravdu takto dlouhodobě by mi to vadilo, to s partnerem vůbec nemusím být… A upřímně travit tolik času v práci mi nestojí za ty prachy, co z toho můžou být…