Problém s usínáním - separační úzkost?

215
16.4.09 13:36

Problém s usínáním - separační úzkost?

Milé maminky, mám takový dotaz a prosím o radu. Mám doma krásnou šikovnou 1,5 letou dceru. Do Velikonoc jsem se pyšnila jak krásně naše dcera usíná, od půl roku jí stačilo položit do postýlky, pustit písničku, dát pusu hajánkovi a odkráčet, do 5 minut byla tuháč. Ale před pár dny u nás nastal totální obrat, jen co se zaklapnou dveře, řev jak tur, už když jí pokládám do postýlky tak se začíná třást a vyhrknou jí slzičky. Potom v postýlce brečí než usne. Zkoušela jsem jí nechat vyřvat, vedle jsem řvala i já, trvalo to hodinu. Trochu se to zlepšilo, resp. večer sice trochu pobrekává ale usne, bohužel po obědě vyřvává i půl hodiny. Když bych si ale vedle ní lehla na gauč a ani jí z postýlky nevytáhla je do 5 minut tuhá, ale to samozřejmě nechci. Tak nevím, jestli se snad nejedná o nějakou úzkost, ale přes den je v pohodě a mojí společnost nevyhledává o víc jak kdysi. Taky jsem se chtěla zeptat, jestli nezkusit Esitivillovu metodu usínání - mám ji načtenou, v zá:,–(ě nic proti ní nemám, jen si říkám jestli je to vhodná doba. Jestli třeba nevydržet až úzkost přejde a vše se vrátí do původních kolejí, nebo naopak úzkost neúzkost, tvrdě trvat na zavedených pravidlech - což u 1,5 leté dítěte je spíš sci-fi. Jinak zubama to nebude, ty nám pořád rostou, kontinuálně od 1 roku, stoličky už skoro všechny máme. Díky moc za odpovědi Lucka a Klárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
852
16.4.09 14:16

ahoj my jsme něco podobného absolvovali asi v 10měsících - byl o hodně menší ja vím :D . Jeden den jsem ho nechala vyřvat, ale byl to děs, přesně jak píšeš - já vedle řvla taky :cry: astejně to trv alo hodinu než vyčerpáním usnul. Druhej den jssem to vydržela jenom půl hodiny a potom jsem byla u něho - byl totálně vynervovanej, ale když jsem ho položila a chytla za ruku tak se za chvíli zklidnil a usnul. Takhle to bylo asi 3dny, že jsem musela stát u postýlky a buď držet za ruku nebo mít na něm jenom ruku, aby věděl, že tam jsem. Po těch pár dnech už usínal sám.

Tak snad jsem trochu pomohla. :D

Přeji zase klidné usínání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
16.4.09 14:22

Pokud ve Tvé přítomnosti během 5 minut v klidu usne, tak proč u ní nezůstat? Já bych dítě vyřvat nenechávala. Malej dodnes usíná mně nebo manželovi v náručí. Stačí mu jen chvilku pochovat a spí. Pak ho pokládám do postýlky. Problém v tom nevidím. Myslím, že děti potřebují mít pocit bezpečí, to není rozmazlování. Třeba zažívá právě nějakou úzkost a potřebuje proto Tvoji přítomnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2393
16.4.09 14:53

souhlasim s magi…
mne se taky usina lip s nekym :wink: kdybych se chtela pritulit a manzel by odesel a i kdybych prosila a volala, neprisel… no, mrzelo by me to :?

k. usina taky v naruci - hadam do osmnacti nebude 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.4.09 15:12

Zimovko, co řešíš, prostě s ní těch 5 minut zůstaň. Takové to „nechat dítě vyřvat“ to mi přijde jako týrání - dítěte i tebe. Jo, kdyby se dožadovalo třeba sladkostí v obchodě, tak neřeknu, ale upírat dítěti svoji pozornost a lásku??? Přečti si radši Koncept kontinua a neřeš nějakou metodu, kterou beztak vymyslel chlap;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
16.4.09 22:15

