Problém s jídlem u 19měsíčního dítěte, mám ho nechat hladovět

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
29.1.26 09:44

Tak pro vaše informace malej určitě nadváhu nemá tlustej neni vůbec!!!i podle doktora váhu ma úplně v normě člověk tu řeší jídlo ale vy se tu hned do mě obouváte skrze to že ho nutím a zadělavám mu na obezitu a přitom nic nevíte ale už soudíte každé dítě jiné to kdybych věděla nepíšu sem já bych vás určitě nesoudila ale každý je jiný no
Svoje dítě jsem vživotě do ničeho nenutila ani nic násilím do něj nervala jak sem řekla jen to zkouším a to ze mu ke snídani dám půlku rohlíku jogurt ani ne celí a nějaké ovoce a hned tady někdo že se nedivíte že uz pak zbytek dne nic nechce ja mu to necpu ze to musí sníst dam mu větší výběr a co sni to sní přijde mi to jako úplně normální snídaně jak už jsem řekla on mi kolikrát ani tu snídani nesni nebo sní jen fakt malinko hranolky ma domácí a jestli si myslíte ze nezkouším i jiné přílohy nebo jine jídla na milion způsobů jste naomylu jak uz jsem tu psala zkouším furt nove jídla ale marně i ty hranolky jsem zkoušela nahradit batatama ale proste to nechce
A jeste jedna věc malej mi sládke jídla ani sušenky ani jine sladkosti nejí a ani to nevyhledává nechce to a jsem za to i rada

Příspěvek upraven 29.01.26 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1787
29.1.26 09:59

@Jája2001 mám takový pocit, že hledáš problém, který fakt není. Na snídani ti sní jogurt, ovoce a k tomu pečivo/muffin. Pak mu ještě cpeš svačinu a hned oběd. Na tu svačinu se vykašli, ať ti jí oběd. A začni mu dělat opravdu normální oběd, tzn. místo hranolek mu udělej třeba domácí hranolky v troubě a ne tolik smaženého masa.
Jinak syn má 88cm a váží 11,3 kg a rozhodně nevypadá extra hubeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30904
29.1.26 10:58
@Janča6 píše: Více

Dcera mela na 18m 8.81kg a v prukazce „extremne hubena!!!“, cm presne nevim, to bych se musela podivat (a urcite by se to naslo nekde na emimi :mrgreen: ), ale neco okolo 80. Po tomto krasnem zapisu prestala na mesic pro jistotu jist uplne :mrgreen:.

Taky zije, je ji ted skoro 14 a vysku i vahu ma srovnatelnou se mnou :mrgreen: (akorat ja mam speky a ona svalstvo :palec: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1787
29.1.26 11:47

@Hobitka tak to dcera měla podobně, jako náš mladý. V 18m měl 8,89 kg a doktorka byla v pohodě, protože doma měla jednoho nejedlíka. Teď jsme byli v nemocnici a tam při propouštění dali do zprávy, že doktorka musí sledovat jeho váhu, že je hluboce pod 3 percentilem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30904
29.1.26 12:05

@Magda124 U nas to doktorka taky moc neresila, ale rikala, ze napsat to tam musi. Dcera byla i vyskove dole, vahove extremne dole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14705
29.1.26 15:02
@Jája2001 píše: Více

Netvrdíme, že do syna to jídlo rveš. Ale podle mě máš dost nezdravý přístup k jídlu. Dítě ti jí hodně a ty se stresuješ, že podle tebe jí málo. Vyšiluješ a snažíš se, aby jedl víc.

Hmotnos má normální, ale ta norma má docela velké rozmezí a on je spíš v její horní části. Jestli je teď na 50. percentilu v generaci dětí s nadváhou, tak to podle mě znamená, že má docela vyšší hmotnost, než by musel mít.

A ne všechno, co řekne doktor, je správně. Znám holčičku, která ve 3,5 letech měřila 103 cm a vážila 21,5 kg. Vyloženě obézně nevypadala, ale byla fakt hodně oplácaná. A nebyla fyzicky schopná vylézt z normální vany nebo na první příčku žebříku, vůbec nepřeháním. Podle pediatričky byla v pořádku. Její 6letá sestra s BMI okolo 12 byla podle pediatričky strašně hubená, hnala ji na různá vyšetření.

Netvrdím, že tvůj syn je případ jako ta holčička. Ale prostě ne všechno, co řekne doktor, je svaté.

