Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den mym problemem je v tuto chvili jednani sousedky, ktera absolutne ignoruje mou prosbu, aby na patre kdyz sussi pradlo v susarne, neotvirala v zime mikroventilacku nebo ventilacku. V mistnosti nezatopi, ze susarny mi jde chladno do bytu a navic stena susarny je z druhe strany v detskem pokojiku, kde se behem 8 let meho bydleni s rodinou, jiz 3× vytvorila plisen a situaci sme musely resit odstr. plisne, vymalovanim. Nejprve a to cca. v unoru tohoto roku sem ji pisemne slusne pozadal jak se veci maji, pote i osobne. Pres leto ji ventilacku bez problemu nechaval otevrenou, nyni denne tak 3×,4× chodim ventilacku zavirat. Mate nekdo podobnou zkusenost a reseni? Obratit se na SBD, ci prestupkovou komisi dle obcanskeho zakoniku? Diky za odpovedi ![]()
Haha, je celkem vtipné, že máte dojem, že to, že sousedka otevírá okno, vyřešíte přes nějakou prestupkovou komisi. ![]()
Proč se v té susarne netopi? Tak pusťte topení naplno a odmontujte ventil, aby topení nešlo vypnout. Vyřešeno. ![]()
No driv jsem bydlela v bytovem dome, kde sousedka take nechavala ventilacku pid mym bytem otevrenou cely rok…jenze sklepy jsou soukrome, nemohla jsem tam chodit zavirat…myslim, ze nejaka vyhlaska SVJ nebo neco mozna je, kdyz klesne teplota, ze se ma neco dodrzovat…ale byly to nervy
No, me tedy naopak prijde logické v mistnosti, která je urcena k sušení pradla vetrat… Takže prestan nadávat na sousedku a vyres se spravcem fomu, at se v susarne dostatečně topi.
@j.a.n.i1 píše:
No, me tedy naopak prijde logické v mistnosti, která je urcena k sušení pradla vetrat… Takže prestan nadávat na sousedku a vyres se spravcem fomu, at se v susarne dostatečně topi.
My teda taky porad v susarne vetrame, ale zaroven je tam pustene topeni. Pokud je vypnute, je tam zima a vlhko a pradlo stejne neschne.
@honykony píše:
Dobry den mym problemem je v tuto chvili jednani sousedky, ktera absolutne ignoruje mou prosbu, aby na patre kdyz sussi pradlo v susarne, neotvirala v zime mikroventilacku nebo ventilacku. V mistnosti nezatopi, ze susarny mi jde chladno do bytu a navic stena susarny je z druhe strany v detskem pokojiku, kde se behem 8 let meho bydleni s rodinou, jiz 3× vytvorila plisen a situaci sme musely resit odstr. plisne, vymalovanim. Nejprve a to cca. v unoru tohoto roku sem ji pisemne slusne pozadal jak se veci maji, pote i osobne. Pres leto ji ventilacku bez problemu nechaval otevrenou, nyni denne tak 3×,4× chodim ventilacku zavirat. Mate nekdo podobnou zkusenost a reseni? Obratit se na SBD, ci prestupkovou komisi dle obcanskeho zakoniku? Diky za odpovedi
tak tam zapni topení ty
Větrat by se tam ale mělo. Jen s topením. Proč ho proste nezapnes?
Cože? Máš dojem, že plíseň ve vašem bytě je způsobená tím, že sousedka větrá?? Není to náhodou přesně naopak? V sušárně se větrat musí, logicky, jinak se tam bude držet ta vlhkost a vznikat plísně. Takže zapnout naplno topení a nechat otevřenou ventilačku nonstop. A ty si občas taky vyvětrej, ať nemáš plesnivej byt.
Přesně tak…logicky je potřeba v místnosti kde se suší prádlo větrat…jinak tam jednak bude zatuchnuto a jednak tam to prádlo pořádně neuschne… A vyreste na schůzi to aby se v té místnosti topilo jinak vám to tam celé zplesnivi…
@unuděná píše:
Cože? Máš dojem, že plíseň ve vašem bytě je způsobená tím, že sousedka větrá?? Není to náhodou přesně naopak? V sušárně se větrat musí, logicky, jinak se tam bude držet ta vlhkost a vznikat plísně. Takže zapnout naplno topení a nechat otevřenou ventilačku nonstop. A ty si občas taky vyvětrej, ať nemáš plesnivej byt.
No, svého času si soused natáhnul nové omítky a nechal otevřená okna v celém bytě, aby to vyschlo. Byl leden a zeď, kterou s ním mám společnou začala odspodu vlhnout. A to jsem ve zděném domě. Podotýkám, že topím i větrám, problém s vlhkostí vůbec nemám. jakmile zavřel, bylo po problému.
@LiduNe To bylo právě tou novou omítkou. Zdivo natáhlo vlhkost. Větrák, topil, omítka vyschlá, a bylo po problému.
No jasně, ty se bojíš plísně, takže radis do místnosti zavřít mokré prádlo a zamezit odvětrávání vlhkosti. Ono to ale funguje přesně naopak.
@honykony píše: …
V mistnosti nezatopi, ze susarny mi jde chladno do bytu a navic stena susarny je z druhe strany v detskem pokojiku, kde se behem 8 let meho bydleni s rodinou, jiz 3× vytvorila plisen a situaci sme musely resit odstr. plisne, vymalovanim. …
Sousední zeď se sušárnou? Ty bydlíš ve sklepě? Je to vůbec prostor určení k bydlení?
@vokishka píše:
My teda taky porad v susarne vetrame, ale zaroven je tam pustene topeni. Pokud je vypnute, je tam zima a vlhko a pradlo stejne neschne.
Jasně, topit se tam musi, ale chapu, ze se sousedka, zejmena pokud je postarsi a technicky nezdatna nemota do nastavovani topeni ve spolecnych prostorach. A zakladatelka misto toho, aby tedy topeni resila, tak uvazuje o přestupkové komisi, ta musi byt taky dáreček.
Toto je z prokletí bytových domů. U nás v domě jsme sušárnu dávno zrušili a udělali z ní kolárnu. Většina sousedů suší v sušičce, možná jsem jediná, kdo suší na rozkládacím sušáku. Mám dost místa, nemusím to řešit.
Je logické, že pokud sousedíš s prochladlým prostorem, ať z jakéhokoli důvodu, je to znát na teplotním komfortu místnosti. Společná zeď je prostě podstatně chladnější, než když sousedí s běžně vytápěným bytem. Znám to z vlastní zkušenosti. Musím zaklepat, že u nás na podobné věci stačila zatím domluva. Jednou musela být písemná výzva, která sice nic neřeší, ale papír evidentně zafungoval. Řešila bych určitě na schůzi SVJ/družstva, pokud domluva s paní není. Řeči, že v sušárně se musí větrat tady zřejmě vedou lidi, co vedle sušárny nebydlí. Při dnešních cenách energií bych chtěla vidět, komu by se tohle líbilo. Dokud u nás sušárna fungovala, mívali jsme tam okna v zimě zavřená a větrali dveřmi do společné chodby. Úplně to stačilo.