Jestli máš pocit, že ti malá křičí ze separační úzkosti tak od ní neodcházej!! Přestane ti důvěřovat a uzavře se do sebe. „nikdo jiný se mnou nechce být, když mám strach“ Já jsem měkota, ochotně bych ležela s klukama dokud by neusli kdyby to potřebovali, ale asi od roka usínají sami a tak to nepotřebují. I když v poledne si ráda lehnu s Tomíkem a máme to jako pěkný rytuál, je to pěkné a ne divné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
16.4.09 22:53

tak zůstaň 5 minut, pokud pak klidně spí. Řvát bych jí nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
17.4.09 18:27

Pripojim se s opacnym nazorem, protoze mam v rodine dva odstradsujici pripady uspavani do 14ti let u brachy a u sedmilete netere, ktera rovnez vyzaduje neustale uspavani. Sama jsem se snazila, aby mala usinala od malicka sama a docela se nam to darilo az prave na obdobi separacni uzkosti nebo nemoci. Jednu jsme meli do roka veku a druhou prave kolem 18ti mesicu a to rvala jak tur, kdyz jsem ji dala vecer do postylky. Vzdycky jsem ji tedy par dni uspavala za me pritomnosti a jakmile obdobi polevilo, tak jsem zkousela odchazet a prichazet, dokud neusinala opet sama. V tech 18ti mesicich to bylo docela narocne, mala nedokazala byt v klidu, jakmile jsem odchazela z mistnosti a nevidela me.....ale polevilo to. Chce to proste vyzkouset, kdy bude ditko opet schopne usinat samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.4.09 18:39

ahoj, mymu synovi je 14 mesicu a nedavno s tim zacal taky. My jsme Estivillovali uz ve 4 mesicich a od ty doby usinal nadherne, a tedka zase zacal „zlobit“, tak jsem opet na:,–(ila podobnou metodu - neuspavat, ale chodila jsem k nemu a hladila ho a pusinkovala, jen aby vedel, ze jsem na blizku. Po chvili usnul. Nenechavej ji vyrvat samotnou, ale chod za ni a uklidnuj ji, aby vedela, ze jsi ji nikam neutekla, ze jsi na blizku.

Ikdyz v tvem pripade, pokud by opravdu do peti minut usnula (coz u nas nehrozi) tak bych klidne pockala :)

• Citovat
  • Upravit
4361
20.4.09 08:05

Ahoj
přidávám se k většině, protože naší malou taky uspávám tak, že si sednu k postýlce a buď přečtu pohádku nebo si dělám něco svého a je teda skoro vždy do 10 minut tuhoš. Ještě před asi 3 mesíci usínala sama, jenže jsme chtěli aby byla trochu samostantná tak jsme sundali jednu stranu postýlky a po odpoledním spaní příjde sama do obýváku. Od té doby mi z postýlky když odejdu vyleze a jde za mnou :-) takže by u nás nebyla možná ani Estvillova metoda a nijak mi nevadí že s malou v klídku večer strávím 10 minutek :-)) je to docela relax a jakákoliv práce ta chvíli počká. Za čas to určitě potřebovat nebude a ještě to nám maminám bude chybět, uvidíš :-)) mějte se krásně papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
20.4.09 12:10

Lucko, já bych se asi rozhodovala nejen podle toho, jak malá usíná, ale taky jak potom v noci spí - jestli s ní strávíš 5 minut, ona usne a v pohodě prospí celou noc, tak bych s ní určitě zůstala. Ale jestli po těch pěti minutách usne, v noci se probouzí a opět vyžaduje Tvoji přítomnost a uspávání, tak bych to asi řešila nějakým odnaučováním. Já jsem si takhle naučila dcerku na držení za ruku (taky „jen“ těch 5 minut) a potom se mi budila pořád a nedokázala bez té ruky sama usnout - takže se třeba co 2 hodiny z postýlky ozývalo „mama, luku, luku“… :-) Tak jsme zavedli Estivillku, po dvou večerech byl klid a dnes usíná a spí bez nejmenších problémů přes den i v noci.

