Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 19 a mému příteli 23 a jsme spolu už rok a půl. Vše je fajn ale jedna věc mě štve. Bydlíme spolu už asi půl roku, nájem platíme na půl ale jinak ÚPLNĚ VŠE platím já. Asi před 3 měsícema mu exekuce začala strhávat z platu peníze (kvůli kravině z minulosti, neni podstatné), takže mi dá na nájem a pak mu zbyde asi jen 1-2 tis a to většinou dá na benzín. Chápu jeho situaci a sám je z toho špatnej, že to tak je. Já vydělávám víc peněz než on, o dost víc tak mi nedělá problém mu pomáhat. Často mu i na ten benzín dávám já když nemá peníze.. Ale poslední dobou už mi to prijde přes čáru a přijde mi že to bere jako samozřejmost. Tak dnes když se mě zeptal jestli bych mu dala na benzín tak jsem mu řekla že ne, že už nejsem žádná jeho banka a on se na mě totálně naštval, prostě za to že mu nechci dát peníze.. Je to normální? Podlě mě už ne..
Ne, není normální si hledat chlapa s exekucema a ještě o tom psát, že to není podstatné. To je naopak velmi podstatné, řekl bych že až zásadní, od toho se totiž odvíjí to, nač si stěžuješ… ![]()
@Kutil Tom Neveděla jsem o tom, řekl mi to asi až za půl roku. ![]()
@mispulinkaa píše:
@Kutil Tom Neveděla jsem o tom, řekl mi to asi až za půl roku.
Jste spolu rok a půl, po půl roce chození ti řekl, že má exekuci a po dalším půlroce jste spolu šli bydlet? To jako fakt??? Já bych řekl, že by spíš bylo namístě z něj udělat bývalého, než mu ještě platit všechno okolo, ale asi to vidím nějak špatně nebo co…
Ne, není to normální. Není normální ve 23 mít exekuce (!!!), není normální se k tomu nepostavit a nepostarat se sám o sebe, není normální tahat peníze z přítelkyně, není normální se na ni naštvat, když peníze nedá.
Pošli ho rychle k vodě. Třeba se postaví na vlastní nohy a vrátíte se k sobě, teď Tě jen táhne ke dnu. Vydělávej pro sebe, ne pro nějakého loosera.
Pokud se naštval, když jsi mu nechtěla dát peníze, tak to vypadá, že tě má opravdu jen kvůli penězům.
Bohužel to znám, tak radím - uteč a radši si šetři pro sebe do budoucna.
Já bych se tedy v životě nestěhovala do jednoho bydlení s někým, kdo má exekuce, ty jsi sebevrah. Jestli to je kvůli nějaké „hlouposti“ z dřívějška (představuji si nezaplacenou pokutu za MHD nebo podobnou pitomost), pak ať pořádně hrábne (hezky po práci ještě brigádu) a co nejrychleji to splatí. Ale matku bych mu tedy nedělala. Jak dlouho prosímtě pracuješ, rok? Měla by sis užívat, případně spořit na budoucnost a ne podporovat chlapa v exekuci. Navíc, 1-2k měsíčně mu určitě nezůstávají, musí mít životní minimum. Takže tě navíc tahá za fusekli.
Pokud si nenajde jinou práci a takto tě vysosává, tak bych utíkala. Co až budete mít děti? Je to nezodpovědný člověk, který se nedokáže postarat ani o sebe.
No, co bys asi tak řekla? Jasně, že to není normální
A budiž ti omluvou telecí věk 19 let, ale exekuce jsou hodně podstatná věc a mělo by to pro tebe být podstatné. Finanční gramotnost partnera je jedna z vůbec nejzásadnějších věcí, která by tě při výběru měla zajímat.
Nicméně pokud toho svýho poklada zatím nechceš pustit k vodě, tak bych ti důrazně doporučovala striktně dělit náklady na půl a nefinancovat ho, dokud neprokáže, že se ze svých chyb poučil. A za žádných okolností si kvůli němu nepůjčuj žádné peníze a jemu taky žádné nepůjčuj.
No nedavej mu ani korunu, samozrejme. Ze se nastval? Mel by se stydet a ne se nasirat. Osobne bych s nekym takovym nebyla, nesnesla bych chlapa, co neumi zabrat a prizivuje se. Proc nema druhou praci, proc jezdi autem, kdyz nema na jeho provoz?
Holka, uděla jsi ze sebe kasičku, víš to, že?
A až nyní tě to štve
Jeho exekuce je PODSTATNÁ, a to tak, že velmi
hovoří hodně o jeho zodpovědnosti a fin. gramotnosti a úrovni
Takže ti opravdu z x leté zkušenosti s těmito lidmi radím IHNED utni přívod peněz
(bude se vztekat), já bych se teda už dávno rozešla, ale asi ho miluješ, tak mu dej šanci ať si najde brigádu a začne makat jinde a starat se!
jste mladí! bezdětní, máte si užívat! Poznávat svět, cestovat, pracovat, vzdělávat se, bavit se!!!
Ne živit svého neschopného partnera, kterému zbývá na měsíc méně peněz, než činí kapesné v ČR pro teen-agery od rodičů! Jak tě tohle vůbec mohlo napadnout!!??
Najdi svou sebehodnotu, zapři se, přestaň ho zponzorovat a živit
jinak blbě dopadneš (věř mi), příkladů z praxe mohu uvést opravdu dost…
PS : CO na to tví rodiče?? Neví to, že? Mé o 6let mladší dcery, než jsi ty, by si o nikoho s exekucí ani neopřely svou kolečkovou brusli.. od mala totiž znají hodnotu peněz, závazků, základy hospodaření.. od 6 let mají kapesné, účet, vědí co kolik stojí, chodí nakupovat, ví co je úvěr, leasing, hypotéka i nebankovní půjčka.. MOC mi na tom záleželo.. a opět vidím, že Oprávněně! I proto nedopadnou jako ty
Příspěvek upraven 13.06.22 v 11:34
Hele já taky dokážu pochopit exekuci z nějaký mladický nerozvážnosti - ALE chlapec by se měl trochu snažit, brigáda, nějaký melouchy pro kámoše.
Existuje nezabavitelný minimum. Pokud člověk pracuje za víc, tak se tahle částka, co zbyde trochu zvedá (exekuuje se nad to nezabavitelné minimum 1/3 u nepřednostních nebo 2/3 u přednostních pohledávek), takže ať si páneček zařídí lepší práci, když nemá ani na jídlo.
Nezabavitelná částka je cca 11 tisíc myslím, to jako za 9 tisíc ti zaplatí půlku nájmu? To musí být pěkná hacienda ![]()
Hele, můžeš mu tolerovat hříchy mládí, že holt než to doplatí, tak nebudete jezdit po dovolených, když na to nemá, ale nejsi ho povinna živit
![]()
@mispulinkaa píše:
@Kutil Tom Neveděla jsem o tom, řekl mi to asi až za půl roku.
Tím hůř.
Ahoj, je mi 19 a mému příteli 23 a jsme spolu už rok a půl. Vše je fajn ale jedna věc mě štve. Bydlíme spolu už asi půl roku, nájem platíme na půl ale jinak ÚPLNĚ VŠE platím já. Asi před 3 měsícema mu exekuce začala strhávat z platu peníze (kvůli kravině z minulosti, neni podstatné), takže mi dá na nájem a pak mu zbyde asi jen 1-2 tis a to většinou dá na benzín. Chápu jeho situaci a sám je z toho špatnej, že to tak je. Já vydělávám víc peněz než on, o dost víc tak mi nedělá problém mu pomáhat. Často mu i na ten benzín dávám já když nemá peníze.. Ale poslední dobou už mi to prijde přes čáru a přijde mi že to bere jako samozřejmost. Tak dnes když se mě zeptal jestli bych mu dala na benzín tak jsem mu řekla že ne, že už nejsem žádná jeho banka a on se na mě totálně naštval, prostě za to že mu nechci dát peníze.. Je to normální? Podlě mě už ne..