Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Moc prosím o radu…
dostala jsem od Ježíška domácí pekárnu Eta Siesta…chléb jsme zkoušeli péct už snad stokrát…ale jen poprvé se povedl.
Ať dělám co dělám…zkouším recepty, kupované směsi, měnit programy pečení, čas, velikost, barvu…máme chleba po vyndání z pekárny fakt děsný. Kůrka by rozbila okno a uvnitř vlhký, že se to nedá ![]()
A vůbec netuším, co je špatně. Může mi někdo poradit třeba zaručený recept nebo nějaký „fígl“…???
Děkuji
Používáte odměrku dodanou s pekárnou? Podle mě dáváte moc vody, já jsem takto jednou experimentovala, že mi přišlo, že těsto je v pekárně děsně tuhé, tak jsem dala asi o 50ml vody víc a chleba byl prakticky nevykynulý, kůrka tvrdá, uvnitř mokrý a vhodný akorát tak pro kačeny.
Takže zkus nějaký jednoduchý recept, co už jste dělali a dej tam trošinku míň vody.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
Tenhle se jako první povedl u nás
, zkuste.
Doporučuju i tekutinu odvážit, odměrka u mojí pekárny byla nepřesná.
Je těsto po upečení nahoře po stranách vyšší a uprostřed propadlé?
Při hnětení to těsto musí být tuhá koule, na dotyk se mi někdy může trošku lepit, ale minimálně…
Po upečení vyndat formu s chlebem z pekárny, nechat deset minut stát, chleba vyklopit a nechat úplně vychladnout na mřížce.
tak já mám radu takovou je třeba si přečíst na kolik mouky je droždí které kupuješ, mám pekárnu přes dva roky a teprve teď jsme se to doslechla a opravdu výrobky z pekárny jsou hned lepší. myslím to tak, že v recepetu je uvedeno třeba jedna lžička na půl kila mouky,ale to nestačí protože ten pytlík co kupuju je na půl kila ta kje logické že mi to nemůže vykynout tak jak by mělo
a ještě nedaávat sůl ke droždí, já to dávám sůl do vody a na horu na mouku nasypat droždí s cukrem snad Ti moje rada taky trošku pomůže.
No s tím droždím bych to tak jasně neviděla, do lehounkého bílého chleba dávám čtvrtku kostky čerstvého, do chleba s větším podílem žitné hladké, žitné i pšeničné celozrnné dávám půlku, oboje na půl kila směsi mouky.
Ale jo, možná to může hrát roli.
Kdyby zakladatelka napsala recept, jaký zkouší a nejde to, zas by se lépe radilo.
tak to je pravda…odměrku na vodu používám jinou…to mě tedy vůvec nenapadlo řešit ![]()
úplně přesně…uprostřed propadlé…a je pravda, že těsto se mi tak něak lepí…
a konkrétní recept jsem nepsala, protože jsem jich vyzkoušela mraky a pořád stejné ![]()
A vlastně kvasnice, které jsem používala, byly převážně z pytlíku a prostě jsem dala tolik, kolik bylo u receptu…
Tak jsem byla zoufalá, že už jsem zkusila všechno a pořád chleba není k jídlu…a ono se ajde asi ještě hodně věcí, co mohu udělat jinak
.
takže zítra se pustím do pečení a jestli zase ni, tak se picnu …
Jsem teda taky začátečník od vánoc, ale tohle se mi stalo, když bylo moc vody a to i třeba jen o 30ml. Mám někde i fotku jednoho „zmetka“.
Tady ještě jedna zezhora - je tam vidět ten propadlej střed
.
tak to je jak ode mě…že by opravdu ta voda? … by mě nanapadlo, že by ty odměrky mohly být jiné…takže najdu tu přímo od pekárn a snad ![]()
Taky se radí dávat postupně: Nejdříve voda, pak mouka, pak cukr, sůl, kmín a nakonec droždí - a nesypat všude, ale na jedno místo.
dajen37 píše: úplně přesně…uprostřed propadlé…a je pravda, že těsto se mi tak něak lepí…
a konkrétní recept jsem nepsala, protože jsem jich vyzkoušela mraky a pořád stejné
A vlastně kvasnice, které jsem používala, byly převážně z pytlíku a prostě jsem dala tolik, kolik bylo u receptu…
Tak jsem byla zoufalá, že už jsem zkusila všechno a pořád chleba není k jídlu…a ono se ajde asi ještě hodně věcí, co mohu udělat jinak![]()
![]()
.
takže zítra se pustím do pečení a jestli zase ni, tak se picnu …
Zkus podobný, jak je ten recept, co jsem dávala. Dej jen hladkou pšeničnou (třeba chlebovou, nebo jen obyčejnou) mouku, přimlouvám se za čerstvé droždí, ale to jen že sušené jsem nikdy nezkoušela.
Až začne pekárna hníst, stůj u ní, klidně otevři víko (nesmí se otvírat až pak u kynutí a pečení) a sleduj, těsto vůbec nesmí být mazlavé, pokud použiješ jen tu hladkou mouku, nemělo by ani vůbec lepit - sáhni prstama. Když bude třeba, přidej mouku, klidně po vrchovatých lžících. Těsto fakt musí být tuhé, tuhá koule, když to hněte, bouchá o formu, až to jde slyšet, pekárna se klidně trochu natřásá… =)
No a pak děj se vůle boží… Snad to vyjde. Co máme pekárnu (taky od ježíška), z pečiva jsme koupili jen párkrát rohlíky…
Taky jsem se v tom plácala, ale dělám teď jeden a je moc dobrej.
A taky jsem nevěděla, že se ta pekárna nesmí otevírat a čučela jsem dovnitř a pak byl chleba taky sraženej…
Dělám teď jen tenhle, přesně podle návodu.
BÍLÝ BRAMBOROVÝ CHLEBA
Tenhle se u nás osvědčil opravdu nejvíc.
330ml vody
4 vrchovaté lžíce sušené bramborové kaše
1,5 lžičky octa
500g hladké mouky
1 lžička cukru
1,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí
Po zvukovém signálu přidat hrst slunečnicových semínek.
Všechny ingredience v uvedeném pořadí dát do domácí pekárny, zapnout program KLASIK, kůrka střední, vel.I. Po zvukovém signálu přisypat slun. semínka a při druhém zv. signálu (1:41) vyndat metličky (není třeba).
tak jsem v šoku
vzala jsem odměrku od pekárny a odměřila 350mlvody…přelila do odměrky, co používám a … ono bez milimetru 400
. Takže v podstatě tam dávám vody ještě méně než bych dávala s tou od pekárny…jsem z toho jelen…tak kterou používat
![]()
a ještě prozkoumám to droždí…což jsem právě udělala a jsem fakt jelito…mám sáček na půl kila a já tam dala jen lžičku, což byla větší polovina(u posledního nezdařeného pokusu)…
Takže zítra zkusím recept od vás…