Problém se stolicí u dvou roční holčičky

1005
10.7.12 10:39

Problém se stolicí u dvou roční holčičky

Ahojky, obracím se na Vás ještě před tím než půjdu k doktorce. Navíc bych chtěla zjistit jestli má vůbec smysl s tím k doktorce jít. Pozoruji u dcery už delší dobu, že má celkem problém se stolicí. Jako miminko s tím vůbec problém neměla. Začalo se to objevovat tak po 18.měsíci. Když nosila plinky tak jsem pokakanou plinku měnila třeba 2× za den. A po roce a půl byla pokakaná tak 1 za den což považuji za normální. Z toho z ničeho nic třeba najednou nešla 4dny a po 4 dnech se ji to podařilo ale s brekem. Říkala jsem si, že je to třeba tím, že ji je to nepříjemný v té plince a tlačí ji to tam. Jenže tak před 14 dnama začala chodit konečně na noční a je to pořád stejný. Teď v sobotu začala plakat a volat au au několikrát si sedla na nočník a prostě jí to nešlo. Mezitím vždycky odběhla, protože jsme byli na chatě a lítala tam pořád z kopečka a do kopečka. Když po 5.běžela na nočník tak po cestě začala zase plakat au au ale doběhnout nestihla, takže to skončilo v kalhotkách. Bylo mi ji chudinky hrozně líto. Byla nešťastná z toho, že to nestihla a ještě ke všemu chudinka trpěla. Za celou dobu nebyla ani jednou a až dneska ráno. Samozřejmě zase s kňouráním. Že by ji bolelo bříško si nemyslím, takhle je úplně v pohodě jen prostě, když se ji chce tak v tu chvíli je problém. Myslíte, že se mám jít poradit s doktorkou co a jak. Jestli mi poradí třeba změnu stravy nebo, že ji na to něco napíše? Vůbec netuším, abych tam nešla třeba s blbostí. Jinak zkouším ji dávat Activii ale tu mě jest nechce. Vůbec tak nějak jogurty mě jest nechce spíš jen tvarohy. Tak já nevím jak často chodí vaše děti? Chodí každý den nebo to mají taky tak po těch 3-4 dnech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
46669
10.7.12 10:47

Já myslím, že to blbost není, pokud ji to trápí. Vypadá to na zácpu. Zkus jí dát švestkový kompot nebo jen šťávu z něj nebo sušené švestky, melouna, prostě něco, co by ji mohlo trochu prohnat. A dávala bych každý den. Kdyby chodila jednou za 3-4 dny a v pohodě, tak je to dobrý, ale jestli ji to bolí a nejde to, tak bych to řešila. A možná i s doktorkou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713

Probiotika, švestková šťáva, laktulosa… Pak taky víc pít a zkusit přidat vlákninu. Pokud to nezabere, tak jít k dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351

Ahoj, Verča to měla nedávno stejně, jen chodila denně nebo obden. A ne že kňourala, řvala jak tur a já s ní, páč jsem nevěděla, jak jí mám pomoc :( Přešlo to postupně samo během několika týdnů a taky jsem začla dávat laktobacílky od swissu- těma nic nezkazíš ani u zdravého dítěte a nejsou tak drahé, jako biogaia. Taky jsem řešila jídelníček, ale zeleniny měla dost, pila taky dobře, tak jsem zkusila ty bacílky a vyšlo to. Ale kozí bobky kaká doteď, jen jí to nebolí (takže je spíš začíná nadšeně zkoumat :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
10.7.12 10:48

Jo ještě ta lactulosa, jak píše pomeranca, to je prý něco jako projímadlo, jen se to může brát do aleluja, protože to není návykové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7267
10.7.12 10:53

Ahoj,
Davat urcite nejaka probiotika, laktobacily, hodne hodne pit!, zkusila bych ji dat na piti i svestkovou stavu nebo jinak podavat svestky na zmekceni stolice. jogurty zkouset, jestli by nejaky prece jen nesnedla, treba ji do bileho probio jogurtu zamichat marmeladu, pak by to treba snedla, banany jsou taky na upravu zazivani, pokud ji nejake sladkosti tak omezit, co nejvice to jde.
Nas bobek, skoro trelety, kaka kazdy den vetsinou, ale place u toho a obcas miva po kakani krev na zadecku :(. tak zatim se to snazim resit tim, co jsem napsala i tobe, pripadne se zeptam doktorky na trilete prohlidce, ale moc nechci aby ho trapili doktori, stejne podle me mi nic moc jineho neporadi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
10.7.12 10:56

Moje dcera (22.měs) mívá zácpu třeba po banánu nebo nějakém jídle. Hlídáme holčičku a ta má s tímto taky problém. U holek zabírá odvarz ovesných vloček. Povaříš lžíci vloček v půl litru vody,30-45 minut. Scedíš. Já ho holkám přilívala do džusu nebo šťávy. Zabírá hned.
A potom teda doporučuju nějaký probiotika, když ti nehcce jíst jogurty, tak aby se jí upravila ta střevní mikroflora.
Pak taky na zácpu se doporučují švestky nebo švestková šťáva.