A k těm hranolkům - je fajn, že děláš domácí bez tuku. Pak ale je přece nemůžeš považovat za nezdravé, nevhodné pro dítě. Chce to se zamyslet. Hranolky nejsou nezdravé proto, že to jsou pečené brambory nebo proto, že mají určitý tvar. Ale kvůli obvyklému způsobu přípravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1127
29.1.26 15:58

Pokud nehubne, roste, je aktivní, tak jí dost. Byla bych ráda, ze ji ovoce a zeleninu. Nabízela bych normální jídlo (hranolky z brambor v troubě jsou v pohodě), nesmazene a bez sladkostí. Vynechala bych dopoledni svačinku, ať ma na oběd víc hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
496
29.1.26 17:21
@Janča6 píše: Více

Ano, při nabízení jen špenátu by mohlo dojít k hladovění. Ale to dnes nehrozí. Pečiva, lučina, ovoce, jogurtů je všude dost. Netřeba se zaměřit na vykrmovani, naopak je třeba řešit, jak nejíst moc často, nejíst chipsy, bonbony, nepít sladké nápoje, i když babička má potřebu to kupovat a nerespektuje pokyny rodičů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
29.1.26 19:07

@Jája2001 ahoj, taky mam nejedlika, ale chce to pevne hranice rodice.
Taky mi prijde, ze nabidka snidane obsahuje tak 2,5 jidla a protoze je zaplacnuty sladkym (ovocem) od rana, hlavni chod (obed) neni zajimavy a tak ho neji, az na neco pro nej zajimaveho, hranolky. A ten nas taky ji vsechno s kecupem, tak holt kupujeme kvalitni a on si do toho maci i jablko a okurku.
Holt bych ta jidla delala zdraveji, ne smazena, kdyz to ji. U maleho jsme zjistili nesnasenlivost lepku a po vysazeni zacal okamzite jist a hlavne hlad pocitovat. Muzes se nad tim zamyslet.
Jinak maly ma presne 3 roky, 100cm a 13kg. Nerikam, ze tvuj ma nadvahu, ale na stejnou vahu je o hlavu mensi. Tim chci rict, ze i kdyby neco zhubnul, tak to nebude nejaka tragedie. My uz docela dlouho jedeme v hranicich, ze bez snedeneho hlavniho chodu nejsou svacinky, natoz mlsky, a bud to sni (dostava sneditelne mnozstvi jidla) nebo pocka do dalsiho hlavniho jidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
30.1.26 10:06

Za mě má obří snídani a pokud nesnídáte v pět, tak prostě na oběd nemá dost hlad. Zvážila bych vynechat dopolední svačinu nebo do ní přesunout část snídaně. K tomu bych se jen ujistila, zda s ním každý den jíte tohle společně? V jeden čas u jednoho stolu? Aspoň aby to vypadalo stejně, pokud pro sebe víc korenite? Nevím, zda jsi uváděla jenom příklad, ale já třeba jíst pořád jen smažené něco s hranolkami (respektive pecenymi brambory) a večer točit tři věci, tak by mm i to dost vadilo.
Pokud vás pediatr neuhani kvůli nízké váze, tak bych prostě rozšířila repertoár a nabízela - nejis, nejez, můžeš to zkusit později. Ano, pokud vadí konzistence, tak zkusit vychytat jaká, zkoušet omáčky, husté polévky, krémové polévky nebo naopak vývar, smíchat vše dohromady (třeba u rizota) nebo dát možnost jíst rozložené na prvočinitele (rýže zvlášť, mrkev zvlášť, hrášek zvlášť)… Ale z toho, co píšeš, mi přijde, že normální jídlo má jen na oběd, na který je prostě z rána a dopoledne prejedeny, tedy nemá moc kdy chtít zkoušet něco nového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14705
30.1.26 10:20
@albertka132 píše: Více

Některé děti to tak mají, že točí dokola pár jídel. Třeba moje. Mně to nevadí a ony časem jídla přidávají a taky občas něco přestávají jíst. A já s manželem často jíme jiná jídla, protože nám by to točení pořád dokola vadilo. Čili jediný problém v tomto nastavení je, že se často musí vařit 2 nebo více jídel.

A jak píšeš, nejspíš je ze snídaně přejedený, a proto nechce oběd. Dopolední svačinu bych v jejich případě taky zrušila. No a kdyby je pediatr uháněl kvůli nízké váze, tak by to za mě bylo na změnu pediatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30904
30.1.26 10:40

@Jája2001 Nerozciluj se, chtela jsi nazor, co si o tom ostatni mysli.

Starsi dcera okolo 18m stridala sklenicky „losos, mrkev, brambory 4m+“ a „bolonske spagety 4m+“ a jednu mela na 2-3 dny :zed:. Nerikam, ze jsem to nezkousela resit, tam byly opravdu problemy s prospivanim. Ale nedala se. :mrgreen:

Ty mas dite normalne rostle, tak se zklidni, pokracuj v tom, co delas, tzn. nabizej, nenut, bud se to podda nebo se to nepodda, znam hromadu deti, co ziji ze 2 ingredienci. Kazdopadne dcera prestala tak vyvadet s jidlem, kdyz jsem se na to uplne vybodla a prestala jsem i nabizet novinky, drzela jsem ji na tech par osvedcenych receptech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí