Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
![]()
Pořídili jsme dceři (16 let)čivavu první dny, jsme ji nechali pouze doma ať se trošku aklimatizuje.
Cca po týdnu, jsme s ní začali chodit ven první asi dva dny v pohodě čivava šlapala ale teď
vždy když dojdeme před vchod a jsme venku zasekne se drepne si na zadek a za boha se nechce pohnout.
Opravdu nevím, co s ní dělat tahat násilím jí nechceme ale bydlíme v paneláku a vypadá to dost blbě když pak koukají lidí okolo jelikož, to vypadá jak když jí mučíme „strašně kňučí“.
Nemá někdo nějakou radu jak donutit čivavu aby na procházku šla?
Už mě opravdu totiž nic nenapadá zkoušeli jsme pamlsky, roztomilá slůvka a nic jakmile se dostane ven máže zpátky do vchodu a ven ji musíme jedině násilím tahat za vodítko dáma od sebe nejde
.
Předtím, jsme měli taky čivavu a ta tohle nikdy nedělala.
Nehrozí!
Nase ctyrleta madam civava ven nepůjde ani omylem a v tomto počasí absolutně ne.
Když je teplo a sviti slunicko, vyběhne alespoň na dvorek před dům, ale v zimě ani centimetr.
@Tereza759 píše:
Pořídili jsme dceři (16 let)čivavu první dny, jsme ji nechali pouze doma ať se trošku aklimatizuje.
Cca po týdnu, jsme s ní začali chodit ven první asi dva dny v pohodě čivava šlapala ale teďvždy když dojdeme před vchod a jsme venku zasekne se drepne si na zadek a za boha se nechce pohnout.
Opravdu nevím, co s ní dělat tahat násilím jí nechceme ale bydlíme v paneláku a vypadá to dost blbě když pak koukají lidí okolo jelikož, to vypadá jak když jí mučíme „strašně kňučí“.
Už mě opravdu totiž nic nenapadá zkoušeli jsme pamlsky, roztomilá slůvka a nic jakmile se dostane ven máže zpátky do vchodu a ven ji musíme jedině násilím tahat za vodítko dáma od sebe nejde.
Tak teď je zima. To není na velké procházky pro štěně. Chce to zvykat postupně. Zatím jen vyvenčit a zpět do tepla. Motat se kolem bytovky. My jsme na malou rasu psa měli tašku. V tom se nosil. Měl i oblečení, aby neprochladnul.
My máme velkého, chlupatého, venkovního psa. Je skoro -6 a taky jsem ho vzala domů, než odejdu do práce. I na něj mi přijde, že je tam zima. Jak byl šťastný, že jsem pro něj šla.
Přijde mi zvláštní nevzít štěně ač mini psa vůbec ven celý týden. Jak učíte venčit.. Štěně bych oblékla a vzala v náručí kousek dál od domu na zajímavé pěkné místo, na trávu/sníh, vzala oblíbenou hračku a hrála na lov. Pak buď vzala do náruče zpět nebo zkusila dojít pěšky nějakou tu kratší trasu. A hlavně chodila několikrát denně jako se to dělá se psy normálně.
@Tereza759 píše:
Cca po týdnu, jsme s ní začali chodit ven první asi dva dny v pohodě čivava šlapala ale teďvždy když dojdeme před vchod a jsme venku zasekne se drepne si na zadek a za boha se nechce pohnout.
Už mě opravdu totiž nic nenapadá zkoušeli jsme pamlsky, roztomilá slůvka a nic jakmile se dostane ven máže zpátky do vchodu a ven ji musíme jedině násilím tahat za vodítko dáma od sebe nejde.
Jo, je zima. Taky je nízko u země. Zatím si jí dejte na procházkách do kapsy od bundy, nebo do kabelky, ať ví, že ven stejně musí.
A vypusťte jí po chvíli až. A pořiďte jí pořádně teplé oblečení.
Vy necháte psa zavřeného v bytě několik dní??
jste vůbec normální? Se pak nediv, že se neumí venčit. Normálně ho vezmi a odnes kus od baráku, co na tom hledáš za vědu ![]()
Většina maličkých 2 měsíčních štěňat navíc nechce chodit na vodítku, když to neznají. Může se bát vodítka, nerozumí vodítku. Takže obléct, vzít kus od domu, tam ať si lehké vodítko tahá zatím za sebou. Učit venčit a pak hned zase domů, buď kousek nechat následovat (běžně štěně chce zatím následovat člověka), když půjde samo, tak vzít vodítko do ruky, a pak zase třeba odnést domů. Postupně to samotné chození prodlužovat. A choďte minimálně 5× denně. Aby se naučilo čůrat venku, je potřeba co nejčastěji, ne ho nechat týden doma.
Jestli se tedy učí venčit na podložky, tak pak se hlavně nedivte, když bude čůrat na předložky, koberce, rohožky. A že z něj pravděpodobně vyroste brutální asociál. Musí se učit zvládat auta, jiné psy, zvuky, běžící lidi apod. To z domova nenaučíte.
Pokud nemá problém s podložkou, což asi nemá, když na ní byla už nějakou dobu, tak jí dejte klid. Venku je hnusně, hromada větších psů to nemá ráda tak natož taková myška.
@Tereza759 píše:
Tak jí čapni a chvíli jí nes, zpátky pošupe sama, ne?
V tomto počasí nechtějí ven ani naše staré čivavy. Čivavák ráno na manžela vrčel, proč ho bere z pelíšku a to manžela miluje a obvykle ráno budí, že už je čas jít ven ![]()
Čivavu jsem si pořizovala na přelomu února/března a první dny jsem ho tahala všude ve výstřihu, vypustila, kde to bylo zajímavé, naučila chodit za sebou.. byl spokojený a doteď vlastně poslouchá na povely, vodítko jen v případě nouze. Vždyť nemusí chodit rovnou od vchodu, oni sakra dobře ví, že se tama jde domů, kde je teplo.
@terien píše:
Vy necháte psa zavřeného v bytě několik dní??jste vůbec normální? Se pak nediv, že se neumí venčit. Normálně ho vezmi a odnes kus od baráku, co na tom hledáš za vědu
Je z chovné stanice a i od paní majitelky nám bylo doporučeno týden po očkování s ní nechodit ven vůbec.
Brali jsme si ji v 7 týdnech teď je jí 11 týdnu.
Ano normální jsem.
Hned druhý den po přinesení domu šla na očkování pak byla týden doma nicméně chodíme do práce a dcera do školy takže procházky tak jako tak v všední den stíhamé maximálně 2-3 podle toho v kolik se vrátíme domu.
Jde mi spíš o to že o víkendu kdy by mohla jít větší vzdálenost se jí nechce.
@Aspera na podložku naučená je taky musí já pracuji 9-17 ráno ji bereme v 6:30 a já pak ještě v 8 než jdu do práce pak jde na vycházku až večer okolo 18 v týdnu stihneme 2-3 procházky maximálně.
Spíš mi šlo o to že o víkendu kdy by mohla chodit venku celé dopoledne třeba i pár kilometrů to prostě nechce což je škoda.
@Tereza759 Pes muze i po ockovani normalne chodit ven. Akorat to chce den dva klidovy rezim. Vy ji teda mate mesic a ven nechce az posledni dny? Bundicku na ni mate?
Po tříměsíční čivavě chceš, aby chodila několik kilometrů?
A ještě k tomu v týhle zimě?