• Citovat
  • Upravit
1005
10.7.12 11:01

No dcera pije celkem dost. Většinou tak ty 2-3 flašky vypije. Navíc občas se vzbudí na pití i v noci. Ovoce ji taky dávám. Meloun mi jíst nechtěla a ovoce co sní je broskev, nektarinka po tom se může utlouct. Ale ani to ji moc nepomáhá přes to, že mi bylo řečený, že zrovna broskve by ji měli prohnat. Švestky jsme ještě nezkoušeli. Ale úplně mi bojkotuje jíst třeba jablka, meruňky ten meloun. Banán dřív jedla celkem dost to byl taky jeden z důvodů proč jsem si myslela, že tu zácpu má díky tomu, že jedla banány. Takže ty jsme zatím odstranili z jídelníčku. Tak já asi dneska k doktorce pro jistotu skočím ve 12 má poradnu tak za to nic nedám. Jen aby ji chudince něco pomohlo. Jinak @zuzouš jak jsi psala o těch kozích bobkách. Teď si tak uvědomuju, že zrovna včera, když se vzbudila po obědě tak začala zase kňourat a když sem se podívala do nočníku tak tam byl jak píšeš kozí bobek. Šlo na ní vidět, že se ji chce ale víc ji to nešlo. Až dneska :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
10.7.12 11:28

@Agi20 Tak s tímhle jsme si pořádně užili, když synovi bylo 18 měsíců. Hrozná zácpa, vykakat se pro něj byl druhej porod. Bylo to dlouhodobé.
Začali jsme to řešit laktulosou, pak glyc. čípky, úprava stravy…
Nakonec jsme museli chodit k pediatrovi na klystýry.
Ve finále nám hrozně pomohl parafínový olej-je na předpis, dává se 1-5ml na kg/24hod. Byla to úžasná věc a postupně vyřešila celý náš problém, hlavně po měsíci užívání se už syn nebál kakat a pak už to šlo nějak samo…do půl roka byl bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
10.7.12 11:29

@Agi20 My bojujeme se zácpou u 3,5 letého už přes rok. myslím ale, že u našeho malého je původ problémů spíš psychický, po odplenkování se začal bát kakat do nočníku, asi :nevim: Zkoušela jsem úpravu jídelníčku, laktobacílky, vlákninu… Nakonec mu hodně pomohla laktulóza, ale musí se dávat pravidelně, každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
10.7.12 12:39

Tak jsme se vrátili od doktorky a taky nám poradila úpravu jídelníčku. Říkala, že některým dětem stačí dát třeba čtvereček čokolády a problém je na světě. :zed: Nejdřív zkusím upravit ten jídelníček a potom když tak mám zkusit Lactulozu nebo Dufalac. Byla bych raději kdyby to šlo úpravou jídelníčku abych do ní nemusela cpát léky. Ale hlavně ať ji něco chudince zabere. Jinak taky radila pořád pít. Ona dcera pije podle mě dost ale i tak je těžký dítě donutit aby hodně pilo. Navíc já sama bych jít příkladem rozhodně nemohla za celý den vypiju tak max 3 sklinky vody. :oops: Snažím se aby dcera pila hodně a myslím si, že se mi to celkem daří. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
10.7.12 12:42

@Agi20 zkus ty švestky. Třeba sušené jí dej do misky a může je uzobávat celý den. A šťávu z kompotu by si určitě taky dala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
10.7.12 12:48

@KPKristy No zkusit to můžu. Ale tu šťávu si určitě nedá. Je navyklá pít jen čistou koj. vodu a nesnese v ní mít ani čaj :) Ale tak snad se švestkama uspěju. Je to vybíravka vybíravá po mamince. I když já se na rozdíl od dcery můžu po ovoci utlouct :) Při nejhorším když by mi nechtěla švestky, tak co zkusit švestkovou výživu? Poslední dobou mě ani tu moc jíst nechce ale něco málo sní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
10.7.12 12:58

@Agi20 dělají i švestkovou přesnídávku, otázka je, kolik těch švestek tam je 8). Nebo jí tu šťávu nedávat pít, ale po lžičkách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
10.7.12 16:10

U nás je stejný problém. Minulý týden jsem se tady začetla do podobné diskuze, ve které nějaká maminka radila, že jí psycholožka dala radu aby okolo kadění přestali dělat divadlo, že to pomůže. Zkusila jsem to dvakrát udělat a opravdu - funguje to!!
Předtím se nad bobíkem scházela celá rodina, dělali jsme masáže bříška, litovali, chovali, utěšovali..¨
A to je prý špatně, dítě si zvykne na pozornost a z každého kadění dělá představení..
Takže ted jak to na malou přišlo a začala fňukat a vřískat, vůbec jsme se toho s manželem nevšímali, jenom jsme jí řekli: Budeš kakat? Tak pořádně zatlač…a odešli jsme.. Čekali jsme estrádu, ale neee, fakt byl boban za chvíli na světě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová