Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj dámy, ženy, slečny!
Ráda bych znala názory na můj problém, nejlépe i řešení, jak se k tomu postavit a co dělat…?
Manžel mi koupil psa, za což jsem mu neskonale vděčná! Jsem věčně sama doma a tak mi chtěl obstarat kamaráda! Což se mu náramně podařilo, protože mi koupil štěně, první noc, šíleně vyla, kdyz jsem ji nechala samotnou v pokoji, manzel si začal ve 4 ráno stěžovat, ze nemůže spát, takže druhou noc jsem ji vzala k sobě a to do postele, dělala jsem to do ted každy den, prakticky ji všude beru s sebou, na postu, na nákupy, na úřady, kdykoli si sednu sedne si na me, nikoho jiného nebere, nechodí k němu a kdyz na 3 minuty odejdu hned vyje… Co všechno ji mam zakazovat? Jde mi nejvíce o tu postel, kam nechci, aby lezla, večer ji to učit nemohu, to manželovi vadí… ![]()
Diky!!
@Eny.x Naučit na pelíšek, dát tam třeba své ponožky, pelíšek vedle postele a zpočátku jí můžete klidně hladit, když tam bude…odměňovat za to, že tam zůstane.
Je to štěně?
Stejně se dá naučit odcházení - po chvilkách, za dveře…když to zvládne zpočátku třeba i minutku bez vytí, tak pochvala a dobrotka.
No jo, ale kdy jindy odnaaucovat štěně do postele, kdyz ne vecer? Manzel koupil psa, tak ať si zaklepe hlavou a pomáhá s vychovou. U psa je nejdůležitější duslednost. Proste bude na miste at se deje, co se deje.Tak bude jednu, dve noci vyt a pak bude klid.Psa mas na dlouho, co mu ted dovolis, budes později těžko odnaucovat. Prijde dite a bude problem, protoze postel bude psa. Najednou tam pro něho nebude misto.Ten pes to nepochopi, bude zarlit a bude smutny. Takze od dnešního večera Tvůj pes spí ve svem pelisku, v jine mistnosti. Manzelovi kup špunty do uši a nebo rohypnol
@Eny.x Jo, tak to by mě taky zajímalo. I já brala našeho už od štěněte do postele, protože smutně koukal a chtěl být se mnou. Teď má tři roky a ikdyž ho z postele vyhodím a pošlu na místo třeba pětkrát za noc, jen co usnu, mám ho tam zase. Můj už si zvykl, že mu na nohách leží třicetikilový tele ![]()
Manžel ti koupí psa a teď mu vadí.. No, zajímavé ![]()
My také povolovali psovi spaní na posteli, jakmile jednou povolíš, už se to těžce zakazuje. Začni tím, že mu dáš pelíšek k tvé posteli, u nás to zabralo. A neustále chválit a odměňovat, když poslechne ![]()
Pořiď si knihu o výchově psa, evidentně o nich nevíš VŮBEC nic. Což je dost špatně, zvlášť pokud je to větší pes - brzy vás sežere…
Postel odnaučíš tak, že pořídíš nějaký ultrapohodlný pelíšek a budeš psa na něj přenášet a chválit za to, že je na něm. Nemlátit ho v posteli (protože doteď to bylo žádoucí chování, to bys u něj hodně klesla, takhle ho mást), ale motivovat, aby chtěl sám být na svém. Hlavně je mu půl roku, takže ještě přijde puberta, to si užijete. ![]()
Určitě je třeba začít hned, když nechcete psa v posteli, nikdy s tím nezačínejte. Manžel vám koupil psa a ne hračku, musí počítat i s tím, že štěně má určité nároky, taky vydává zvuky. Je hezké někomu udělat radost, ale ještě hezčí je sdílet společně i starost z toho vzniklou. Jinak si pes musí zvyknout, bude vyžadovat jen to co mu dovolíte, taK když si sednete nedovolte mu aby on si určoval, že vždy na vás vleze. Ať si sedne na klín, jen když ho zavoláte, jinak učit na místo. Povel na místo a odměnit když tam dojde. Je to štěně, tak to půjde dobře. Musíte ho samotě naučit, jinak bude do budoucna problém.
@Eny.x
ahoj, tak já být tebou, tak složím nějakou deku a položím si jí vedle postele. Ponožky tam psovi nedávej. Protože ti je rozkouše. Nedělají to všichni, al eřadá psů jde po spodním prádle a ponožkách. Ještě si ho naučíš na ponožky. To je blbost. Spíš svoje tričko, ve kterém jsi třeba noc spala. Tak polož do pelíšku bude klidnější. Tam zavolej pejska a řekni MÍSTEČKO. Tohle slovo vždy používej s tímhle místem spojené. Když bude chtít na postel, tak štěně zase dej na místečko a řekni místečko a pochval.Asi se pár nocí nevyspíš, protože štěně bude stále zkoušet tu postel, ale když ho položíš vedle sebe k posteli na deku tak ho klidně hlad. Pejsek bude vědět, že je ti na blízku. Jako šikulka, nebo tak něco ho vždycky pochval, když tam bude. nevím jakou máš rasu já mám mmalého psa, takže tyhle zdrobněliny blbě nevypadají:-D i když měli jsme tak naučeného i Rotwailera a Pittbula. to je jedno hlavně, aby si pes na ty povely zvykl. časem mu docvakne při jaké chvíli používáš ta slova. Manžel hold musí vydržet. A měl by spíš tě podpořit, než stresovat.
