Problém s jídlem u 19měsíčního dítěte, mám ho nechat hladovět
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Problém s jídlem u 19 měsíčního dítěte
Dobrý den mám na vás dotaz mému dítěti je 19 měsíců a už od příkrmu máme problémi s tím aby to jedl.
Mateřské mléko bylo v pohodě po půli roce mu už nestačilo tak jsme přešli na umělé, taky asi půl roku a sám se odstavil.
Když jsme začínali z příkrmama byl to boj, nic moc mu nechutnalo všechno plival nebo se mu z toho zvedal žaludek, a teď když už je větší mu normálně dávám to co vařím pro nás, ale on skoro nic nechce jíst vše se mu hnusý je těžké do něj dostat nejake normální zdravé jídlo, trvá to už dlouho a jsem z toho už vyčerpaná řeším to už i z doktorem, ale jeho rada zněla tak že když to co mu dam nebude chtít tak ho mam nechat ohladu klidně i 3 dny, ale to mi přijde jako blbost nechat svoje dítě ohladu zajímalo by mě jestli tu není někdo kdo je, nebo byl ve stejné situaci a jak to popřípadně řešil, neřešil nebo se to zlepšilo vyrostlo z toho to dítě?
Poraťte prosím klidně i řekněte názor co si o tom všem myslite, i té rady od našeho doktora.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nechat hladovět je nesmysl. Mně kdyby někdo dával jídlo, které mi nechutná, tak budu o hladu i týden, jako dospělá. A myslím to zcela vážně.
A co teda za den sní? Kolik měří a váží? Je unavené, nebo plné energie?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla jsem to takto podobně s dcerou. Přežila 😀 a dnes je jí 20 let. To jen pro uklidnění.
Ovšem cca do 2 let byla dobrovolně ochotná jíst pouze kukuřičné tyčinky. Další 3 jídla (jogurt, mixované krůtí s bramborovou kaší a jeden typ hotového jídla z lahvičky) byla ochotná pozřít pouze za předpokladu, že při jídle dělala něco, co jí hodně bavilo. Měla oblíbenou jednu knížku, kterou při jídle zuřivě listovala a prohlížela si obrázky. A já ji v mezi čase krmila. Na to, aby jedla jídla, co jíme my, jsem mohla zapomenout. Vyhladovět rozhodně nepomáhalo.
Být tebou, snažila bych se dávat dítěti jen to, co je ochotno aspoň trochu pozřít. A v konzistenci, kterou má rádo. Je to prostě vývojové období a je potřeba to překonat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janča6
Přesně to jsem říkala i já že když prostě to jist nechci tak to do mě nikdo nedostane ani za nic a radši budu ohladu
Jinak malí měří 85 cm váží 12 kilo energie má narozdávání tohle všechno je naštěstí v pořádku jsem ráda že nehubne není bez energie.
Tak snídaně to mi většinou sní skoro vše nějaké ovoce mu dám protože ovoce má rád skoro všechno, ovocnej jogurt a nějaký pečivo rohlík nebo třeba mafin ale pečivo musí mít vždy suché jinak to nesní
Pak svačinka to už je problém protože většinou nic nechce a když, tak dam ovoce to je tutovka.Pak oběd to už je blbí tím že jsem zoufalá a chci aby mi aspoň něco snědl tak zkouším fakt všechno vím že mě za to tady většina ukamenuje a vím že je to nezdravé ale když jste v takové situaci jste rádi že to dítě aspoň něco sní a ani ja sama nejsem nadšena že zevšední co už jsem mu za tu dobu dala né jednou ale víckrát zabodovali pravě hranolky jinou přílohu mi to dítě nesní dělám je nasucho aby to nebylo tak nezdravé
Taky mu je samozdřejmě nedávám každý den snažím se mu dávat i jiné přílohy ale to proste do pusy nedá větší výběr mam aspoň co k tomu řízek, karbanatek, párek opět nezdravé ale nevim co už mám dělat a jeste jedna věc když tam nebude mít kečup nesní to
A večeře tak třeba chleba ve vajíčku, tousty nesni je po každé ale někdy jo nebo toust ve vajíčku. Štve mě že ani třeba polévky nechce a to ja třeba polévky miluju
Jinak je to asi všechno co jí no a to furt zkouším i ty věci co normálně nejí mu dávat ale marně 😏 😏
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jája2001 píše: Více
Ty jo, upřímně, moje dcery vždycky byly mnohem hubenější než tvoje dítě. Třeba jedna dcera v 5,5 letech měla 116 cm a 16 kg. Další ma teď v 8 letech 125 cm a 18 kg. Na míry v 18 měsících bych se musela podívat, ale určitě byly holky vyšší a vážily méně než tvoje dítě.
