Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosim o vase zkusenosti, nazory, rady..
Od 36tt mam problemy s dychanim, prijde mi, ze nemam dostatej vzduchu, v noci spim na boku a i tak proste se musim zvedat, protoze mam pocit, ze vubec nemam kyslik.. stava se mi to i pres den, nemam to vkuse porad, ale proste nekolikrat za den.. mam i rychly tep.
Dnes jsem byla na pohotovosti, zkontrolovano srdce, plice, krev- vyssi D-Dimery- 0,85 (norma do 0,5). Ty jsou pry ale fyziologickh zvyseny v tehotenstvi. Kazdopadne kvuli tomu, ze mam trombofilni genovou mutaci a priznaky, co pry mohou byt embolie, tak chteli udelat CT s kontrastem (odmitla jsem, riziko hypertyreozy u miminka kvuli jodovemu kontrastu.) No a ja jsem s nervama v p*deli. Bojim se, co mi je, ale to CT fakt kvuli malicky nechci.
Tak me zajima, jestli jste taky nekdo mel takove problemy ke konci tehu?
Dekuju ![]()
Nevím jestli to je to samé, ale já se ke konci hrozně zadychavala, jako bych se nemohla pořádně nadechnout, nabrat dost vzduchu do plic. Bylo to tím, že jak byl malý vysoko, tlačil mi bránící do hrudníku a „utlačoval“ plíce. Po porodu jsem měla ještě několik hodin problém se nadechnout, než se vše vrátilo zpátky, dokonce u jídla jsem se hrozně zadychavala 😀
@Aneani pokud se to stava při lezeni, tak to opravdu plicní embolie byt muže. Tam bývá i pichlava bolest od patere dovnitř tela. Nějaké vyvolání porodu nenadhodili?
Já to tak měla.
A taky šílený reflux, do žaludku se vešla tak třetina obvyklé porce. Miminko bylo veliký a břicho hodně vysoko. Doma jsem ležela jenom na boku. Když už jsem čekala až mě vemou na sál na sekci, nebyla jsem schopna to uležet, musela jsem si pořád sedat. Myslela jsem, že se tam zadusím. U mě to nebylo ničím, jenom prostě mimi se v břiše tak blbě uložilo.
@Meggiska to mam presne taky.. no, asi to bude fakt mimcem, je fakt, ze ma uz 3,9 kg
a jsem ve 40 tt.
Tak snad se to porodem spravi
moc dekuju ![]()
@Capelucia s tim zaludkem to mam taky, uz me napadlo, ze to dychani bude naprd vleze i od toho, jak ty stavy stejkaj nahoru a drazdi to.. beru sice omeprazol, ale nepomaha to moc.. no, uz, aby cacorka byla venku ![]()
Vcera jsem zkousela ricinak a nic. Tak si musim pockat
dekuju ![]()
@hospodki prave, ze me obcas spis tak pichne u srdce, neni to stala ostra bolest, ani nemam jine priznaky embolie.. jen rychlejsi tep, ale zas to ma taky kazda druha tehotna.. rikala jsem jim, at vyvolaji a pak ze pujdu na CT, ale prej ne, kdyz nevi jestli to je nebo neni embolie.
Tak jsem sla domu a snad to bude dobry ![]()
Co pisou holky, tak to vypada, ze to meli taky hodne podobny jako ja.. navic mi i prokrupava hrudni pater, tak mozna to muze byt i k tomu..
Jsem tehotna poprvy, tak nevim, co je k cemu, ale uz mi teda hrabosi ![]()
@Aneani tak jestli jsi menší tak je to možné. Já mám 180cm takže decka měly prostoru dost
@Aneani píše:
@hospodki 168.. bricho mam dost vysoko pry..
Já mám 166 cm a malý se narodil s 3,64 kg o týden dřív
taky byl asi dost vysoko. Už to máte za pár, jen vydržet ![]()
@Aneani měla jsem to samé. Také mám trombo mutace, ale neřešila jsem to, sledována jsem byla v trombocentru, dimery měřili pravidelně. Dítě bylo velké, jak bylo vysoko, tlačilo na bránící, reflux šílený. Tep běžné skoro k 90 a to mám normálně 60 za minutu, někdy i min. Jak se dítě bude připravovat na porod, půjde dolů do pánve, trochu se ti uleví, ale nejvíc to bude po porodu. Bude to už brzy.