Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pajinka111 Dík za zprávu
Předpokládala jsem, že to těch dětí tolik nechytne, protože jsou ještě chráněné očkováním, jen mě zajímalo, jak to bylo ve skutečnosti. Je to fakt absurdní, proč se tak malé děti očkují, když látka působí jen zhruba těch 10 let a v pubertě pak, kdy je kritické období, se přeočkování neprovádí. Můj syn měl přiušnice vloni v 15ti letech a fakt jsme trnuli, snad je bez následků a vnoučat se dočkám
Měj se hezky ![]()
Ahoj holky, chci se zeptat, je možný přenos příušnic přes osobu, která už je prodělala? Jde o to, že chlapuv kolega má ted priusnice. Chlap je prodělal, ale u mě není jisté, jestli to, co jsem měla byly priusnice ( měla jsem jen malé boulicky za usima, ale dr si prý nebyla jistá, jestli to jsou na 100% ), myslíte, že by to mohl chlap donést domů?
@myskalucka my se teď ptali, bo klukova spolužačka je má, jestli to přes kluka nedotáhne dom (už je měl) a prý ne ![]()
@myskalucka Pokud chcete s jistotou vědět, jestli jste příušnice prodělala nebo ne, nechte si udělat test na protilátky. Dělají ho v očkovacích centrech (a snad i jinde) a stojí to kolem pětikila. Viz třeba https://www.ockovacicentrum.cz/cz/cenik-sluzeb
Já jima nakazila přítele který proti nim byl ockovany, takže podle me je možné všechno.
@martina.se : v to doufám
@24Martina : ale vy dva jste byli v kontaktu, já s nemocným ne
@myskalucka já s nemocným taky nebyla v kontaktu. Kolegyně z kanclu-tak její přítel je dostal a ona to přenesla na me, jeho jsem neviděla. Jak je někdo ma, tak je infekční ještě než se to projeví a roznáší to dal a ani o tom neví. Já je od ni chytla slabé, přítel ještě slabší. Asi už neměli takovou sílu jak se předávali dal
.Jestli on už je mel, tak by se mu měli vyhnout ![]()
Tak jedině čekat nebo jít si nechat udělat ty testy jak tu někdo psal. Každopádně držím palce at se vám to vyhne ![]()
@24Martina : tak mama si myslí, že jsem je mela, ale slabé ( muj bracha je mel v tu dobu taky, ale silnější ). Tak chlap se nebojí, že by je chytil a deti už jsou oba ockovany. Mě spíš šlo o to, že za 14 dni jedeme na hory, ale máme apartmán, takže izolaci bych dodržela, ven nechodila, s nikým se nestykala a chlap i děti si hory uzijou.
Tak dneška 24 dni od posledního kontaktu chlapa s kolegou ( a těsně před vypuknutím nemoci ) a zatím nikdo z nás neonemocněl, tak snad jsme se tomu vyhli.
Ahoj holky. Kolem nás je teď epidemie příušnic. Malej, 26 měsíců, se mi dneska nějak sesypal. Od dopoledne protivnej, stěžoval si, že ho bolí hlavička, úplně lesklý očička. Unavenosti rychle usnul, ale má horečku, kolem 38,5.
zatím jsem si otoku nevšimla. Myslíte, že když se mi podaří mu cipkem srazit teplotu, stačí když zítra zajdeme na pohotovost? A myslíte, že by to mohly být ty příušnice? Rýmu ani kašel nemá. Je jen uplakanej, horečka, únava, nechutenství a odpoledne ta hlava.. Ach jo. Oockovanej je, ale co jsem četla, dostat to můžou i tak.. Máte někdo zkušenosti s onemocněním u takového drobka? ![]()
@Terrinka93 : tak hlavně pokud by jsi chtěla jet na pohotovost, tak si tam nejdřív zavolej a řekni své podezření, ono pokud by měl doopravdy příušnice, tak by správně neměl sedět v čekárně mezi ostatními ( my když byli děti, tak měli speciální karanténní místnost, kam nás dali, abychom nebyli s ostatními ). Pokud má jen teploty, tak bych srážela a uvidíš, co z toho bude. Pokud mu neotečou žlázy u ouška, tak bych byla v klidu a vyčkala na dětskou doktorku.
Na pohotovost bych s tím nejela. Nebo chceš nakazit i další děti, pokud to skutečně jsou?
Jinak lepší když je prodela v dětství než v pubertě, kdy mu hrozí neplodnost.
A mně teda nejdřív natekly uzliny a terpve pak se přidala horečka.
Stejnak stim nic neudelaji. Ja mela na podzim nejaky zmutovany vir priusnis(na vysledky se cekalo myslim tyden) a to uz ten otok uzlin opadl. Zaclo mi v sobotu otokem a bolesti mezi uchem a celisti…nastesti jsem u toho nemela horecku a ve stredu uz jsem byla bez otoku. Zajimave je ze ani mala ani nikdo z rodiny to nechytl
. Kazdopadne bych strazela teplotu a pockala do zitra. Muzou to byt klidne zuby nebo viroza.
@novakova.t teplota po čípku o něco klesla, ale když se probere stěžuje si na bříško, tak nevím. Takže to možná ani příušnice nebudou. Každopádně dekuju, rozlousknout to beztak musí dr.
Ja si myslim ze takhle rychle po ockovani to priusnice nebudou. My je ted meli vsichni. Ale ne deti co jsou po ockovani. Jen mi co jsme meli to cerstvi ockovani. Oni tenkrat ty vakciny byly spatny.