Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jo a takový zelený stříkadlo do pusy v podstatě obarvený cukr v pěně stojí u vietnamce 10 kč, to fakt ty děti mají lehce, na hranolky taky mají… já jsem ráda, že si nekupuje aspon tohle, mluvíme o složení výrobků, často doma vaříme a ona ráda peče. Takže jí věřím, že na tomhle příliš neujíždí jako ostatní spolužáci, že si koupí tu a tam něco výjimečně a doma zkrátka sladké ano ale velmi s rozumem.
Ona to bere jako křivdu, že ostatní holky jsou vyhublé a cpou se sladkostma, a ona že jí zdravě ( vařím celkem taky zdravě - kuskus, bulgur, batáty hodně zeleninu atd.) a stejně se musí držet…děti prostě chut na sladké mají a ovoce to asi moc nepřekryje, čokoláda je holt čokoláda
Tak ji vysvětli, že ona bude mít dobré stravovací návyky již od dětství a až ony přestanou růst a budou zvyklé se cpát cukrem a čokoládou, budou tlusté, resp. budou to muset řešit, zatímco ona, a není jediná, znám takových děvčat spoustu včetně mě, to musíme řešit už od dětství, tak jsme se s tím v dospělosti popasovaly vcelku dobře a dokonce přišel věk, kdy hubené holky začaly být tlusté a já taková lehce při těle začala být hubená ![]()
Jo a s těmito typy nespravedlností se bude potýkat celý život, resp. pokud se nenaučí přijímat sebe taková jaká je. Tak ji v tom pomoz. Držím palce!
@LadyLada píše:
Když napíšeš, že má řadu úžasných vlastností a za příklad dáš hraní na klavír…mě se fakt zdá, že jedeš hodně na výkon a na to, co je důležité pro tebe, než na to, jaká ta holka doopravdy je a co je důležité pro ní. Že ti hodně vadí jaká je nebo naopak není, a ty sama ji formuješ tak, aby byla taková, jak chceš ty a ty (!) do toho dáváš maximum.
jenže ona klavír má ráda a zažívá při tom pocity uspokojení a úspěchu, je na sebe pyšná, když má koncert, nevím, jestli hraje kvůli mě
, chci tím říct, že do školy jí musím honit, ke klavíru sedá sama nikdy jsem jí nenutila
napsala jsem to jako jednu z vlastností, jako bonus
@lamicina Spává u babičky, mojí mámy, ta jediná to vlastně ví. takže tam jezdí občas když se jí chce. Jinak u kamarádek ne.no a s náma jezdí na dovolené normálně. Takže to spí mimo domov.
@LadyLada píše:
Jo a s těmito typy nespravedlností se bude potýkat celý život, resp. pokud se nenaučí přijímat sebe taková jaká je. Tak ji v tom pomoz. Držím palce!
pokusím se, děkuju.
@LadyLada píše:
Tak ji vysvětli, že ona bude mít dobré stravovací návyky již od dětství a až ony přestanou růst a budou zvyklé se cpát cukrem a čokoládou, budou tlusté, resp. budou to muset řešit, zatímco ona, a není jediná, znám takových děvčat spoustu včetně mě, to musíme řešit už od dětství, tak jsme se s tím v dospělosti popasovaly vcelku dobře a dokonce přišel věk, kdy hubené holky začaly být tlusté a já taková lehce při těle začala být hubená
Přesně to dělám, říkám jí, že to, že jsou ted hubené i když mají fůru sladkostí neznamená, že nebudou mít problémy později. že je důležité, co tělíčku dáme a není to jen kvůli hubenosti, ale kvůli celkovému zdraví. Myslím, že to docela pochopila. taky jí říkám, že čím dřív se naučí na nějaký stravovací řád a pochopí co kdy jíst, že má velké plus do budoucna. No, vím, že toho má hodně a já se zkusím být víc citlivější, dám si pozor na pusu, abych neřekla něco, co ji může ranit…
moc všem děkuju.
@Anonymní píše:
jenže ona klavír má ráda a zažívá při tom pocity uspokojení a úspěchu, je na sebe pyšná, když má koncert, nevím, jestli hraje kvůli mě, chci tím říct, že do školy jí musím honit, ke klavíru sedá sama nikdy jsem jí nenutila
napsala jsem to jako jednu z vlastností, jako bonus
@lamicina Spává u babičky, mojí mámy, ta jediná to vlastně ví. takže tam jezdí občas když se jí chce. Jinak u kamarádek ne.no a s náma jezdí na dovolené normálně. Takže to spí mimo domov.
aha, díky já jsem si to moc nedovedla představit u 10leté slečny. Šlkolky, školy v přírodě, tábory nic takového? Ani jí tohle neláká, takže neomezuje nebo se tomu rovnou vyhýbá?
s tím klavírem to mi přijde tak standard, co pozoruju, baví je to, ale musí se trochu honit do cvičení. To možná bude trochu i s tancem jak dojde na techniku. Mněě to přijde v pořádku takové vedení pokud to dítě baví a není z toho nijak zdeptané.
@Anonymní píše:
Přesně to dělám, říkám jí, že to, že jsou ted hubené i když mají fůru sladkostí neznamená, že nebudou mít problémy později. že je důležité, co tělíčku dáme a není to jen kvůli hubenosti, ale kvůli celkovému zdraví. Myslím, že to docela pochopila. taky jí říkám, že čím dřív se naučí na nějaký stravovací řád a pochopí co kdy jíst, že má velké plus do budoucna. No, vím, že toho má hodně a já se zkusím být víc citlivější, dám si pozor na pusu, abych neřekla něco, co ji může ranit…
moc všem děkuju.
tohle je dobrý, zkus to třeba víc využít, když je šikovná. Moje dítko se naučilo ovocné špízky ve školce s učitelkou a připravuje je na každou oslavu i jako víkendové dezerty. je na sebe strašně pyšná, že se vytáhla a pak se hned chce učit víc, že ji baví se podívat na nějaký recepty na video a i je vyzkoušet, ze zdravých surovin a po dortech a sušenkách už tak nevzdychá a hlavně to nebere jako újmu. Dávám jako příklad, třeba by se u vás chytlo něco jiného.
@lamicina píše:
aha, díky já jsem si to moc nedovedla představit u 10leté slečny. Šlkolky, školy v přírodě, tábory nic takového? Ani jí tohle neláká, takže neomezuje nebo se tomu rovnou vyhýbá?s tím klavírem to mi přijde tak standard, co pozoruju, baví je to, ale musí se trochu honit do cvičení. To možná bude trochu i s tancem jak dojde na techniku. Mněě to přijde v pořádku takové vedení pokud to dítě baví a není z toho nijak zdeptané.
Ne má ze sebe radost, že jí to jde. Ono se dá všechno otočit v protisměr, ale opravdu jí klavír sedne, myslím, že má na to i talent, že to nemusí jen dřít a hlavně jí to baví. I sama si hraje různé variace, co jí napadají
občas se u toho vzteká, že jí něco nejde, ale i to k tomu patří…
No a tábory, ona tím jak je stydlivá mezi dětmi, tak o to ani moc nestojí. Žijeme na venkově, tak přírody má dost, do měst si jezdíme za kulturou občas…líbí se jí tu bydlet, akorát tu nejsou kamarádky no. Je tu jen jedna a ta je zase zrovna panovačná, jakmile není po jejím, je zle, pořád jí rozkazuje a dcera říká, že je ráda aspon za ní, že se s ní hádat nechce. No, je to těžké někdy no.
Jinak by občas ráda přespala u kamarádek, ale to holt nejde no. Někdy jí to trápí. Na dovolené normálně jezdíme a spí u babičky.
Zakladatelko a ty sama sebe máš ráda - pochválíš se, že ti to sluší, cvičíš, že chceš (ne kvůli shazování kil), jíš zdravě, že ti to chutná (ne kvůli dietě) atd.? Jsi laskavá k sobě i ostatním (nebo spíš máš sklon kritizovat?).
Možná u tebe vidí něco jiného než ji říkáš, možná z tebe něco jiného cítí - i když ji chválíš, máš pocit, že má navíc, možná to tam někde v podtextu je…
@Anonymní píše:
možná to tak je
Já to myslím dobře, chci předejít tomu, aby ty problémy měla…pomoct jí, možná na to jdu špatně, říkala jsem jí, že když hodně přibere, bude se pak stydět, to co píšu tady no…ale jinak jí říkám, jak jí to sluší, že má krásné vlasy a čumáček, ona se sobě líbí, možná jsem k ní opravdu nějak kritická, ani to nevim…
Cesta do pekel byva dlazdena dobrymi umysly
Holka jen reaguje na tvoji povahu. Ona nepotrebuje zadne specialni zachazeni, ani psychologa, toho potrebujes ty. Az ty nebudes ambiciozni, nebude mit ona potrebu se ti zavdecit a dost mozna prestane tolik pribirat. Kdyz ji jen budes vic chvalit, bude to povrchove pozlatko. Mozna ji to pomuze, povrchove.
@Anonymní píše:
To já jí říkám každý večer v posteli, chce abych za ní ještě přišla, takže přijdu, dám pusu a řekneme si, že se máme rádi. Děláme to často i ráno při odchodu do školy. Ale možná ji chybí právě to mazlení a objímání i jindy přes den. Taky si dává za vinu, když mám blbou náladu. Občas náladu nemám no, ale říkám jí, že to není kv§li ní. A někdy mě taky pěkně naštve, ale to snad je taky normální ne? Večer se vždycky takhle rozloučíme, děj se co děj.
Jinak ji trápí jen noční enuréza, stejně jako mě. Ona se nikdy na veřejnosti nepočurala. Občas se jí stane, že letí na záchod na poslední chvíli, že to drží a pak má třeba kolečko, ale to se jí stává spíš doma. Ve škole nikdy. Nikdo o tom neví, ani příbuzní.
Ale určitě jí to na sebevědomí nepřidá. Chtěla by spát u kamarádek a tak…Nikdy kvůli tomu nedostala vynadáno. Akorát třeba když jsem převlékala dvakrát za noc peřiny a do toho mimino tak jsem občas hodně unavená, ale zdržela jsem se slova, třeba celou dobu radši mlčímněkdy je toho dost no a jsem taky jen člověk, pošlu jí do sprchy a převleču a netvářím se stasně, ale nikdy jí to nevyčítáme a tak…
Moje máma mi za to dost nadávala, tak vím jaký to je strašný. třeba mě najednou vzbudila z toho tvrdého spánku a najednou řev…
ok, doufám jen, že jsi to nevzalla špatně, je dobře, co děláš.
@LadyLada píše:
S tímto souhlasím Pomoz ji naučit se mít ráda takovou jaká je. Ať je tlustá či vyhublá. Bude se jí to v životě hodit a pak i ubyde problémů s podřizováním se ostatním.
A propo, dlouhou dobu řeším to stejné - podrobování se ostatním a čekání na úsudek /(ne)odsouzení od ostatních. S terapeutkou jsme došli k závěru, že u mě byl problém se značně dominantním až despotickým dědou. A také pravidlo pro život, když se ti něco nelíbí, změň tvůj přístup k věci či k danému člověku, ne daného člověka. Tudíž zkus změnit tvůj přístup k dceři. Ale budeto chvili trvat a to jak u tebe, tak i u dcery.
@elen-ka píše:
ok, doufám jen, že jsi to nevzalla špatně, je dobře, co děláš.
Ne nevzala, myslím na to všechno, určitě každý dělá mnoho chyb…
Akorát některé příspěvky, že bych potřebovala psychiatra apod. mi přijdou trochu přes čáru a zbytečné.
Tak ještě jednou děkuju a hezký den.
Zakladatelko, zkoušely jste dcerku dávat v noci čůrat? Můj syn na tom byl stejně a lékař nám řekl, že musí cvičit svěrač. Takže když šel čůrat, musel zastavit a pak pokračovat. V noci 1× úplně probudit a jít na záchod. Pomohlo to, kolem toho 10 tého roku se přestal počůrávat. Můžu se zeptat na čem malá spí? Jestli na obyč prostěradle, nebo na froté? Škrobíš povlečení? H
Jo a takový zelený stříkadlo do pusy v podstatě obarvený cukr v pěně stojí u vietnamce 10 kč, to fakt ty děti mají lehce, na hranolky taky mají… já jsem ráda, že si nekupuje aspon tohle, mluvíme o složení výrobků, často doma vaříme a ona ráda peče. Takže jí věřím, že na tomhle příliš neujíždí jako ostatní spolužáci, že si koupí tu a tam něco výjimečně a doma zkrátka sladké ano ale velmi s rozumem.
Ona to bere jako křivdu, že ostatní holky jsou vyhublé a cpou se sladkostma, a ona že jí zdravě ( vařím celkem taky zdravě - kuskus, bulgur, batáty hodně zeleninu atd.) a stejně se musí držet…děti prostě chut na sladké mají a ovoce to asi moc nepřekryje, čokoláda je holt čokoláda