Problém s kojením - nesaje, cucá

99
6.6.12 10:12

Problém s kojením - nesaje, cucá

Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Mám doma 14denního chlapečka, je to mé první mimi, a už od narození bojujeme s kojením. Mléko se mi začalo dělat až po propuštění z porodnice, navíc mám pocit, že ho není moc. Odsaji tak průměrně 30 ml z 1 prsu, jak kdy, někdy je to ale jen 10 a někdy třeba rovnou 60ml. Malej v porodnici hodně zhubnul - z 3500 g na 3116 g. Teď už jsme zpátky na porodní váze. Ale je to boj. Mám pocit, že jak jsem neměla ze začátku mlíko, tak si malý vypěstoval odpor k prsu, protože mu nic neteklo, a nejsem si jistá, zda má dostatečný sací reflex. Když ho teď přiložím k prsu, tak ho spíš žužlá, nesaje, pak se u toho začne rozčilovat, protože mu samozřejmě nic neteče, případně se vzteká už od začátku a nebo rovnou usne po pár požužláních prsa a vzbudit ho je nadlidský výkon. Mlíko pak odstříkávám a dávám mu to přes calma lahvičku pro kojené děti. Při hladu ještě dám nutrilon. Nevíte, jak naučit dítě sát a ne cucat? Je nějaká naděje nebo to mám rovnou vzdát a přejít na krmení z lahve? Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
6.6.12 10:15

A co zkusit začít odstříkávat a když se mlíko rozteče, tak přiložit? :think: :palec: aby viděl, že teče a třeba bude lépe sát.
Jinak množstvím odsátého mléka se neřiď. Já kolikrát neodsála ani 20 ml a kojila jsem do 10. měsíce v pohodě. :palec: Ještě před kojením můžeš nahřát a promasírovat prso, ať se mu to líp spustí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.12 10:50

Prvni mesic po prichodu z porodnice jsem to praktikovala stejne jak ty. Prso odmital, tak jsem odstrikavala a dokrmovala nutrilonem.

Jedine co zabralo, bylo nechat dite vyhladovet - ac to zni drsne. Proste jsem si lehla s malym na dva dny do postele a porad jsem prikladala, prikladala, prikladala. Maly si zvykl, ze lahvicka proste neni, tak musi papat prso. Pak bylo mlika, ze jsem mohla kojit trojcata. A to az mesic po porodu.

Zkus hodne prikladat v noci, nejen, ze tim nejvice podporis laktaci, ale deti jsou obvykle ke kojeni v noci i svolnejsi. Nebo co zavolat laktacni poradkyni, treba mas spatnou techniku kojeni. Preji hodne sil. :palec: Plne te chapu, ja se s tim taky nervovala.

• Citovat
  • Upravit
99
6.6.12 11:29
@Nainuva píše:
A co zkusit začít odstříkávat a když se mlíko rozteče, tak přiložit? :think: :palec: aby viděl, že teče a třeba bude lépe sát.
Jinak množstvím odsátého mléka se neřiď. Já kolikrát neodsála ani 20 ml a kojila jsem do 10. měsíce v pohodě. :palec: Ještě před kojením můžeš nahřát a promasírovat prso, ať se mu to líp spustí :palec:

Vždycky těsně před kojením zmáčknu prs, začne téct mléko, tak prcka přiložím, on mlíčko olízne, ale to je vše. Nejraději by chtěl, aby mu to teklo zcela samo do pusiny. Kolikrát jsme u toho oba zapatlaní, mlíko mu teče po bradě, ale ne a ne se přisát :,( Prsa jsem nahřívala a masírovala hlavně ze začátku, protože při opouštění porodnice jsem je měla úplně tvrdá, obrovský boule v nich, strašně to bolelo, mlíko žádné. Doma jsem to postupně dávala i za pomoci odsávačky dohromady, takže teď už jsou měkká, mlíčko teče, ale prcek jak se nenaučil asi sát už od začátku, tak mu to stále nejde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1002
6.6.12 11:32

A jaké zkoušíš polohy při kojení? Nám hodně pomohl kojicí polštář. Rozhodně to nevzdávej, byla by to škoda. To množství, které odsaješ, mi vůbec nepřipadá jako málo, navíc odsaje se vždycky míň než si vycucne miminko ;-) Já odsála vždycky malinko, přitom malá bumbala pěkně (už v porodnici si dala třicítku na jeden zátah, později nevím kolik, nevážili jsme). No a nakonec jsme kojili 6 měsíců plně, částečně pak do 19 měsíců :palec: Máš někde v okolí laktační poradkyni? Seznam je na netu. Nějaké rady by mohly být i na www.kojeni.cz. Případně se poraď s dětskou doktorkou. Ale nevzdávej to takhle brzy ;) Neboj, prcek se to naučí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
6.6.12 11:41

