Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, náš malej už od 16 měsíců nespí po obědě, prostě spávat už nechce, což ok beru to. Ale poslední dobou (+- 2měsíce), nechce spávat ani v noci. Tedkom je mu 20 měsíců, usíná večer po UM kolem 19hod, jenže kolem půlnoce nebo jedné hodiny se prostě probudí a nechce spát, vydrží vzhůru třeba do 3 nebo do 4 do rána. Leží, s káče na posteli, převalujese ale nespí. Předevčírem se nám stalo že se probudil po půlnoci a usnul až kolem 5 hodiny ráno a vstrával jako vždycky kolem 7,30-8 hodiny. Kdyby aspon třeba spal ráno dýl ale ne.
Už jsem z toho zoufalá, nevyspalá, malej není vůbec ani přez den unavenej že by si šel třeba lehnout a dohnal to.
Máte to tak taky? Nevím už co s tím, tedkom je můj doma tak se střídáme že jednu noc spí on a druhou jjá jinak už to nejde, jsme vyřízení.
Mám noční spáče, takže neznám, 15měs. po obědě vyžaduje spánek, starší 4letá už ho začla bojkotovat.
No co tvoje dítě asi trénuje na diskotéky, někdy se s tréninkem musí začít, si představ, že pak prospí ty nejlepší pařby
takhle bude mít výdrž
![]()
A nepomuze ho dat vecer pozdeji spat? nase mala je spavec, ale sousedi maji to same.maly jim teda chodi spat az kolem 23od, ale treba kdyby sel vas maly kolem 20 hodiny, ze by spal lepe…
Naše holčička také nechtěla spát přes den od roku a půl, někdy to bylo náročné
zkoušela jsi ho udrndat v kočárku v době kdy běžně spal?
EDIT: Myslím přes den
Tohle je moje nocni mura! Parkrat se u nas stalo, ze se nektery v noci probudil a zacal radit, ze uz spat proste nebude, ale nastesti slo o ojedinele pripady a spavaji oba normalne celou noc.
V tvem pripade bych opravdu vyzkousela ho vecer udrzet dyl a dat spat pozdeji, az po te osme, kolem devate..
Jestli uz v tech sedm odpadava a nevydrzi, tak nejak zkusit behem dne uspat - v kocaru, v aute, aby neco naspal dopredu a vecer to zkusit posunout. Jinou moznost tedy moc nevidim… ![]()
Dám ho spávat po obědě bohužel nejde, nechce, bojkotuje, řve jak tur, ani třeba jen ležet nechce.
Posunout spaní už jsme zkoušeli a nic,
tak nevím ![]()
Ono je dát spát a dát spát, mě by teda holka v postýlce neusnula ani náhodou, jedině v kočáru či v autě. Buď po obědě hned navalit do kočáru a jít na vzduch a nebo ho po obědě unavit třeba hodinovou jízdou na odrážedle a pak dát rovnou do kočáru (auta) a jezdit. Jak jsou starší tak už to není zadarmo
Už si ani nepamatuju kdy jsem si dala naposledy kafíčko když mi dítě přes den spalo
![]()
Jak to pocitam, naspi ti nejakych deset hodin denne, to mne mladsi taky (je skoro stejne stary jako tvuj), ale ma to mnohem lip rozlozene - po obede hodinku, zbytek v noci (spava od deviti do sesti). Tez ho povazuji za nespavce (oproti starsimu, ten spi doted vic), ale oproti vam je to teda luxus..
Asi ti nezbyva nez doufat, ze se to postupem casu nejak upravi, driv, nez ti z toho hrabne… ![]()
@makakela teď jsem si vzpoměla, kluk mi to párkrát udělal, kolem půlnoci a vstáváme
vydržel i tři hoďky
já ho vrazila mužskýmu do obyváku a koukali na telku, muž kouká dlouho do noci a do práce když se nevyspí nemusí. Pak jsem se nas.ala a řekla ne! takže zkoušel mléko, ee, nabídla jsem mu mléko, většinou ho vypil, zalehla ho v posteli aby nemohl kravit a usnul během chvilky, nevím půl hoďky
měla jsem strach že to mléko bude vyžadovat když ho na to naučím, byla jsem zvyklá že spí celou noc, a ne přešlo to taky. A bylo to taky nějak před druhýma narozeninama.
A není třeba přetažený, když přes den nespinká?
@makakela píše:
Dám ho spávat po obědě bohužel nejde, nechce, bojkotuje, řve jak tur, ani třeba jen ležet nechce.
Posunout spaní už jsme zkoušeli a nic,
tak nevím
zkoušela sis po obědě lehnout s ním a uspat ho čtením pohádky?
No moc neuklidním, ale moc se to nezmění. Syn taky nespí od roku a čtvrt přes den, v noci se budil třeba po dvou hodinách, půl hodiny až hodinu ječel nebo si chtěl hrát, vstávali jsme ráno mezi 5. - 6. hod.. Teď je mu pět, chodí spát okolo 22. hod, vzbudí se tak jednou dvakrát za noc, napije se a spí do šesti, kdy vstáváme do školky.
Spaní přez den - zkoušeli jsme snad všechno, lehnout si sním číst mu, povídat, mlčet, hladfit cokoliv a nic, dělal akorát blbosti, nechali ho tam samotného taky nic, vždy přišel (spává ve své posteli), jezdili autem, houpali v kočárku, nosili na rukách, nic
V noci - kdyby aspon spal a probudil se a pak zas usnul ale on vydrží třeba od půlnoce do 5 hod vzhůru.
Přetaženej není, přetaženej byl když jsme zkoušeli ho dávat večer pozdějc
Tak snad je to jen nějaké období, má to posunuté tím, že přestal spát po obědě…nutit ho odpoledne aspoň odpočívat, aby večer co nejdéle vydržel a šel spát třeba až v 9. Nevyspání je hrozný ![]()
Je to blbé, ale co zkusit ho uspat odpoledne u tv? Tv dost uspává ![]()