Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím…
Potřebuji se vypovídat a slyšet vaše životní zkušenosti. Přes 20 let jsme s manželem prožívali šťastné manželství. Posledních pár měsíců jsem na něm viděla pokles nálady, unavu, potize s erekci, ty uz mel delsi dobu a v určitých maličkostech nebyl tak pozorny jako jindy. Teď už zpětně vím, že nejspíš procházel krizí středního věku. Každopádně, když přišlo na toto téma, tak vždy tvrdil, že je spokojený. Po rozchodu mi přiznal, že byl vyhoření a čekal že se to nějak vyřeší… Vyřešil to po svem.
Zkrátím to. Našel si milenku. Přes blízké vím, že to mělo být jednorázovka, ale tím, že se spolu vídali v práci, ona jevila vážný zájem, tak se do ní, jak říká on zamiloval. Nemluvím o ničem dlouhodobem. Stačil k tomu asi měsíc a po konfrontaci smetl vše za stolu a odešel pouze s igelitkou Okamžitě šel bydlet s ní. Nedokážu i pochopit to, že ho takový typ ženy zaujal. Hlučná, arogantní a takový ten party tip… Už je to víc jak dva měsíce co odesel. Nepisu, nevolam, nevyhledávám. Myslím, že to nejhorší mám za sebou, ale samozřejmě jsou dny, jako dnes, kdy to stale opravdu bolí. Mohu znát příběhy těch, co zažily něco podobného? Zajímalo by mě, za jak dlouho jste se z toho dostali a zda jste si časem našli nové partnery? Moc děkuji, že jsem si to mohla vypsat.
@Verona1983 píše: Více
a já když tady napíšu, že chlap co se baví ve vztahu s jinýma ženama prostě není spokojenej a jen čeká až mu jiná dá…jsem za blázna…
Tak jasně:D já fakt nejedu s kolegyní ani ve výtahu. Ty její kecy jak mi to sluší a že mám hezké auto mě fakt strašně štvou namísto aby mi zvyšovaly ego. Jen chce sex a protože nemám zájem tak to chce o to víc. Ženy prostě
když už mám jednou manželku tak je to prostě z mé strany napořád
@Justin Case píše: Více
Za blázna budeš i dál, tohle je vážně hloupost.
Po takové době je to velký šok. Bez terapie už bych dneska žádnou bolest neprožívala.
Nicméně…
Když to čtu jako nezaujatý člověk…
Tady není čeho litovat. Manžel měl krizi, čekal, že ji za něj někdo vyřeší, nikomu nic neřekl, nepopřemýšlel si nad svým podílem, nezkoušel to s nikým řešit a tebe podvedl. To ať pěkně táhne, takového nevyzrálého doma nepotřebuješ.
Ahoj, dovol si cítit všechno, co cítíš. Smutek, vztek, zmatek, to všechno k tomu patří. Je důležité si to prožít, aby se to dalo uzavřít a jít dál. Viděl jsem to bohužel už u několika lidí kolem sebe. Někteří řeší svou krizi (středního věku, vyhoření nebo jen osobní) tím, že utečou do něčeho nového, co vypadá jako snadná cesta ven. V mnoha případech časem zjistí, že to řešení nebylo a litují. Důležité je, abys ty s tím nepočítala a nesázela na to své uzdravení.
Nejsi v tom sama. Ta bolest přichází ve vlnách, ale opravdu s časem slábne. Až zpracuješ ten první šok a zradu, začneš se postupně odpoutávat a život se bude zase barvit. Znám ženy, kterým to trvalo rok, dva, ale skoro všechny mi pak říkaly: „Dneska jsem šťastnější, než jsem byla poslední roky v tom manželství.“
Když se jedny dveře zavřou (i když to teď nechceš slyšet), otevřou se jiné. Doporučuji, nespěchej do ničeho nového, dokud se nebudeš zase cítit silná. Přeji hodně sil ![]()
Každá událost má svá negativa a pozitiva. I rozchod. I když to tak člověku zpočátku nepřipadá.
Ty jsi popsala ta negativa. Zaskočilo tě to, protože se rozhodl odejít ze vztahu, ve kterém ty bys i přes nějaké problémy zůstala. Přišla jsi o životního partnera. Bylo ti smutno, cítila jsi zradu, možná ti bylo před příbuznými trapně.
Já ti teď napíšu ta pozitiva. Ještě v poměrně perspektivním a mladém věku jsi získala svobodu a volnost. Mohla jsi zůstat ve svém dosavadním domově. Patrně máš práci, která ti přináší příjem a strávíš v ní část dne. Odpadly ti domácí povinnosti. Můžeš si uvařit, na co máš chuť, starat se sama o sebe, věnovat se vylepšení své celkové vizáže nebo aspoň detailu. To nejhorší už sis odžila. Prvotní šok. Už koukáš na svou situaci reálně. Zachovala jsi dekorum. Nekontaktuješ ho. Neděláš si iluze, že by se vrátil. Ono by to taky nebylo žádné terno. Zůstaly by ti pochybností, jestli to neudělá zase. Tak je líp, když půjdeš dál bez něj. Teď. Dokud jsi relativně mladá. Pokud se on bude chtít rozvést, můžeš mít nějaké podmínky ohledně majetkového vyrovnání. Za mě, nejsi na tom nijak špatně. Otázka nového vztahu je asi taková. Někde jsem četla, že chlapi kolem vycítí, že žena žije spokojeně, že má v sobě ten minulý vztah uzavřený, že dělá, co jí baví, ví, co chce atd. A umějí o takovou osobu projevit zájem. Není ale dobré to uspěchat. Když má on, abys vzápětí měla i ty. Ty nemáš kam spěchat. Čeká tě ještě kousek práce. Upravit trochu bydlení je důležitý krok. Dál něco na sobě vylepšit. Vytřídit šatník. Změnit účes. A ještě najít si nějakou volnočasovou aktivitu. Budeš mít víc volného času. Mezi námi, je to docela hezké období. Nepřeskoč ho. Chtěl, tak šel. Nemusíš si nic vyčítat. Spakuj mu jeho věci, někam je uskladni, až si pro ně přijde. Jednou si možná řekneš…že tě nic lepšího nemohlo potkat. Partnera, se kterým není člověk ani šťastný a spokojený, takového nepotřebuje. A i single život může být kvalitní a fajn.
Hodně štěstí.
Nápisu ti to na rovinu. nevypořádali..ta zrada od nej tam bude uz cely zivot navic v dnešní době je tak těžké najít partnera inteligentního a věrného aby jste si rozumneli že jsem po pár pokusech uz sama a ty stavy naštvaní na nej a ta křivda se vrací i ted po 7 letech..držím pěsti..
Dostala jsem se z toho během pár týdnů.
Poslední rok byl tedy šílený, jak jsem se snažila vztah zachránit za každou cenu-protože to je přece správně.
Když byl fuč, hodně rychle mi došlo že jsem jen jela na nějaký autopilot a ve skutečnosti už dávno nebylo o co stát.
Zařídila jsem si život jaký jsem si vždy přála, i když finančně jsme na tom s dítětem byli tragicky.
Ale bylo to hrozně přínosné období svobody a štěstí. Došlo mi, že jsem měla jen obrovskou kouli na noze.
Po roce jsem narazila na manžela a svoboda a štěstí nikam nezmizeli, naopak.
Kamarádka naopak ještě snad 4 roky po rozvodu všechny srovnává s bývalým a nedokáže pochopit že nesrovnává s opravdovým člověkěm, ale jen vzpomínkou na těch několik nejhezčích chvil.
Najdi si a dělej cokoliv tě bude bavit a žij pro sebe a případné děti.
Nesnaž se vykoumat jaká máš být a co máš dělat, aby tě chtěl někdo další.
Je to smutné, když se jeden rozhodne odejít a ten druhý by s ním rád zůstal. Jenomže co se dá dělat. Ani společně prožité roky, ani fakt uzavření manželství nám přece toho druhého nezajistí na celý život. Lidi se mění, názory se mění, očekávání se mění. Důvody k rozchodu jsou různé, ale nikdo u sebe partnera nemůže držet, když ten s ním být už nechce. Partner může být ukřivděný, nešťastný i zklamaný. Nikdy se s tím nevyrovnat je ale už od života nic hezkého neočekávat. A obviňovat ho po letech, že je člověk trvale sám, když ten bývalý partner má už dávno jiný fungující vztah a trápit se tím už napořád, znamená škodit sám sobě. Život jde přece dál. I přes ty všechny změny.
Moc Vám děkuji za vaše rady, zkušenosti i slova podpory. Ptali jste se jestli máme děti. Ano máme. 15 a 20 let. A jsou mi neskutečnou oporou, jsou bajecni. Je to jak na houpačce. Jednou si říkám vždyť život nekončí a příště se lituji, ze Mě už nic nečeká a zůstanu sama.
Ale dnes je jeden z těch lepších dnů, kdy si říkám že život přece nekončí. Je pravdou, že jsem žila opravdu spokojená vztahu, ale hodně jsem na tebe zapomněla. Po rozchodu, jakoby se mi otevřely oci. Je pravdou, že první 3 týdny byly nejhorší, ale od té doby si myslím, že už jsem urazila kus cesty. Budu doufat aby vaše slova, že čas rány zahojí.
Uvidis, ze bude jen lip a lip! Me odesel manzel po 17 letech taky za milenkou, do dnes tvrdi ze s ni nikdy pred tim nic nemel a hned se k ni nastehoval… byl to pro me sok a zivot se mi otocil vzhuru nohama, rodina se mi rozpadla… Za chvili jsem ale pochopila, jak mi je vlastne dobre bez nej! Videla jsem pak veci, ktere drive ne.. nebo jsem videt nechtela. Po pul roce jsem potkala sveho soucasneho partnera a konecne sviti zase slunicko
Moc ti drzim palce, at se ze vseho co nejdrive vyhrabes a hlavne se mej rada!
Zivot nekonci, naopak… ZACINA ![]()
@Justin Case píše: Více
Přesně! Chlap ti přece na začátku na férovku řekne hele pojď spolu chodit, pořídit si děti a hypotéku a já si k tomu budu hledat další ženský na sex. A vona se pak diví, že on to fakt udělá. ![]()