Přiznání, sleva na dítě a exekuce

6
2.6.25 14:00

Přiznání, sleva na dítě a exekuce

Dobrý den maminky, nemáte někdo prosím zkušenost? Podávala jsem 6.5.2025 přiznání k dani z příjmu 2024 a vyšla mi vratka díky slevě na dítě. Moje známá mi ale řekla, že peníze z finančáku pošlou rovnou exekutorovi? Je to tak?
Peníze sem si nechala poslat na účet sestry, který teď používám. Peníze ale nepřišli, tak nevím :nevim: Momentálně žádám o insolvenci, ale zatím mám jen naplánovaný soud.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101606
2.6.25 14:25

@Vandaa680 Tak pokud si to podávala 6.5., tak to teoreticky jeste nemusel FU poslat, ale jinak ano, pokud byl exekutor akční a FU oslovil, tak ano, může ti vratku sebrat rovnou tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
2.6.25 14:40

@j.a.n.i1 aha děkuji za informaci :) myslela jsem si ze to nejde exekucne postihnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
2.6.25 16:50
@Vandaa680 píše: Více

Pokud si někdo, kdo je v exekuci, nechá posílat peníze na cizí účet, tak nejenže se jedná o zatažení třetí osoby do exekučního řízení, ale mohlo by se takové jednání hodnotit jako trestný čin poškozování věřitele podle § 222 trestního zákoníku či maření výkonu rozhodnutí dle § 337 trestního zákoníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
2.6.25 16:59
@MartinL45 píše: Více

Ano, mohlo, pokud by tim nejak veritele poskozovala, což splneno v tomto případě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
2.6.25 17:10
@j.a.n.i1 píše: Více

je, zatajení příjmu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
2.6.25 17:35
@MartinL45 píše: Více

Neni, ona zadny prijem nezatajuje, exekutor ho muze postihnout primo na financaku. A ona si ho klidně muze nechat poslat na svuj chraneny ucet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
2.6.25 18:10

Jestli más exekuce, tak vy ti ty peníze myslím měli vzít. Proč to posíláš na účet sestry? Dej si pozor ať nevezmou peníze jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
2.6.25 20:33

@MartinL45 volala jsem přímo na FÚ a bylo mi řečeno že slevu na dite nelze exekucne vzít. Určitě žádné příjmy zatajovat nechci, jde mi o to aby si penize exekutor nestahl a pak mi u insolvenciho soudu nevzhikl problém, ze jedno věřitele uprednostnuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
2.6.25 20:35

@Tayen posílám to tam, protože ho teď prostě běžné užívám. Peníze nemám problém dát na dluhy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
2.6.25 20:41

@Vandaa680
Dej si na to pozor, pokud ho běžně používáš a sestra tam má prachy. Exekutor by mohl dojít k závěru, že jsou to všechno tvoje prachy a sestra by pak musela dokazovat co je její.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
2.6.25 21:01

Ale jde, nelze vzit pouze bonus, slevu naprosto v klidu ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.6.25 06:02

Je potřeba rozlišit přeplatek na dani a daňový bonus. Na dítě existuje daňové zvýhodnění a to se skládá ze slevy na dítě, daňového bonusu a kombinace obou. Takže záleží na tom, z jakého důvodu přeplatek vznikl. Pokud zvýhodnění na děti funguje jako sleva na dani, pak exekutor vzít přeplatek může. Pokud máš nízkou mzdu a vyjde na děti bonus, pak exe vzít bonus nemůže. Ale pozor, i na bonus může sáhnout stát. Tzn. pokud máš dluh na socce, zdravce, pokuty nebo např. dluh za popelnice, tak tady tohle si stáhnout stát může I z bonusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20885
3.6.25 08:14
@Hanula1212 píše: Více

Tady si myslím, že je obrovská chyba státu, že tyto věci už jsou tak složitý a je tam tolik výjimek, že je to pro běžné občany absolutně nepochopitelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.6.25 08:17
@Cenarius píše: Více

Kdyby to bylo jednoduché, tak jsem bez práce :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...