Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych mezi kojením odstříkavala, jen tak.. nebo jak to napsat..
Ono toto jsem měla v porodnici, když jsem tam ležel a skoro týden, a tam mi říkaly, že je to začarovaný kruh..
Dítěti nestačí- UM, ale jak se začne dávat UM, tak se většinou pak přechází na UM.. Zvykne si na to jak dítě tak maminka..
Tak nám radily přes den kojit co to jde, v noci koj, dej příkrm, at se malé vyspí a ti si mezitím zvyš mléko odstřikem - mě dítě sálo 40 min a vypilo 20ml- a to jsem odstíkala během 5 minut..
Já mám zas jiný problém. Malá pije tak 5 min a pak začne řvát a už se nepřisaje.( výjímečně pije dýl) Jediné řešení je strčit ji dudlík a ona se uklidní. Jenže ona si třeba už za hodinu vzpomene že má hlad. V noci spí i 5 hod v kuse ( takže hladová není) nějakou dobu jsem občas odsávala odsávačkou a pak jí svojim mlékem dokrmila. Tento problém už trvá asi měsíc ( malá ma 2m) Měla jsem strach že jí moje mléko nestačí tak jsem sní šla na převážení ale přibírá pěkně. Když vím že prospívá tak jsem klidnější. Nevím proč tak blbě pije ale doufám že se to časem upraví.
@zuska
Ahoj Zuzko ![]()
a zkoušela jsi třeba kojit přes klobouček??já měla tento problém v porodnici asi 4tý den mléka dost ale malá moc nechtěla a s kloboučkem to bylo supr ![]()
@aneta.ji Klobouček jsem zvažovala, ale ona se nechce přisát až po nějaké době co pije. Ze začátku se přisává většinou pěkně. Tak nevím jestli to má smysl zkoušet. Myslíš že to mám zkusit?
Ahoj!
Klobouček mi v tvém případě připadá naprosto zbytečný a spíš by mohl uškodit, než by prospěl.
Zřejmě je po těch 5 minutách nakrmená.
Určitě bych já osobně vyzkoušela změnit polohu. Na netu najdeš obrázky i videa různých kojících poloh. Pokud by sis nevěděla rady nebo si nebyla jistá, tak můžeš zkontaktovat nějakou laktační poradkyni.
Několikrát zkus během kojení vystřídat prsa. A pokud už se nebude chtít přisát, tak dej dudlík a koj tak, jak si řekne. Zřejmě jí vyhovuje jíst méně a častěji.
@zuska
měla jsem to stejně
třeba jí to moc nevyhovuje ale když z flašky vypije še, tak na tom asi něco bude ne??
zkusila bych to nic tím nezkazíš, já měla od medely a jsem spokojená ![]()
Uškodit??když malá pije i z flašky, tak mi to nepříjde jako že by to uškodilo ![]()
Může si na klobouček navyknout a nemusí se už chtít přisát bez kloboučku.
Používání kloboučku může mít vliv na nedostatečnou tvorbu mléka. Dále při používání kloboučků je větší riziko vzniku kvasinkové infekce.
@Zizalka Už jsem různé polohy zkoušela. Někdy i prsa střídám. Ale je to jak kdy, někdy si vezme z druhého a někdy nepomůže vůbec nic
. Dokonce jsem i zkoušela kojit při chůzi
a jednou to zabralo. Laktační zatím nebudu řešit.. Pořád si říkám že je to třeba jen nějaké období a že to přejde. A když ne tak to s laktační začnu řešit. Hlavně že malá přibírá. První dcera totiž ani nepřibírala a to bylo mnohem horší.
@aneta.ji Zizalka asi myslela žě někdy mimčo pak už neche bez kloboučků pít. Ne že by to ublížilo miminku.
Za chůze…
![]()
Ideální poloha při problému s přisáváním je fotbalová.
Důležité je miminko k prsu necpat násilím, protože si pak může k prsu vytvořit odpor.
Když se odpojí, tak nechat odříhnout, příp. se s ní projít a pak zkusit ještě jednou v jiné poloze.
Před kojením i mezi kojením si můžeš dát teplý čaj, ať se trochu podpoří spouštění.
Jak píšeš…, nejdůležitější je, že přibírá a má dostatečné množství počůraných plen za den (tj. 6-8).
@Zizalka
to jsem nevěděla, ale já jsem tedy bez problémů a máme 4měsíc. Mléka mám až až
takže bez klobouku ani ránu. Než nekojit vůbec
Ano to se asi navykne, ale pokud kojení třeba nejde a s kloboukem ano, tak mi to nepříjde jako problém
V porodnici mi ho taky doporučila, když viděla jak se obě trápíme ![]()
To máš určitě pravdu, že je lepší s kloboučkem, než vůbec (pokud člověk o kojení stojí).
Problém je ten, že sestry v porodnici často nacpou kloboučky při prvních problémech s přisáváním, než aby se pokusily tomu věnovat čas a trpělivě matku načili správné technice kojení. Ale chápu, že práce mají moc.
Takřka většina dětí se dokáže přisát na jakoukoliv bradavku, často i na takřka ploché… Ale důležitá je správná technika přisávání a kojení, najít vhodnou polohu apod.
Jsou ženy, u kterých používání kloboučků nemusí mít na množství mléka vliv, proto jsem psala, že to vliv mít může.
Ale jsou i ženy, kde to právě vliv má a mnohdy si to ani samy neuvědomí.
Zmiňuje se taky důležitý faktor kontaktu bradavky s ústy miminka, kdy se předávají cenné protilátky.
Proto se i doporučuje zkoušet postupně kloboučky odbourávat, pokud se s nimi už začalo.
@Zizalka nevěděla jsem, že se má zkoušet to odbourávat
já jsem od začátku byla proti, ale pak když jsem viděla, že to malé opravdu nejde a já vyzkoušela vše i můj falešný zpěv a to jsem byla opravdu na konci sil
Takjsem usoudila, že lepší klobou než nějaký příkrm po kterém by řvala ![]()
Pokud vám to vyhovuje, tak klidně koj i tak. ![]()
A když budeš chtít, můžeš občas zkusit i bez nich. Ale často dítě jinak chytá klobouček, než by mělo chytit bradavku, takže může dojít na to, že se špatně přisaje a budou tě bradavky bolet.
Mně jen přišlo škoda u @zuska, aby malou pletla kloboučkem, pokud to není nutné.
@Bella1988 Jakým právem tady urážíš? Všichni se Ti tady snaží poradit a podle toho, co jsem četla Ti radí velice dobře. Jiná cesta, jak se rozkojit opravdu není. Chápu, že jsi unavená a asi máš nervy na pochodu, ale jak psala Janha, musíš se rozhodnout, co je Ti přednější a co vlastně chceš, Podle toho se pak zařiď. Návod jsi dostala.