Ahoj měla jsem se synem to samé, už v porodnici nesál a jenom řval. Kyž jsem mu mléko odsála a dala z lahvičky vytáhnul ji na jeden zátah a spokojenost veliká. Zkoušela jsem kojit přes klobouček ( to se trochu přisál ), pak jsem odsávala a dávala z láhve. Pořád jsem to s ním zkoušela, našla jsem si polohu na kojení která mi nejvíce vyhovovala a zkoušela, zkoušela a po kojení vážila. Jakmile začal přibírat, tak se zlepšilo i sání a ve třech měsících jsem se kloboučku zbavila. Kojila jsem ho téměř rok, začátek byl ale docela boj :nevim: .
Pokud máš pocit, že je málo mléka, zkus homeopatika Ricinnus comunnis ( asi 9 CH - nejsem si už teď jistá ), pít Caro nebo meltu s mlékem a co nejvíce přikládat v noci. Ještě doporučím www.kojeni.net a držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
6.6.12 15:18
@Anonymní píše:
Prvni mesic po prichodu z porodnice jsem to praktikovala stejne jak ty. Prso odmital, tak jsem odstrikavala a dokrmovala nutrilonem.

Jedine co zabralo, bylo nechat dite vyhladovet - ac to zni drsne. Proste jsem si lehla s malym na dva dny do postele a porad jsem prikladala, prikladala, prikladala. Maly si zvykl, ze lahvicka proste neni, tak musi papat prso. Pak bylo mlika, ze jsem mohla kojit trojcata. A to az mesic po porodu.

Zkus hodne prikladat v noci, nejen, ze tim nejvice podporis laktaci, ale deti jsou obvykle ke kojeni v noci i svolnejsi. Nebo co zavolat laktacni poradkyni, treba mas spatnou techniku kojeni. Preji hodne sil. :palec: Plne te chapu, ja se s tim taky nervovala.

Máš pravdu, zní to drsně. Už jsem o tom taky přemýšlela, ale zatím jsem se k tomu neodhodlala :,( Bojím se, že prcek zase hodně zhubne. Už takhle je hubenej, i když už se dostal zpátky na svou porodní váhu :,(
Takže u Tebe se to zlomilo až po měsíci? Tak to máme před sebou ještě hodně probdělých nocí :think: Kontakt na laktační poradkyni už jsem našla, tak jí zkusím zavolat, třeba bude mít také nějakou radu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
6.6.12 19:21
@Luccinka píše:
Vždycky těsně před kojením zmáčknu prs, začne téct mléko, tak prcka přiložím, on mlíčko olízne, ale to je vše. Nejraději by chtěl, aby mu to teklo zcela samo do pusiny. Kolikrát jsme u toho oba zapatlaní, mlíko mu teče po bradě, ale ne a ne se přisát :,( Prsa jsem nahřívala a masírovala hlavně ze začátku, protože při opouštění porodnice jsem je měla úplně tvrdá, obrovský boule v nich, strašně to bolelo, mlíko žádné. Doma jsem to postupně dávala i za pomoci odsávačky dohromady, takže teď už jsou měkká, mlíčko teče, ale prcek jak se nenaučil asi sát už od začátku, tak mu to stále nejde :think:

Zmáčkneš jednou? Prostě jakoby před kojením chvíli odstříkávej, až uvidíš, že se spustilo víc než na začátku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.12 21:13
@Luccinka píše:
Máš pravdu, zní to drsně. Už jsem o tom taky přemýšlela, ale zatím jsem se k tomu neodhodlala :,( Bojím se, že prcek zase hodně zhubne. Už takhle je hubenej, i když už se dostal zpátky na svou porodní váhu :,(
Takže u Tebe se to zlomilo až po měsíci? Tak to máme před sebou ještě hodně probdělých nocí :think: Kontakt na laktační poradkyni už jsem našla, tak jí zkusím zavolat, třeba bude mít také nějakou radu :think:

Jestli máš dobrou doktorku, se kterou se dá mluvit a nenutí umělou výživu, zkus se s ní pobavit a domluvit se, abys tam pro jistotu přišla třeba na vážení. Jinak tohle ti poradí každá laktační poradkyně, že se máš na UM vykašlat a kojit, kojit, přikládat a přikládat.
U nás to bylo pořád něco první tři měsíce, nejdřív prso nechtěl, pak ho chtěl až moc, že jsem si namluvila, že mám málo mlíka, ale malý ve skutečnosti svou dávku vyžunkl a pak si jen chtěl dudlat, no potom u toho začal spát … Byl to boj. A já prvorodička taky nevěděla. :)
Ještě máte čas, během šestinedělí se to určitě upraví. Držím pěsti. :palec:

• Citovat
  • Upravit
99
8.6.12 20:41

Děkuju moc všem za rady, hlásím částečný úspěch :dance: Zatnula jsem zuby a odstavili jsme calma lahvičku a odstříkávání a na noc jsem si vzala prcka do postele, manžela jsme vystěhovali do pokoje pro hosty i s hafušou, aby měli oba klid, a bojovali jsme, celou noc jsme přikládali, tulili se k sobě, byl to boj, ze začátku strašný řev, ale pak už se uklidnil a snažil se pít. Akorát furt cumlal, místo sál.. Ale teď večer už krásně pil, řekla bych, že v noci a večer moc pěkně saje, ale přes den vždy jen párkrát popotáhne a zase cumlá…

Ještě jsem se chtěla zeptat - kolik by toho měl vypít? Zkusila jsem ho zvážit před krmením a po krmení a přibral 30 g, takže vypil cca 30ml?? Je teda pravda, že přikládáme častěji, kdykoliv si „řekne“, třeba i každou hodinu a půl a baštíme do usnutí. Myslíte, že to stačí nebo bych měla přeci jen přikrmovat nebo celé krmení nějak změnit? Děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Majdalensie
15.9.12 15:55

Ahoj, jak jste na tom? Já mám 4týdenní holčičku a bojujeme a je to děs běs, špatně se přisává, když už se přisaje, tak saje jen chvilku a pak usíná. Budím všemi možnými způsoby, ale je to teda téměř nadlidský výkon. Občas trochu nasaje a pak žužlá a dudá. Podle váhy vysaje tak max 20ml z jednoho prsu a ještě k tomu to saje 20min, pak odříháváme - další dlouhá doba, poté přikládám k druhému prsu a z toho už nesaje skoro vůbec a spinká. Odstříkávám, někdy odstříkám jen 20ml, někdy i 40 z jednoho prsu. Krmím z lahvičky od Farlin a saje z ní hodně dlouho - asi tak pomalu, jako z prsu - také usíná, tak šimráme, zpíváme, hýbeme nožičkama, měníme polohy(což u kojení nejde, protože by se pak zase nemusela přisát), pouštím TV, občas přinutím pejska zaštěkat.
Celé krmení - z obou prsů a z lahvičky nám trvá vždycky i více než hodinu. Poté odstříkávám a po 3 hodinách od začátku kojení už ji zase budím na další krmení.
Chtěla jsem se zeptat, jak jste na tom vy, @Luccinka, jestli jste se v červnu rozkojili, asi potřebuju trochu podpořit a dodat síly, abych to nevzdávala. :?

• Citovat
  • Upravit
2063
15.9.12 16:05

Mám 23denního chlapečka. My 15 minul trochu sajem, ale spíš žužláme a dudláme prso. Pak dáváme 60ml výživy Beba. To máme vypitý asi za 20 minut. Pak 5 minut říháme. Asi 20 min uspáváme (někdy neusne vůbec, ale neřve -kouká, tak ho nechám v postýlce). Za tři hodiny ho budím nebo si řekne sám a jdeme krmit 15 min z dalšího prsu. A pořád dokola. Nikdy se mi nestalo, že bych ho musela od prsu budit. On jen tak neusne :think: Ale musim zaťukat, že v noci vydržíme spinkat i 6 hodin v kuse :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Majdalensie
15.9.12 16:42

Tak to my spíme i 8,5 hodiny, žádný problém:-) Maličká by prostě chtěla mít stálý přísun potravy - pupeční šńůrou nejlépe, aby nemusela sát, prso by měla místo dudlíku a mohla by celý den spokojeně dudat a spinkat..
:?

• Citovat
  • Upravit
283
15.9.12 19:43

Ahoj, nam to trvalo 6 tydnu, mala se nejdriv neprisala, pak mela spatnou techniku. Kojeni trvalo hodinu, z lahve upila a nez usla byl cas na dalsi papu. Byly to nervy, jeste jsme ji porad museli vazit..tak jsem si zavolala laktacni poradkyni. Hodne veci vysvetlila, pochvalila plus minus techniku, zakazala flasku na dokrm, pouze strikackou pres malicek dovolila. Nejak se to tim zlomilo. Asi mi osobne pomohlo to vysvetleni, jak to vse funguje a psychicka podpora, ze to zvladnem urcite…muzu doporucit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
15.9.12 20:09

@Luccinka Nenarodil se ti před 40 týdnem. To by pak neměl vyzralí sací reflex. Bývá to častý problém já ho vyřešila odstříkáváním a pak krmení flaškou. Neni to o moc víc složitý. Mě se po 3 měsících yhtnul

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová