Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pravě mi volala 14 letá dcera že má asi příušnice!!!je uplně na druhé straně republiky, skoro 600km se skautem na výletě! Mají se vracet až zítra, bohužel asi před 3mi týdny u nich ve třídě měli 2 žáci přiušnice. Jen z jejich třídy jich tam jelo myslím 9. Ještě včera když odjížděli jí naprosto nic nebylo!!Žádné horečky, nic ji není, jen že vypadá jak křeček, že má oteklý krk a dole hodně tváře. nevím jak to řešit, chlap je z autem v práci a já doma s 20 měsíčním nemocným klukem!!
co by ste radili? Každopádně asi onemocní všechny děti co tam jsou, všechny mají od 10 do 15let.Oni jsou tam na výetě vlakem, v programu aqaupark, výlety, muzea atd..na 3 dny
No to by asi měli řešit vedoucí co jsou tam s nima, ne? Snad není až takový problém zajistit odvoz už dneska.. Zvlášť když je to takováhle nemoc, kterou jak píšeš asi chytnou všichni - i když kdoví.. Co na to oni?
Měli by být všichni očkovaní - i když, jak vidět, asi nebyla moc dobrá vakcína. Každopádně je málo pravděpodobné, že to všichni chytí.
@Cuarentena píše:
Měli by být všichni očkovaní - i když, jak vidět, asi nebyla moc dobrá vakcína. Každopádně je málo pravděpodobné, že to všichni chytí.
Oni očkovaní jsou, ale ve dvou letech a vakcína působí tak 10 let. Nejspíše to chytnou jen starší děti a určitě ne všechny. Syn měl taky vloni přiušnice (15let) a byl jediný ve třídě. Chytil je od učitelky. Jeho brácha (12let) je taky nedostal. I doktorka říkala, že těch 14 - 15 let je nejnižší věk, kdy je děti chytí.
@gabriela82 No moc neví jak to řešit, jako vedoucích je tam málo a zrovna mají aqapark a jsou tam vlakem, že si mám někoho sehnat s autem, ale nevím koho, naši bydlí taky daleko a autem moc nejezdí, otec je navíc nemocný, brácha i sestra jsou taky v práci, kámoška včera porodila, její manžel hlídá 2 leté dítě, další je těhotná a manžel v práci..no nějak se musíme domluvit jak to vyřešit, každopádně to asi všichni chytnou, ale volala sem dokorce na mobil a že to s nějvětší pravděpodobností chytnou všechny, že stačí kontakt po půlhodině a nakažlivé to je už 7 dní před propuknutím a pak ještě týden po odeznění otoku.
@pajinka111 píše:
@gabriela82 No moc neví jak to řešit, jako vedoucích je tam málo a zrovna mají aqapark a jsou tam vlakem, že si mám někoho sehnat s autem, ale nevím koho, naši bydlí taky daleko a autem moc nejezdí, otec je navíc nemocný, brácha i sestra jsou taky v práci, kámoška včera porodila, její manžel hlídá 2 leté dítě, další je těhotná a manžel v práci..no nějak se musíme domluvit jak to vyřešit, každopádně to asi všichni chytnou, ale volala sem dokorce na mobil a že to s nějvětší pravděpodobností chytnou všechny, že stačí kontakt po půlhodině a nakažlivé to je už 7 dní před propuknutím a pak ještě týden po odeznění otoku.
Paní doktorka mi přijde paranoidní
. URČITĚ to všechny děti nechytnou…
To jsou v sobotu vsichni v praci? Bych normalne poslala manzela at pro ni jede. V praci by to ucite pochopili, pokud teda nedela neco, kde nezbytne byt musi, pak zkusit sehnat nejakeho koegu na zaskok.
No chlapa nepustí, dělá na dráze a je tam sám a jeden kolega spí po noční a druhý pak jde po něm na noční, takže nesmí jít dřív do práce. Už se ptal a prý nejde o život, tak ho nepustí.
Doktorka říkala, že to ASI chytí všechny, jasně že to všichni chytit nemusí!
@pajinka111 No co čekáš za radu? Jako i na dráze se to udělat dá, aby mohl odejít, což v tomto případě by na tom mohl trvat… Jako nemůže ti tam nikdo zajet, tak co máme radit? Dcera je nemocná, já bych v tvé situaci prostě někoho sehnala no
A když tedy tam nemá kdo zajet, tak to holt budeš muset riskovat a počkat až se dcera vrátí domů. Ale v tomhle počasí, courat venku, jít do bazénu… Volba je na tobě ![]()
Bylo by sice lepší, kdyby se vrátila už dnes, ale vzhledem k cituaci (že jsou tak daleko, ty nemáš jak ji přivézt, dcera nemá horečky), nic zásadního se nestane, když přijede až zítra. Je pravda, že se jí to může rozjet (horečky, bolest), ale snad tam mají nějakého zdravotníka, co ji ohlídá. A kdo to má z ostatních dětí chytnout, tak už to stejně má. Držím palce ![]()
@monika32 píše:
@pajinka111 No co čekáš za radu? Jako i na dráze se to udělat dá, aby mohl odejít, což v tomto případě by na tom mohl trvat… Jako nemůže ti tam nikdo zajet, tak co máme radit? Dcera je nemocná, já bych v tvé situaci prostě někoho sehnala noA když tedy tam nemá kdo zajet, tak to holt budeš muset riskovat a počkat až se dcera vrátí domů. Ale v tomhle počasí, courat venku, jít do bazénu… Volba je na tobě
No do bazénu rozhodně nemůže a ven taky ne. To považuju za samozřejmé, že bude v klidu a nejlépe v izolaci od ostatních.
Spojila bych se z vedoucí, at jí nechá na pokoji, žádné výlety, i když by mi jí bylo líto, no a až příde manžel domů, bud by jsme se domluvili, že pro ní dojede, nebo by to tam prostě vydržela. Je mi jen divné, že jí nic není, já měla příušnice, za prvé horečky byly a vysoké a za druhé to šíleněbolí. BUd ta vakcína ještě působí a nemá normální průběh, nebo je to něco jiného.
Už je to vyřešeno, zajedou tam rodiče od jedné kámošky, dokonce ani nebydlí tak daleko od nich kde jsou..
a ještě může to chytnout můj syn? má zatím jednu dávku očkování a si před měsícem
@Paoloska píše:
No do bazénu rozhodně nemůže a ven taky ne. To považuju za samozřejmé, že bude v klidu a nejlépe v izolaci od ostatních.
No představa že zůstane sama někde na ubytovně a udělá se ji zle. To si snad ani ten doprovod nemůže dovolit, nechat ji někde samotnou… ![]()
@boball no právě sem ještě mluvila s kámoškou, která to měla asi před 5 lety, zrovna byla u mě když sme zjistily, že je asi oteklá a druhý den otekla ještě víc a právě mi říkala, že kromě toho že byla oteklá jí nebylo naprosto vůbec nic, ani teploty, ani horečky ani vyrážky, ani bolest krku, prostě nic, jen 4 dny otok..
Každé dítě prý může mít jiný průběh a horečky že být vůbec nemusí..sem vyčetla ![]()