Takže snídaně je u vás v pohodě. Ovoce ji dost. Hranolky, pokud jsou pečené v troubě bez tuku, jsou přece bez problému, prostě pečené brambory. Párky bych mu nedávala. Pečivo naše děti taky jedí zásadně suché, a to i v aktuálních 11, 9, 8 a 5 letech. Ani ten chleba ve vajíčku by nejedly. A teda nikdy jsem nebyla ve stavu, že bych byla zoufalá a dala dítěti nezdravé jídlo, aby snědlo aspoň něco. Ano, vařím dětem pár jídel pořád dokola a k tomu pestřejší stravu pro sebe a manžela. A párky taky někdy máme. Ale opět, ne ze zoufalství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měří a váží přiměřeně svému věku. Jí v podstatě všechno. Mě to připadá, že se do syna snažíš dostat spousty jídla, které vůbec nepotřebuje a jenom mu zaděláváš na tloušťku.
Teď jsem se dívala do dceřiných papírů a 12 kg měla až ve 3 letech. A to, co popisuješ, že syn sní k snídani, tak to dcera horko těžko snědla za celý den. Je zcela logické, že pokud sní tolik jídla k snídani, že nechce ani svačinu ani oběd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam nejedlika a zoufalstvi chapu, ale na druhe strane, schvalne koukam na jeho cisla, pro 84cm mel 10kg, 12 kg vazil ve 2.5 letech…muj mladsi a lepsi jedlik mel v 18m 81cm a 11kg a to byl docela prumer, takze ti to dite nijak extra nestrada a nemusis ho za kazdou cenu ladovat cukrem od rana do vecera. Starsi ma doted velice omezeny repertoar a je mu 10, bohuzel se to nezlomilo, ale taky ma nabeh na PAS (na hranici s diagnozou)…nastesti teda ji docela aspon zeleninu, coz spouste deti dela problem.
Vim, ze vecne „zbytecne“ vareni a nabizeni a nejezeni a omezeny vyber je otrava, ale tlakem vetsinou stejne nic nedosahnes, trochu bych se hodila do klidu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no, asi mu zadělávás na problém. Ta váha na jeho věk je dost. Párky bych dala svátečně a nebo vůbec, řízek taky smažený, karbanatky..co plátek na přírodní, nebo uvařené maso?.
U nás byla na snídani kaše s ovocem, pak to ovoce nebo jogurt na svacu, klasický oběd - to ti nesmí ani těstoviny na x způsobu? Omáčku? Večer polívku? Pečivo mi v tomto věku holky téměř nejedly. Ale měly 2 plnohodnotný jídla, hlavně večer ty polévky, vývary, ze zeleniny..byly tak naučené od malá. Neříkám, že dneska to jedi
ale jako miminka nic jiného neznaly, tak jedly.
Já bych to zkusila celé otočit jinak a byla asi neoblomná..držím palce, nebude to lehké.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted jsem se dívala do průkazek. Jedna dcera měla v 18 měsících 83 cm a 10 kg. A rozhodně nevypadala nijak hubeně, že bych ji potřebovala vykrmovat.
Mně těch 12 kg na 85 cm přijde opravdu dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doktor má pravdu, my si chybně myslíme, že je nutné jíst aspoň 5× denně. Už není po válce, kdy byly děti opravdu podvyzivene. Předpokládám že na výběr není jen hrachová kaše, takže týden hladovět určitě nebude, jak někteří v diskusi malují čerta na zeď. Prostě bych to neřešil, časem se to samo spraví. Neměl bych doma žádné sušenky a bonbony, aby si nezvykla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PavelChytry píše: Více
Nikdo tu nemaluje čerta na zeď. Jen tvrdíme, že kdyby nám někdo nabízel pouze jídla, která nejíme, tak bychom týden hladověly. A znám to u svých dětí, je spousta jídel, která nejedí. A mít doma jen ta, tak by moje děti skutečně několik dní zcela hladověly. Ale je také dost jídel, která jedí, tak dostávají některá z nich. Dítě zakladatelky také jí dost.
A jak píšeš, není po válce. A dítě zakladatelky zdaleka není podvyživené. Jak hmotností, tak podle mého názoru ani živinami.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chápu tvoje zoufalství, dítě mi špatně jí jen, když je nemocné. A v tu chvíli člověk asi udělá cokoli, ale nedivím se, že má dost kilo, jeho jídelníček je na dítě jeho věku humus a nedivila bych se, kdybys mu zadělávala na obezitu.
Jinak jak tu někdo psal, že hranolky v troubě jsou pečené brambory. Jo jsou, ale ve spoustě oleje, protože ten je součástí složení těch hranolek v sáčku. Nepředpokládám, že zakladatelka dělá vlastní.
Jinak zakladatelko, jasně, tři dny dítě o hladu fakt nenecháš, ale abych byla upřímná, já bych to u tohoto extrému fakt zkusila s tím, že mu dám k snídani to ovoce. Zkus se poradit s pediatrem, ale ač nejsem žádný magor, co by se zbláznil, kdyby dítě jednou za rok ty hranolky dostalo, tak to, co popisuješ, mi přijde hodně přes čáru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s píše: Více
Ten jídelníček je hodně přes čáru, s tím souhlasím. A je fakt, že hranolky jsem si představovala vlastní. Ty kupované jsou fakt plné oleje.
Ale zoufalství, když dítě při nemoci klidně týden nejí (ani piškotu denně), nechápu. Rozhodně jsem v takové situaci nikdy nebyla ve stavu, že bych udělala cokoliv, aby se najedlo. Já při nemoci taky nemam chuť k jídlu. Stačí přece, když pije. A po uzdravení to dožene. Nám jedna dcera kvůli nemoci skoro nejedla měsíc, to už bylo blbé, to skutečně dost zhubla a samozřejmě jsme to řešili, asi po 2 týdnech nemoci, ale než se to nějak dostalo do přijatelného stavu, trvalo to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dcera mi od necelých 2 let nejí takřka nic. Žádné pomazánky, omáčky, maso, sýry ani vejce.
Vlastně je živá z ovoce, zeleniny, jogurtu a suchých příloh. Nerozjedla se ani ve školce. Žije, neřeším já ani pediatr.
A mě udivuje, kolik maminek z toho nejezení u dětí má takové stresy.
Chceš to do něho snad rvát násilím??
Dávej mu co má rád - pokud to nejsou teda vyloženě třeba smažená jídla, nebo plná cukru a jíst bude ![]()
Možná zkus jinou kuchyni, než doma běžně děláte. My doma třeba párky nejíme a dcera je ochutnala poprvé ve 3 letech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta188 píše: Více
Přesně, u těchto diskuzí mě vždycky udivuje, odkud asi ten stres maminek pramení. Ty děti hlady neumírají, nestrádají. A někdy ani nejsou štíhlé, třeba jako tady u zakladatelky.
A tím stresem akorát dítěti může způsobit větší odpor k jídlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit