Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny matky
a prosím o radu…Vím, že podobných diskuzí na téma uspávání, usnutí, pláč a podobně je tady spousta, protože jsem je pročítala, ale nenašla jsem v nich odpověď na to, co je teď u nás aktuální..Takže k věci: máme roční holčičku Anetku, která NIDKY neměla problém s usínáním. Od prvního dne u nás doma spí sama v pokojíčku, uspávání probíhalo bez problémů. Mikdy jsme nenosili, nehoupali atd. Praktikovali jsme Karpa a ten se skvělě osvědčil. Ještě minulý týden probíhal večer u nás tak, že 18:00 dostala kaši, v 19:00 jsme koupali, pak bylo mlíčko a šlo se spát. Zazpívala jsem ji, pohladila, položila do postýlky a odešla. Malá si tam povídala s hračkama, občas vstala vyhodila dudlík apod. ALE byla v pohodě!!! Ale je to asi 4 dny, co se to úplně změnilo: jakmile ji položím do postýlky, pohladím a odejdu, stoupne si a začne ječet..hysterák, řev, pláč…volá: mamamamaa a pláče…vyhodí všechno co má v postýlce a řve..takže já příjdu, položím ji, dám jí dudlík, hračku a odejdu a ona si zase stoupne… a tak je to do kola…Jde jí o to, že jdu pryč, když jsem stála u postýlky, tak byla v klidu a usínala, vždycky zkontrolovala jestli tam jsem a byla v klidu. Nechápu to…myslíte, že může jít o separační úzkost?? Zatím u nás nic takového nebylo…a prosím, co byste dělali na mém místě?
Předem díky a omlouvám se za román ![]()
Dominika
@Domismile
U nás je to jak přes kopírák
a netuším co s tím, jsou dny, kdy vydrží stoupat a vyhazoat dudlík s hračkama a řvát i skoro do rána, nebo na hodinku usne a probudí se s kraválem a jedeme někdy až do pul noci. Když jí vemu k nám do obyváku, tak se směje, lítá jak šus, chce si hrát, atd… pak dáme do postýlky a jsme tam kde jsme byli. Nakonec usne asi totálním vyčerpáním. Zkoušela jsem i vynechat odpolední spaní a to částečně pomohlo.
Řekla bych, že by mohlo jít o separační úzkost, i když zpravidla začíná již dřív. Ale každopádně u synka jsme měli něco podobného. On měl teda na roce už velkou postel, takže z ní ještě navíc odcházel. Ale pomohlo prostě vydržet, být důsledný. I kdyby dítě měl člověk vracet stokrát. Určitě bych ji nebrala k sobě ani nic podobného. Ono každé období si myslím přejde, jen jde o to, kdo víc vydrží a takový bude výsledek ![]()
U nás taky pomáhalo pravidlo, budeš ležet, budou otevřené dveře, nebudeš ležet, zavřeme.