Jednodussi bude dat ze zacatku pelech k posteli, abys na nej z postele dosahla. Pokud bude knucet, jen das ruku dolu. Tohle jste meli udelat hned prvni noc a byl by klid
Jak si zvykne, pomalu ho presouvat, to zalezi na psu, nektery zvladne presun najednou, nektery na etapy. Pres den ucte na misto, nejlip s necim na kousani, nejakou dobrotou. Pes si musi misto spojit s necim prijemnym, takze NIKDY ho tam neposilej za trest!
Jinak na to vodeni vsude s sebou pozor. Sice je to super pro socializaci, ale je to hodne spatny pro zvykani na samotu. Takze s tim taky zacnete hned. Nejdriv po par minutkach, nebo ani to ne, nechat psa treba v pokoji, zavrit, a hned se vratit, odmenit. Pokud jeci, pockat, az prestane. A protoze mozna bude jecet hned, tak fakt zacit jen tema zavrenyma dverma a vzapeti otevrit a odmenit. Postupne to prodluzovat.
Příspěvek upraven 10.02.15 v 10:31
@Eny.x píše:
Ahoj dámy, ženy, slečny!
Ráda bych znala názory na můj problém, nejlépe i řešení, jak se k tomu postavit a co dělat…?
Manžel mi koupil psa, za což jsem mu neskonale vděčná! Jsem věčně sama doma a tak mi chtěl obstarat kamaráda! Což se mu náramně podařilo, protože mi koupil štěně, první noc, šíleně vyla, kdyz jsem ji nechala samotnou v pokoji, manzel si začal ve 4 ráno stěžovat, ze nemůže spát, takže druhou noc jsem ji vzala k sobě a to do postele, dělala jsem to do ted každy den, prakticky ji všude beru s sebou, na postu, na nákupy, na úřady, kdykoli si sednu sedne si na me, nikoho jiného nebere, nechodí k němu a kdyz na 3 minuty odejdu hned vyje… Co všechno ji mam zakazovat? Jde mi nejvíce o tu postel, kam nechci, aby lezla, večer ji to učit nemohu, to manželovi vadí…
Diky!!
Ufff, jestli mohu poradit, nebrat ho do postele a důsledně trvat a učit na pelíšek, dát ho pro začátek třeba do ložnice a nebo mít svatou trpělivost a nechat výt, mluvím ze zkušenosti. Taky jsme udělali tu chybu když náš Jeff, vyl, plakal a vyváděl, vzali jsme ho do postele, neměli tu trpělivost a teď trpíme..teď ho to nelze odnaučit, bere to jako nespravedlnost a nechce být sám nebo na pelechu, jen co usneme, stejně si k nám vleze..Nevadí mi on v posteli, ale vadí mi, že musím hodně často převlékat a luxovat postel
a třikrát do roka prát peřiny..Jen nevím, co budeme dělat v případě, že bude mimino, to mi ho bude líto, protože jsme to zavinili my…
@roksy25 Odnaucit to jde, ale chce to duslednost a zadny trestani
A spoustu odmen ![]()
@Eny.x V první řadě bych asi klepla manžela, kdyby mi koupil štěně a pak by mu vadilo, že to štěně kňučí
já naučila psa být samotného tak, že jsem chodila pryč z bytu nejdřív třeba na pár vteřin, jen jsem zavřela a pak hned zase otevřela a vše jako kdyby se nic nedělo. Pak jsem to zvyšovala na několik minut, třeba jsem i dvacet minut seděla na chodbě a přišla jsem jen když byla v klidu. Musela se naučit být sama doma, protože jsem měla hrůzu z toho, že bude vadit sousedům. Vydrží sama i několik hodin a sousedi o ní vůbec neví. Dělá to, co ví že funguje.
@asha píše:
@roksy25 Odnaucit to jde, ale chce to duslednost a zadny trestaniA spoustu odmen
hmmmm, mě už došla trpělivost a je mi ho pak strašně líto, hlavně když na mě vyvalí smutný kukadla
Což to já netrestám, ale snažím se ho teď učit, aby mi nestál za zadkem, když lítám po celém domě a uklízím, ale už jsem kolikrát znavená, z toho věčné učení na pelíšek, když kousek popojdu, tak už se zvedá a takhle se třeba několikrát vracím a učím…
@saramo Ale tak prostě neměl zkušenosti a dostatečnou představu, co obnáší výchova psa od malého štěněte
Chtěl udělat radost no…