Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je to zvláštní, mně stáří voní. Myslím ti staří lidé, kteří nesmrdí močí a nemytím, ale stářím. Taková zvláštní trnková vůně.
Rozhodně bych vypátrala čím teda babi smrdí. Jestli potem, nebo močí, protože může mít problémy s inkontinencí, třeba si nemění prádlo tak často jak by bylo potřeba a problém je na světě. Na tohle se přece můžeš zeptat, můžeš jí s prominutím skontrolovat spodní prádlo v koši na prádlo a zahájit debatu na tohle téma. Nebo nabídni pomoc při koupání-možná už se babi těžko dostává z vany (všeobecně starším lidem dělá větší problém dostat se z vany než do ní) a má strach z uklouznutí, tím míň se koupá. Možná už nemá tolik sil aby si pořád měnila oblečení a prala…když je sama asi už ji to ani tolik nebaví. Nabídni jí pomoc s praním nebo žehlením. Moje mamka se posledních pár let starala o babičku a musím říct, že dokud babi byla sama, věkem šla hygiena hodně rychle dolů, ale mamka jí pomohla a za 4 roky co babi bydlela v pokojíčku po mně, by nikdo nepoznal, že tam žil starý nemocný člověk.
Radka
Naprosto chápu milá A, je to už taková stařecká rezignace, i když na druhou stranu píšeš, že ráda chodí do společnosti. To je jen dobře. Ale jak ji to říct? Nevím nevím… Asi přímo, ono to příliš obcházet asi dost dobře nejde, nevím, jakou má babička povahu, přizpůsobila bych to tomu. Je-li vztahovačná, pak nějak mírně, ale nevím jak. Je-li to normální osoba, pak prostě přímo, třebas to podpořte několika kousky pěkného a vkusného oblečení, které ji koupíte, aby ji to mezi babkama a venku seklo.
A hodně důležité je zpohodlnět hygienu, takže vanu vyměnit za kout, udělat madla, pořídit pračku, jestli nemá.. apod. Ono, když bych se měla bát, že si při každým mytí zlomím nohu a budu na půl cesty do hrobu, tak se taky radši nemeju
. A jestli jsou na vině zdravotní problémy, tak taky řešit.
Přeju hodně štěstí, protože co si jako mladší pamatuju, měla moje máma a babička s dědou podobné trápení, jenže neudělali nic, jen komandovali. Prádlo s nechutí prali ručně, protože starým lidem škoda kupovat pračku žejo, vana stará, teplá voda, jen když se zatopilo pod kotlem, no sama bych neměla k mytí a praní nejmenší chuť. A pak se máma děsně divila, když ji v nemocnici pokaždý řekli, že je děda zanedbanej… Ale asi to naší máme moc nevadilo, protože ač je jí lehce 50, tak páchnoucí propocený oblečení taky na sobě miluje, méně její okolí, že?
Na stáří je krásná vůně stáří, ale pravda, nesmí to mít nic společného se špínou… to souhlasím s Radinou.
NiKi
Řešíme obdobný problém u vzdáleného bratrance mojí babičky a ten prostě rezignoval. Nemyl se, moc nepral, protože neměl důvod - je sám, děti nemá, mezi lidi skoro nechodí a nechat si předělat koupelnu nebo lepší postel, na to nemá ani síly, ani pocit, že to chce. Takže po úrazu nechtěl ani bydlet u někoho z příbuzných, ale rovnou LDN a pak domov důchodců. Dost smutný, ale je to jeho volba. Přestal chodit, teď už skoro nemluví a jen „čeká až umře“
Ale napadla mě ještě jedna věc, ono je to skutečně někdy o vybavení. Teta má přes 60, dost velký problémy s kyčli a aby vůbec zvládala hygienu, musely kompletně překopat koupelnu, WC, všude dát madla, protiskluzový pomůcky, vyměnit postele a tak. No a dokud jí v lázních neukázali jak na to, tak se trápila, netušila, že mimo klasický panelákový koupelny může mít něco jinýho a i když se myla, tak ve stavu, že pořád padá, bojí se a je z toho dost špatná.
Takže bych se přimlouvala i za nějakou osobní nápovědu, jak se nechá upravit koupelna a koupit lepší pračka a že tuhle starost, kterou možná babička není schopna sama zvládnout, může rodina přebrat a nějak se na to složit nebo aspoň o vše postarat. Starší lidi mají někdy dost hrůzu z řemeslníků a toho, že jim někdo rozmlátí půl bytu a na pár měsíců zmizí než to dokončí.
