Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost s japonskými probiotiky OMX? Děkuji
Primární co pro svoje mikrobiální spolubydlící potřebujete udělat je jíst dostatek vlákniny. I kdybyste jedla v tabletkách sebesofistikovanější směs bakterií a jiných mikroskopických živáčků, tak pokud nejíte dostatek vlákniny, tak vám prostě v trávicím traktu chcípnou hlady, namísto toho aby se ujali a zdárně se množili a zvyšovali pestrost vaší mikroflory.
Je potřeba jíst co nejvíce druhů vlákniny cca 30 g na dospělého člověka bez zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Tj - celozrnné obiloviny, zeleninu všeho druhu, ovoce všech barev, ořechy, semena, mořské řasy. 30g je docela dost. Pokud jíte běžnou středoevropskou stravu založenou na bílé mouce a občas trošce salátu a jednom kousku ovoci denně, tak je vás přísun vlákniny zhruba 10g denně. To je málo - to nedoženou žádné pilulky s probiotiky.
Jinak podle složení - to co je v jedné tabletce získáte v jedné sklenici kefíru - ty tři mg nějakých extraktů něčeho dalšího jsou naprosto zbytečné a jen vás mají přesvědčit, že tohle je super věc úplně odlišné od ostatních, protože jaksi ty další extrakty jsou hluboko pod jakoukouliv dávkou, která by na lidský organismus měla nějaký efekt.
podrobnosti třeba v téhle knize
https://www.melvil.cz/…rava-streva/
jinak pokud ovšem máte problémy s trávením - třeba dráždivý tračník, tak jen tak jíst vlákninu a nebo probiotika je spíš kontraproduktivní, je to celé výrazně složitější a chce to řešit s gastroenterologem.
Děkuji moc za inspiraci, hlavně knížka mě zaujala a určitě si jí pořídím.
Jste nějak medicínsky vzdělaná, vypadáte, že tomu rozumíte?
Já jsem 15let v kuse užívala penicilin na opakované angíny(od 2-15ti let)Od té doby mám pořád nějaké potíže. Lékaři to bohužel do souvislosti nedali, proto čtu a pátrám n avlastní pěst. Stravu už dávno nejím ´´klasickou´´, už je mi těžko i po dušené zelenině, takže není zbytí a jím dost zdravě, nebo spíš výhradně zdravě. Přesto mám zažívací potíže, jsem velmi unavená, bez elánu, už řadu let. Na gastru vše ok, žádný důvod ke znepokojení. Napadlo mě, jestli nemám málo živin, které by tu mikroflóru oživily, protože nic kysaného vlastně nejím. Ta kniha je skvělá inpirace, díky! ![]()
To že gastro nic nenašlo je ta dobrá věc.
Základní faktor co se našich mikrospoubydlících týče je, že jsou vysoce individuální a těžko hledat univerzální lék. Navíc tedy reálný výzkum je v počátcích a spolehlivě vám zatím nikdo nic nezgeneralizuje. Zato to začíná být a příští velká věc v očišťovčckém byznysu, takže je internet plný zázrančých doporučení a přípravků ![]()
Živiny pro mikrobiotu je vláknina. Obecně ji jíme málo. Člověk průměrného zdravotního stavu v sobě má jakousi stabilní část mikroflory, která může hibernovat, když té vlákniny nemá dostatek a v okamžiku, kdy změní stravu, tak se probudí a začnou se množit a trávení postupně začne fungovat lépe.
Pokud jste dlouhodobě užívala v dětství antibiotika, tak je sktuečně možné, že ten základní soubor spolubydlících máte nedostatečně pestrý - pak se hodí dodávat kromě kultury i co nejvíce a nejpestřejších druhů mikrobů. Společně s tou vlákninou.
Obecně výrazně pestřejší složení toho co člověk do sebe dostává, než v tabletkách bývá ve fermentovaných potravinách - nejen zelenině a mléčných produktech, ale i fermentované masné produkty jsou velmi zajímavé (odlišné kultury, které dokáží zpracovávat zase jiné kusy živin a mají v trávicím traktu další funkce) a asijské fermentované luštěniny jako je natto, tempeh a nepasterizované miso.
Jen je potřeba zkoušet věci na vlastní břicho a začínat po malých kouskách - pokud nárazově zvýšíte příjem vlákniny, zejména té, co zatím moc nejíte, tak to může způsobit značné komplikace jako jsou průjmy, zácpa, nadýmání atp. To není známka detoxu, to je známka dietní chyby.
Asi bych vám doporučila sehnat si krystaly vodního a/nebo mléčného kefíru a ke zvýšené spotřebě vlákniny dodávala mikroby touto formou - obecně těch kultur tam je víc i než tabletkách a především jich do sebe dostanete v litru tekutiny průběžně vypité přes den mnohem více, než se vejde do jedné tablety.
Ale zase- je potřeba začít s menším množství a postupně si mikrofloru vycvičit.
https://zkvaseno.blogspot.cz/…akticky.html
https://zkvaseno.blogspot.cz/…i-kefir.html
jinak v jiných diskuzních tématech píšete o tom, že máte problémy s úzkostně-depresivními stavy. Jste někde v psychoterpii? Protože to co vám při úzkostech a problémech s náladou a přemírou nekompenzovaného stresu běhá v krvi dost ovlivňuje i třeba právě mikrobiotu. Proto je potřeba udělat si pořádek v hlavě, aktivně se naučit relaxační cvičení a praktikovat je.
Jinak taky píšete o tom, že jste se „různě čistila“ - pokud jste držela nejrůzunější diety, půsty, brala každý doplněk co šel okolo a podobně, tak je docela dobře možné, že za váše nepohodlné trávení může právě kombinace dlouhodobé zvýšené úzskosti a ne úplně šťastných experimentů na sobě samé.
To klíčové je vyčistit si hlavu a jíst od všeho trošku a nedělat z toho hlavní téma. Začíná to v hlavě, ne tím, co jíte.
A teda psychoterapie má narozdíl od šarlatánů všeho druhu prokazatelné výstupy.
Zkuste si najít nějaké středisko psychosomatické medicíny - tyhle věci bývají provázané, ale jsem vcelku dost přesvědčená, že právě pár měsíců psychoterapie je to, co vám pomůže srovnat se do daleko zdravějšího stavu.
Adresář zde https://www.psychosomatika-cls.cz/?…
Děkuji za cenné informace!
Zažívání a psychika jsou úzce provázané, jak jsem se dočetla, duševní pohoda začíná v dobře fungujícím střevě. Zaměřím se na ty fermentované potraviny, ty jsem dost podcenila. Děkuji, už se těším na knížku.
Nedávno jsem se dívala na složení probiotik jejich kvalitu podle Dtestu, no a výsledek je, že cokoliv máte v lékárně, tak je vlastně absolutní vyhození peněz.
Sama užívám probiotika jednou za čas kdy znám jejich původ a vím, jak byly skladovany. Sama je pak mám v lednici.
@Aiuska ty tam určitě nebyly a nemyslím, že je seženeš v běžné lékárně…a o tom právě mluvim