Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Podepisovala jsi na začátku 2022 u zaměstnavatele prohlášení k dani? Čerpalas nějakou dovo po mateřské? Byla nějaká dovolená proplacena ke konci pracovního poměru? Pokud jsi na rok 2022 podepsala prohlášení, bylo něco sraženo na dani z náhrady za dovo?
@Hanula1212 na rok 2022 jsem nic nepodepisovala a dovolená mi byla proplacena na konci prac. Poměru
Tak z té proplacené dovolené by daň ztržená být měla. Nech si od zaměstnavatele poslat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2022, tam to uvidíš a a pak si podej daňové přiznání na FÚ.
@Dayus píše:
@JancaS84 žádné výplatní pásky jsem už nedostala
Aha, no za tu dovolenou by možná něco být mohlo. Bez znalosti konkrétních čísel těžko říct. Můžeš si u bývalého zaměstnavatele požádat do 15.2. o provedení ročního zúčtování. Nebo si můžeš podat přiznání sama a to od něj budeš potřebovat potvrzení zdanitelných příjmech.
Tak pokud jsi na začátku roku nic nepodepisovala, pak máš sraženou z dovolené zálohovou daň bez podepsaného prohlášení a vzniká ti povinnost podat daňové přiznání. Nelze provést roční zúčtování. Vyžádej si od zaměstnavatele potvrzení o příjmu a podej přiznani na FÚ. Vzhledem k tomu, že nebyla uplatněna sleva na poplatníka, sražená daň bude vrácena.
Ahoj holky, můžete mi prosím některá poradit kde mi udělají daně když jsem na rodičaku? A co vše k tomu budu potrebovat? V roce 2022 jsem pracovala pouze do 8 ledna. 9. Ledna už jsem byla na nemocenské až do května. A od května do listopadu na mateřské. Nyní jsem od listopadu na rodičaku. Jinak smlouvu v zaměstnání jsem měla na dobu určitou a to do listopadu 2022.A myslíte že se mi budou vracet nějaké peníze? Do teď jsem daně nikdy nemusela řešit, vždy to udělal zaměstnavatel. Nemám žádnou hypotéku, žádné půjčky a prvni dítě