Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den maminky, nemáte někdo prosím zkušenost? Podávala jsem 6.5.2025 přiznání k dani z příjmu 2024 a vyšla mi vratka díky slevě na dítě. Moje známá mi ale řekla, že peníze z finančáku pošlou rovnou exekutorovi? Je to tak?
Peníze sem si nechala poslat na účet sestry, který teď používám. Peníze ale nepřišli, tak nevím
Momentálně žádám o insolvenci, ale zatím mám jen naplánovaný soud.
Děkuji
@Vandaa680 Tak pokud si to podávala 6.5., tak to teoreticky jeste nemusel FU poslat, ale jinak ano, pokud byl exekutor akční a FU oslovil, tak ano, může ti vratku sebrat rovnou tam.
@j.a.n.i1 aha děkuji za informaci
myslela jsem si ze to nejde exekucne postihnout
@Vandaa680 píše: Více
Pokud si někdo, kdo je v exekuci, nechá posílat peníze na cizí účet, tak nejenže se jedná o zatažení třetí osoby do exekučního řízení, ale mohlo by se takové jednání hodnotit jako trestný čin poškozování věřitele podle § 222 trestního zákoníku či maření výkonu rozhodnutí dle § 337 trestního zákoníku.
@MartinL45 píše: Více
Ano, mohlo, pokud by tim nejak veritele poskozovala, což splneno v tomto případě není.
@MartinL45 píše: Více
Neni, ona zadny prijem nezatajuje, exekutor ho muze postihnout primo na financaku. A ona si ho klidně muze nechat poslat na svuj chraneny ucet…
Jestli más exekuce, tak vy ti ty peníze myslím měli vzít. Proč to posíláš na účet sestry? Dej si pozor ať nevezmou peníze jí.
@MartinL45 volala jsem přímo na FÚ a bylo mi řečeno že slevu na dite nelze exekucne vzít. Určitě žádné příjmy zatajovat nechci, jde mi o to aby si penize exekutor nestahl a pak mi u insolvenciho soudu nevzhikl problém, ze jedno věřitele uprednostnuji
@Tayen posílám to tam, protože ho teď prostě běžné užívám. Peníze nemám problém dát na dluhy
@Vandaa680
Dej si na to pozor, pokud ho běžně používáš a sestra tam má prachy. Exekutor by mohl dojít k závěru, že jsou to všechno tvoje prachy a sestra by pak musela dokazovat co je její.
Ale jde, nelze vzit pouze bonus, slevu naprosto v klidu ano.
Je potřeba rozlišit přeplatek na dani a daňový bonus. Na dítě existuje daňové zvýhodnění a to se skládá ze slevy na dítě, daňového bonusu a kombinace obou. Takže záleží na tom, z jakého důvodu přeplatek vznikl. Pokud zvýhodnění na děti funguje jako sleva na dani, pak exekutor vzít přeplatek může. Pokud máš nízkou mzdu a vyjde na děti bonus, pak exe vzít bonus nemůže. Ale pozor, i na bonus může sáhnout stát. Tzn. pokud máš dluh na socce, zdravce, pokuty nebo např. dluh za popelnice, tak tady tohle si stáhnout stát může I z bonusu.
@Hanula1212 píše: Více
Tady si myslím, že je obrovská chyba státu, že tyto věci už jsou tak složitý a je tam tolik výjimek, že je to pro běžné občany absolutně nepochopitelný.
@Cenarius píše: Více
Kdyby to bylo jednoduché, tak jsem bez práce
![]()