Určitě by nebylo od věci i pořídit sedátko do sprchy ![]()
My měli podobný problém. Babička hůř hodí a trpí inkontinencí. Byl to ze začátku docela boj ( i padlo od její dcery, že tam vnoučata s čerstvě narozeným pravnukem nebudou jezdit - ale v dobrém
), nechtěla nosit inkontineční vložky. Dokonce má i na křesle kam sedá podložku pod novorozence a přesto přehoz…
Takže jestli babička trpí inkontinencí poznáte, nebude smrdět jen babička, ale i byt. Jestliže je to jen zanedbaná hygiena, tak ty úpravy co radí holky jsou super, jan jak jí to sdělit…a to je problém…
Možná nejdřív zkusit ty úpravy s tím, že jí chcete pomoct, aby se jí líp žilo a uvidíš. Třeba je opravdu jádro pudla v tom, že babičce se už špatně leze do vany a nebo se bojí, že ve sprcháči upadne ![]()
Já bych zkusila říct, že jsem třeba dnes jela v autobuse, a že tam byla jedna starší paní, a že strašně smrděla. Že někteří lidi by o sebe měli víc dbát. Určitě se o tom rozvine debata, a třeba sama se pak zamyslí, jestli třeba náhodou nemůže smrdět i ona. Zkus to, tím jí neublížíš.
Nekupovala bych jí věci ani voňavky. Podle mě je někam založí, a ani po nich nevzdechne.
Ahoj holky,
moc děkuju za názory a rady! Babička není žádná vetchá stařenka - je bývalá tělocvikářka takže fyzičku má možná lepší než máma. Jednou týdně chodí do Sokola cvičit a hudruje, že babky by radši kecaly než cvičily
Loni v létě byla na týdenním zájezdu po Beneluxu, teď už taky plánuje letní zájezd.
Vanu nemá, má sprcháč, pračku před pár lety novou. ALE - kvůli těm pár jejím hadříkům zapínat - plýtvání vodou… Takže radši šetří oblečením
S tou inkontinencí asi nejspíš něco bude, ale to právě nemám tucha jak o tom s ní začít. Přinést balík vložek se mi zdá divné… Asi jí přinesu balíček sprcháč+ deo sprej a zkusím ji přesvědčit, že to stálo pár kaček a ať to používá denně. Ona je totiž stále přesvědčená, že všechno zvládá a ví nejlíp
Já žiju 60 km od ní a jezdíme tam tak 1× za 3 týdny. První jdu vždy na záchod a uvedu to tam do stavu použitelného i pro děti. Už několikrát jsem jí přivezla houbičky na nádobí - stále používá staré hadry
A hlavně to asi proberu s mamkou, ta k ní chodí téměř denně, jenže je silná kuřačka takže čich nemá nejspíš už žádný
takže o nějakém problému nemá tušení ![]()
Ještě jednou díky!
A.
Řeším podobný problém. Babi skoro 80, čilá, inteligentní, na svůj věk zdravá. Poslední dobou čpí potem. Upozornil mě i přítel a všiml si i bratranec. Je mi to líto, babi byla vždy upravená, čistá dáma. Nyní mi přijde, že možná už nemá tak citlivý čich a necítí to a asi se nesprchuje denně. Má sprchový kout se židličkou. Také si nejsem jistá, jak často pere, určitě se bude snažit šetřit prášek i spotřebu a asi přestala používat i deodoranty.
Jak jí to říct?? Mám jí ráda a záleží mi na tom, aby si to nešuškali lidi kolem. Necítím žádný „stařecký“ zápach, jen prostě starší pot.
Dobrý den,
Dříve bývala velice čistotná, doma uklizeno, vše voňavé. Ale už je jí 76 let a poslední dobou se vše kolem čistoty zhoršuje a mě se to zdá být neúnosné. Před rokem zemřel děda a já mám pocit, že o sebe úplně přestala dbát. Jenže je celkem aktivní, chodí mezi lidi takže to je dost trapas… Poraďte mi jak jí to mám naznačit, abych ji nepřivedla do rozpaků! Říkám si, kdo jiný by jí takovou věc měl říct než někdo z rodiny. Napadlo mě telefonicky…
mám velice nepříjemný a delikátní problém s babičkou - nevoní, ba přímo s…í a já nevím jak jí to mám říct
Děkuju za odpovědi a omlouvám se za anonym
A.