Příspěvek upraven 19.04.24 v 20:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
23.4.09 09:51

My teda máme taky takový problém, jen s tím rozdílem, že malé je 13měsíců a Estivilka na ni fungovala v 5ti měsících jen pár týdnů a od té doby se to zhoršuje a zhoršuje. Malá sama neusne, každý den usíná jinýmzpůsobem. Někdy na klíně v houpacím křesle při pohádce, někdy plácánímpo zadečku,někdy ji musím hladit ve vlasech, někdy nepomáhávůbec nic. V noci se budí 1-10×!!!!! Spadnejí dudlík a pokud nepřiběhnu dostatečně rychle, je dokonale vzhůru a pak ji supávámi 2 hodiny. Pomalu ale jistě mi docházejí síly a nervy mám jak špagáty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.4.09 18:38

Přidávám taky malý příspěvěk. Můj brouček (15 měs.) neměl nikdy s usínáním problém, byla to paráda, řeklo se jdeme spinkat, vzal si dudlík, zamával, dal pusinku a bez jakéhokoli protestu hajal. I když třeba hned neusnul, tak byl potichounku a za chvíli spal.
Je to asi 3 týdny, kdy se to vše změnilo v naprostý horor. :cry: Nevím, co je na vině, ale vůbec. Nejen že řve, jen překročím práh ložnice a chci ho dát do postýlky, ale dotáhl to k naprosté dokonalosti a jak se vztekal a hysericky řval ( a to ho nenechávám plakat dlouho, počítáno do 3 min), začal se dávat a den na to ZVRACET!!! :roll: A už to zopakoval ! :twisted: Asi jsem udělala chybu a šla si za ním lehnout a on pochopil, že si mě tak určitě zavolá. No trágo. Vyřvat ho asi nemůžu nechat, je strašně vynervovaný!! Kdyby nezvracel, klíďo bych ho nechala, ale takhle asi ne.Takže teď každý den uspávání tak 1,5h!!! Kontroluje mě neustále, jestli tam jsem, to mu „stačí“. Po obědě spal v poho, ale to se už taky změnilo.
Fakt nevím, co mám dělat. Kdyby měl někdo radu, jen přivítám!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
19.1.13 22:13
@sopky píše:
Pripojim se s opacnym nazorem, protoze mam v rodine dva odstradsujici pripady uspavani do 14ti let u brachy a u sedmilete netere, ktera rovnez vyzaduje neustale uspavani. Sama jsem se snazila, aby mala usinala od malicka sama a docela se nam to darilo az prave na obdobi separacni uzkosti nebo nemoci. Jednu jsme meli do roka veku a druhou prave kolem 18ti mesicu a to rvala jak tur, kdyz jsem ji dala vecer do postylky. Vzdycky jsem ji tedy par dni uspavala za me pritomnosti a jakmile obdobi polevilo, tak jsem zkousela odchazet a prichazet, dokud neusinala opet sama. V tech 18ti mesicich to bylo docela narocne, mala nedokazala byt v klidu, jakmile jsem odchazela z mistnosti a nevidela me.....ale polevilo to. Chce to proste vyzkouset, kdy bude ditko opet schopne usinat samo.

Ahoj, mám pocit, že to máme podobně, proto bych se ráda zeptala…resp. předtím krátce popíšu naši situaci: malá (9 měs) od cca 3 měs. usíná víceméně sama, max nějaké to podání dudánku. Dost jsem si na tom, aby to uměla sama, zakládala (museli jsme ji to pracně naučit), právě taky ze špatné zkušenosti od kamarádky. A před týdnem zlom - asi separačka či co, ale jen ukážu postýlce záda, řev jak když ji vraždí. Zpočátku jsem prostě odcházela a nechala řvát a vracela se po pár minutách. Takhle to často trvalo třeba i půl až 3/4 hod. A předevčírem jsem zjistila, že pomůže prostě sedět nebo stát u postýlky. Malá jen poočku kontroluje, že tam jsem a vykydne. Ale nechci ji na to zvykat. Na druhou stranu, poslední čas na mě fakt visí. Podle tvé zkušenosti - mám to nějaký čas dělat (být s ní během usínání)? Po jak dlouhé době to u vás přešlo?

Moc díky za odpověď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6292
19.1.13 23:06

Máme 13měsíců malinká stále usíná se mnou manželem, taky jsem zkusila nechat vyřvat, ale já na tohle nemám srdce ani povahu takže po 10min.to vzdám a jsem sní dokud neusne, prostě jsem měkota :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí