Problém s 10 letou dcerou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20.6.16 11:10

… mela jste jedno dite, tudiz veskera pozornost sla k ni. Ted uz mate druhe mimi, tak se te starsi jiste ulevi. Ale vyjist na 80kg ji nenechejte. Ja bych ji jidlo nezakazovala, spis bych ji podstrkovala jen zdrave veci. Pokud doma nebudou sladkosti, tak je nebude moci jist. A nikdo vas prece nekritizuje, chtela jste radu a kazda z nas radi, jak nejlip muze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 11:19
@martina.se píše:
sama píšeš, že jsi na ni náročná - tak prostě zvolni.. co místo hlídání jídla spolu nenápadně sportovat? Co místo blbých keců ala známky (ne, známky fakt důležité nejsou) se jí věnovat, popř jí pomoct? Ono záleží, jak to podáš atd.. pokud jsi dominantnější, tak to nemusí být tak v pohodě, jak prezentuješ :nevim:

Já j sem někde psala, že dostává za známky? Jasně že se s ní učím, když potřebuje. Vynadáno dostane jen, když něčemu neorzumí a neřekne mi to. Jinak ne. Když už tu známku má, tak se s tím nic nenadělá, maximálně se to jdeme naučit. Učíme se a na výzo bude mít 4 dvojky, myslím že má na víc, ale to bych ji musela fakt doma dřít a to po ní nechci.
Hlídat jídlo fakt musíme. Ale taky to není dieta, je to jen úprava časového rozložení a množství jídla.
Ona tu povahu má od malička. Všechno bylo úplně Oknež začala chodit do školky. Tam se začala bát učitelek a ostatních dětí. Zjistila, že jsou některé zlé a panovačné a neuměla se tomu bránit. Až ve škole našla pár kamarádek, myslím, že ji mají i děti rády. Ale tohle si prostě nese dál…
No nejsem putka, co si nechá všechno líbit, jakmile se mi něco nelíbí, tak to řeknu. Doufám, že se to taky jednou naučí. Ona právě raději mčí, nebo se stáhne, než aby šla do sporu -,yslím mezi cizími nebo kamarádkami. U nás doma celkem i dost odporuje :-)
Moc děkuji za ten tip na knihu, už mám polovinu přelouskanou a myslím, že jsem tam našla to co hledám. Tak snad nám to pomůže. Díky @ireeenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.16 11:35
@Jana Michálková píše: … mela jste jedno dite, tudiz veskera pozornost sla k ni. Ted uz mate druhe mimi, tak se te starsi jiste ulevi. Ale vyjist na 80kg ji nenechejte. Ja bych ji jidlo nezakazovala, spis bych ji podstrkovala jen zdrave veci. Pokud doma nebudou sladkosti, tak je nebude moci jist. A nikdo vas prece nekritizuje, chtela jste radu a kazda z nas radi, jak nejlip muze

Mně příjde, že se to spíš zhoršilo, že je jí smutno, že už není ta pozornost jen na ní. Musím jí víc mazlit. :) Sladké doma čas od času je. Zkoušela jsem péct zdravě a domov nez sladkostí, jenže pak někde dostala bonbonieru a celou ji v pokoji snědla na posezení. Tak to taky nechci. At si klidně vezme, ale ne večer a ne moc.
Jinak má spoustu úžasných vlastností, o kterých nepíšu, ale jsme si jimi všichni moc dobře vědomi. Třeba krásně hraje na klavír attd… moc ji máme rádi a možná to neumíme tak dát najevo, aby to ona pochopila. přesně jak se píše v té knize.
radu jsem chtěla, ale nemám ráda, když někdo podsouvá vlastní domněnky, že dotyčný je takový nebo makový, že jí péruju kvůli známkám a neučím se s ní. Až mě někdy pěkně štve, kolik času musíme věnovat učení, protože naše uča dává od 3 třídy testy z vlastivědy z hodiny na hodinu a děti jsou z ní otrávené. To už je ale zase jiná písnička no… právě proto ani nevyzaduji samé jedničky, ale na trojky to taky spadnout nenecháme…A kdybysme se neučili, tak je mít bude a možná i čtýry. tam se totiž jede stylem, vysvětlím u tabule, druhý den test. Známky jsou 5,4 - doučíme doma-,1,1, výsledná za 2. takový gymlácký přístup má naše učitelka. To tomu taky nepřidá no. pořád jí vysvětlovat, že matika není tak zlá…Přes týden ani moc čas na nic není, protože se musí učit. Ted chce chodit na tancovánní 2× týdne, tak bude chodit, ale jsem zvědavá, jak to všechno skloubíme i se školou a klavírem…Jinak jezdí na koni, má pejska, chodíme často na výlety…Snažíme se, aby byla spokojená.

