Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ivulik123 píše:
Máme 13měsíců malinká stále usíná se mnou manželem, taky jsem zkusila nechat vyřvat, ale já na tohle nemám srdce ani povahu takže po 10min.to vzdám a jsem sní dokud neusne, prostě jsem měkota
No, já jsem docela drsoň, já bych klidně vyřvat nechala, a jakože - nechám ji chvíli si pořvat. Ale poslední dny mám pocit, že se nevzteká, ale prostě pláče, protože se cítí opuštěná. Nebo já nevím
Dřívávejc si nás někdy po uložení vyřvávala, ale jakmile jsem se přiblížila k postýlce, hned se culila, oči se jí smály, začala často radostí jakoby hopsat, vískat, prostě blba. Kolikrát to bylo tak roztomilé, že jsem měla co dělat, abych se nesmála a jako na oko hudrovala „spinkej“. Tak na tohle blbnutí já neslyším. To jsem ji položila a baj báj. To mě vážně jen cepovala. Ale tohle je jiné - pláče jen co ji sejdu z očí, slzy jak hrachy a pláče i když vejdu zpět do ložnice. Tak proto mě to celé překvapuje a najednou nevím, jak reagovat. Docela jsme si museli vybojovat, aby uměla sama usínat, už to cca půl roku šlo samo a najednou zlom.
Ahoj, máme úplně stejný problém. Malé je 6,5 měsíce asi před týdnem začal problém s usínáním. Nechce být sama. Navíc se velmi často budí. Když si ji vezmu k sobě do postele, tak je klid a prospala by celou noc. Jenže já nemám to srdce ji při uspávání nechat vyřvat. Původně jsem myslela, že by ji mohly trápit zuby, ale to nebude ta příčina. I přes den už začala vyžadovat mou neustálou přítomnost a běda jak se od ní vzdálím na několik metrů nebo nedej bože na záchod atd., to je pak hrozný řev.
Dnes jsme byli u prarodičů a celý den ani nepípla, protože kolem ní neustále někdo poletoval.
@SarkaL85 píše:
Ahoj, máme úplně stejný problém. Malé je 6,5 měsíce asi před týdnem začal problém s usínáním. Nechce být sama. Navíc se velmi často budí. Když si ji vezmu k sobě do postele, tak je klid a prospala by celou noc. Jenže já nemám to srdce ji při uspávání nechat vyřvat. Původně jsem myslela, že by ji mohly trápit zuby, ale to nebude ta příčina. I přes den už začala vyžadovat mou neustálou přítomnost a běda jak se od ní vzdálím na několik metrů nebo nedej bože na záchod atd., to je pak hrozný řev.https://www.emimino.cz/diskuse/18-mes-a-neumi-odpol-sam-usnout-28525/Dnes jsme byli u prarodičů a celý den ani nepípla, protože kolem ní neustále někdo poletoval.
A jak to teda v noci řešíte? Spaním u sebe? My takhle většinou spíme už nad ránem, kdy pláče a nemáme sílu a energii ji pacifikovat. U nás je to sranda v tom, že máme postel 140 cm, s manželem nejsme ani jeden žádný střízlíci, máme jednu velikou peřinu dohromady a malá navíc spí s rozpaženýma rukama. Takže ona má pohodlíčko, zatímco my spíme na boku asi na 1 cm2 a s holým zadkem ![]()
@i_press Někdy u ní sedím, něco jí špitám a držím za ruku a ona usne. V noci když se vzbudí a pláče, tak dám napít a pak zkusím dudánka, když to nepomůže, tak si ji vezmu do postele. Když neusnu já první, tak ji zpátky spící přenesu, někdy spíme až do rána spolu. Je fakt, že jsem ráno úplně rozlámaná, protože také spím na kousku a nejlepší je, když si k nám přijde ještě lehnout pes ![]()
Ahojte, oživuji tuto diskuzi. Malý má 18m, tak rok spával od 20h-8h ráno, usínal sice v náručí, ale tak cca 15min, dal se do postýlky, bud hned usnul nebo si tam potmě povídal i půl hodiny v klidu a usnul.
Ted ze dne na den změna, pokud není tuhý, tak do postýlky neexistuje dát a odejít, řev jako hrom a uspávání až do konce v náručí. Navíc se daří uspat ho až kolem 23 -24h. Když už ho udoláme, tak se co hodinu budí. Zuby mu nerostou, byly jsme na kontrole, zdravotně je v pohodě, tak nevím co se stalo a tak najednou
.