• Citovat
  • Upravit
Padme93
20.6.16 11:51

Proč teda vůbec sladkosti domů kupujete? Když to přece doma nebude, nebude to jíst, jednoduchý.

zakladatelka to mslí dobře, nedivím se, že se jí snažej krotit. Já mám 47 kg a to mi je 22 (na 153 cm). Takže v deseti letech mít tu stejnou váhu je už docela dost.

V rodině máme taky holčičku, tý je teda 11, ale je prostě macatá, váží 53 kg a už má pupek, muffin, zadek a prsíčka jak u tlustého kluka.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.16 12:02
@Padme93 píše:
Proč teda vůbec sladkosti domů kupujete? Když to přece doma nebude, nebude to jíst, jednoduchý.

zakladatelka to mslí dobře, nedivím se, že se jí snažej krotit. Já mám 47 kg a to mi je 22 (na 153 cm). Takže v deseti letech mít tu stejnou váhu je už docela dost.

V rodině máme taky holčičku, tý je teda 11, ale je prostě macatá, váží 53 kg a už má pupek, muffin, zadek a prsíčka jak u tlustého kluka.

protože nechci, aby si to pak tajně kupovala z kapesného a potají se tím někde přejídala, když prostě má chut, tak si může dát kousek čokolády, nevidím na tom nic zlého. Ke svačině si vezmě klidně nějaký ten řez apod. Ale odpoledne a večer už pak ne. myslím, že je to lepší než jí něco nakazovat. Dcera má teda 155 cm, je i hodně vysoká a začíná opravdu dospívat, má silné kosti a tak váží víc. máme to v rodině. Nikdy nebude kost a kůže jako jiné holčičky, musí se s tím smířit, musí se naučit, že i holka co není typicky hubená je hezká, ale nerada bych, aby se vyjedla na špekáčka. Cvičíme doma nárazově, hodně chodíme na tůry, jezdí na bruslích, na kole občas, pak na koni…ve škole TV nemají, nahrazují jím každý týden matiku nebo vlastivědu. Ted chce tanec, tak to zkusíme, jestli to bude zvládat. Ještě upozornuji, že všechno toto je její rozhodnutí. Ke klavíru sedá sama, má talent a baví ji to. Skolu teda ráda nemá no. Enurézou trpí od narození, nikdy neměla suché období, ted s alarmem to má tak půl na půl…tak ještě vyčkáme.
Včera jsem z toho byla hodně špatná, jak se jí stala ta nehoda. bylo to prý tím, že si myslela, že to vydrží a bála se paní otravovat. pak se strašně styděla, ale už jsme se k tomu pak nevraceli, na stejnou akci máme jít za týden a normálně se tam těší…s manželem jsme to pak ještě sami řešili, tak mě uklidnoval, že i když vypadá dospěle, tak je to prostě dítě a potřebuje zkušenosti, naučit se říct, co potřebuje… že kdyby se to opakovalo, tak holt najdeme nějakého odborníka…

• Citovat
  • Upravit
24323
20.6.16 12:02
@Anonymní píše:
Já už si právě dávám i vinu, že za to můžu i já, když po ní pořád něco chci…a ona možná pocity, že mi není dost dobrá a určitě bude i trochhu žárlit na prcka…bezpodmínečnou lásku…já nevím, jestli to dokážu, ona pak zase vlčí, a je schopná si ani nevyčistit zuby třeba :?

Nečetla jsem všechny příspěvky, jen uvodní a pár dalších.

K té bezpodmínečné lásce, zkuste jen tak pro začátek jí každý večer před spaním říci „Mám tě ráda“ bez jakéhokoliv dodatku. Také možná vidím problém ve společenském vnímání jejího zdravotního problému. Věřím, zvlášť pokud jste tímto problémem trpěla také vy, že ji nijak nenadáváte, ale nedělá to také okolí? Třeba ve škole, když se jí stane nehoda apod.? Dokážu si představit, jak velmi nepříjemné je to pro 10 letou slečnu. Zkoušeli jste to řešit i s psychologem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24323
20.6.16 12:07
@Anonymní píše:
Já j sem někde psala, že dostává za známky? Jasně že se s ní učím, když potřebuje. Vynadáno dostane jen, když něčemu neorzumí a neřekne mi to. Jinak ne. Když už tu známku má, tak se s tím nic nenadělá, maximálně se to jdeme naučit. Učíme se a na výzo bude mít 4 dvojky, myslím že má na víc, ale to bych ji musela fakt doma dřít a to po ní nechci.
Hlídat jídlo fakt musíme. Ale taky to není dieta, je to jen úprava časového rozložení a množství jídla.
Ona tu povahu má od malička. Všechno bylo úplně Oknež začala chodit do školky. Tam se začala bát učitelek a ostatních dětí. Zjistila, že jsou některé zlé a panovačné a neuměla se tomu bránit. Až ve škole našla pár kamarádek, myslím, že ji mají i děti rády. Ale tohle si prostě nese dál…
No nejsem putka, co si nechá všechno líbit, jakmile se mi něco nelíbí, tak to řeknu. Doufám, že se to taky jednou naučí. Ona právě raději mčí, nebo se stáhne, než aby šla do sporu -,yslím mezi cizími nebo kamarádkami. U nás doma celkem i dost odporuje :-)
Moc děkuji za ten tip na knihu, už mám polovinu přelouskanou a myslím, že jsem tam našla to co hledám. Tak snad nám to pomůže. Díky @ireeenka

Nemůže to být i toto? Nedokáži v tomto moc poradit jak pracovat se školními znamkami, nemám ještě školou povinné děti.

Jen mě ještě napadla knížka Respektovat a být respektován. Ta by také mohla v určitém smyslu pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padme93
20.6.16 12:13

Ale nejde přece o zákaz. Je nutný, aby dostala řez ke svačině? proč ne ovoce, jogurt? To má tak velké kapesné, že by ho denně utrácela za sladkosti?

mě je těch macatých holčiček prostě líto, nesou si to většinou celou pubertu až do dospělosti, přitom je to jen a jen o těch stravovacích návycích.

A promiň, ale nic jako těžké kosti neexistuje.

• Citovat
  • Upravit
1704
20.6.16 12:17

Zakladatelko, z toho, co píšeš, mi přijde, že jsi dost zaměřená na výkon - nejen u dcery, určitě i u sebe, u všech… možná to dceru znepokojuje - co se stane, když nebude vzorná, nebude naučená, nebude umět na klavír, bude „tlustá“…? Mám z toho pocit, že se bojí, že by tě tím zklamala, možná si už teď připadá nedokonale - viz např. silnější kostra (a tvůj komentář o smíření se, že nebude hubená) - zkus to komentovat spíš pozitivně, jestli máte takovou postavu v rodině, tak prostě ukázat, že i s tím je člověk hezkej, má něco zajímavého… snad to píšu dobře, prostě nekritizovat, „nesmiřovat“ ji s realitou, ale ukazovat cestu… pokud chce jíst hodně sladkého, tak ok, ale pak si dejte společně nějakou fyzickou aktivitu. - aby se učila, že je ok mít chuť na sladké, ale je fajn to pak vyvážit sportem (přijde mi to jako lepší cesta než v 10 letech hlídat jídelníček).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 12:18
@elen-ka píše:
Nečetla jsem všechny příspěvky, jen uvodní a pár dalších.K té bezpodmínečné lásce, zkuste jen tak pro začátek jí každý večer před spaním říci „Mám tě ráda“ bez jakéhokoliv dodatku. Také možná vidím problém ve společenském vnímání jejího zdravotního problému. Věřím, zvlášť pokud jste tímto problémem trpěla také vy, že ji nijak nenadáváte, ale nedělá to také okolí? Třeba ve škole, když se jí stane nehoda apod.? Dokážu si představit, jak velmi nepříjemné je to pro 10 letou slečnu. Zkoušeli jste to řešit i s psychologem?

To já jí říkám každý večer v posteli, chce abych za ní ještě přišla, takže přijdu, dám pusu a řekneme si, že se máme rádi. Děláme to často i ráno při odchodu do školy. Ale možná ji chybí právě to mazlení a objímání i jindy přes den. Taky si dává za vinu, když mám blbou náladu. Občas náladu nemám no, ale říkám jí, že to není kv§li ní. A někdy mě taky pěkně naštve, ale to snad je taky normální ne? Večer se vždycky takhle rozloučíme, děj se co děj.
Jinak ji trápí jen noční enuréza, stejně jako mě. Ona se nikdy na veřejnosti nepočurala. Občas se jí stane, že letí na záchod na poslední chvíli, že to drží a pak má třeba kolečko, ale to se jí stává spíš doma. Ve škole nikdy. Nikdo o tom neví, ani příbuzní.
Ale určitě jí to na sebevědomí nepřidá. Chtěla by spát u kamarádek a tak…Nikdy kvůli tomu nedostala vynadáno. Akorát třeba když jsem převlékala dvakrát za noc peřiny a do toho mimino tak jsem občas hodně unavená, ale zdržela jsem se slova, třeba celou dobu radši mlčím :-) někdy je toho dost no a jsem taky jen člověk, pošlu jí do sprchy a převleču a netvářím se stasně, ale nikdy jí to nevyčítáme a tak…
Moje máma mi za to dost nadávala, tak vím jaký to je strašný. třeba mě najednou vzbudila z toho tvrdého spánku a najednou řev…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.16 12:24
@Padme93 píše:
Ale nejde přece o zákaz. Je nutný, aby dostala řez ke svačině? proč ne ovoce, jogurt? To má tak velké kapesné, že by ho denně utrácela za sladkosti?

mě je těch macatých holčiček prostě líto, nesou si to většinou celou pubertu až do dospělosti, přitom je to jen a jen o těch stravovacích návycích.

ona byla těžká už jako mimino, něco jako tělesná konstrukce existuje, někdo má prostě silné kosti. k svačině proto, že to chce. Pak už celý den sladké nemá. Je to těžké, zvlášt kdyžkamarádky si kupují sladkosti, nosí na svačinu sladkosti, nenosí ho každý den přece, má taky ovoce…Spolužačky si kupujou hranolky o volné hodině, nebo ty sladký strříkadla do pusy, je to pro ní taky těžké…nechci být tak radikální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.16 12:32
@řeřicha píše:
Zakladatelko, z toho, co píšeš, mi přijde, že jsi dost zaměřená na výkon - nejen u dcery, určitě i u sebe, u všech… možná to dceru znepokojuje - co se stane, když nebude vzorná, nebude naučená, nebude umět na klavír, bude „tlustá“…? Mám z toho pocit, že se bojí, že by tě tím zklamala, možná si už teď připadá nedokonale - viz např. silnější kostra (a tvůj komentář o smíření se, že nebude hubená) - zkus to komentovat spíš pozitivně, jestli máte takovou postavu v rodině, tak prostě ukázat, že i s tím je člověk hezkej, má něco zajímavého… snad to píšu dobře, prostě nekritizovat, „nesmiřovat“ ji s realitou, ale ukazovat cestu… pokud chce jíst hodně sladkého, tak ok, ale pak si dejte společně nějakou fyzickou aktivitu. - aby se učila, že je ok mít chuť na sladké, ale je fajn to pak vyvážit sportem (přijde mi to jako lepší cesta než v 10 letech hlídat jídelníček).
@řeřicha píše:
Zakladatelko, z toho, co píšeš, mi přijde, že jsi dost zaměřená na výkon - nejen u dcery, určitě i u sebe, u všech…možná to dceru znepokojuje - co se stane, když nebude vzorná, nebude naučená, nebude umět na klavír, bude „tlustá“…? Mám z toho pocit, že se bojí, že by tě tím zklamala, možná si už teď připadá nedokonale- viz např. silnější kostra (a tvůj komentář o smíření se, že nebude hubená) - zkus to komentovat spíš pozitivně, jestli máte takovou postavu v rodině, tak prostě ukázat, že i s tím je člověk hezkej, má něco zajímavého… snad to píšu dobře, prostě nekritizovat, „nesmiřovat“ ji s realitou, ale ukazovat cestu… pokud chce jíst hodně sladkého, tak ok, ale pak si dejte společně nějakou fyzickou aktivitu. - aby se učila, že je ok mít chuť na sladké, ale je fajn to pak vyvážit sportem (přijde mi to jako lepší cesta než v 10 letech hlídat jídelníček).

možná to tak je
Já to myslím dobře, chci předejít tomu, aby ty problémy měla…pomoct jí, možná na to jdu špatně, říkala jsem jí, že když hodně přibere, bude se pak stydět, to co píšu tady no…ale jinak jí říkám, jak jí to sluší, že má krásné vlasy a čumáček, ona se sobě líbí, možná jsem k ní opravdu nějak kritická, ani to nevim… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4624
20.6.16 12:37

Když napíšeš, že má řadu úžasných vlastností a za příklad dáš hraní na klavír…mě se fakt zdá, že jedeš hodně na výkon a na to, co je důležité pro tebe, než na to, jaká ta holka doopravdy je a co je důležité pro ní. Že ti hodně vadí jaká je nebo naopak není, a ty sama ji formuješ tak, aby byla taková, jak chceš ty a ty (!) do toho dáváš maximum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
20.6.16 12:38
@Anonymní píše:
možná to tak je
Já to myslím dobře, chci předejít tomu, aby ty problémy měla…pomoct jí, možná na to jdu špatně, říkala jsem jí, že když hodně přibere, bude se pak stydět, to co píšu tady no…ale jinak jí říkám, jak jí to sluší, že má krásné vlasy a čumáček, ona se sobě líbí, možná jsem k ní opravdu nějak kritická, ani to nevim… :nevim:

já bych to nespojovala s pocitem studu a líbení se. mnohem víc se mi osvědčilo vysvětlování přes zdraví a fungování těla. máš chytré děvče, pochopí to a domluvíte se jak na to pujdete. Myj jsme jednu dobu taky museli víc hlídat a překopat jídelníček a brali jsme to jako zábavu víc než jako výkon/selhání. A výborný je ten tanec, každý pohyb a RADOST z pohybu se počítá. K té enuréze, ona nikdy ještě nespala mimo domov nebo jak to děláte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 12:41
@Padme93 píše:

Jo a takový zelený stříkadlo do pusy v podstatě obarvený cukr v pěně stojí u vietnamce 10 kč, to fakt ty děti mají lehce, na hranolky taky mají… já jsem ráda, že si nekupuje aspon tohle, mluvíme o složení výrobků, často doma vaříme a ona ráda peče. Takže jí věřím, že na tomhle příliš neujíždí jako ostatní spolužáci, že si koupí tu a tam něco výjimečně a doma zkrátka sladké ano ale velmi s rozumem.
Ona to bere jako křivdu, že ostatní holky jsou vyhublé a cpou se sladkostma, a ona že jí zdravě ( vařím celkem taky zdravě - kuskus, bulgur, batáty hodně zeleninu atd.) a stejně se musí držet…děti prostě chut na sladké mají a ovoce to asi moc nepřekryje, čokoláda je holt čokoláda

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi