Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Didian píše:
@majki.r Ahoj, můžu mít prosím dotaz, co teď aktuálně tedy jíš a co jsi z jídelníčku vyřadila? Psala jsi, že jsi tedy měsíc jedla vývar a květák, co potom? Co jsou u tebe největší alergeny? Díky
Po tom měsíci jsem si pomalu přidávala další potraviny, tím, že se mi tehdy konečně zahojila kůže, jsem konečně po letech mohla pozorovat, co mi tu kůži zhoršuje, předtím to nešlo. Takže jsem jeden týden přidala mrkev, pak maso, papriku a tak…nevím, jestli bych doporučila jíst ten měsíc jenom ten vývar a květák, já nakonec strašně zhubla, bylo to hodně extrémní, ale měla jsem i jiné problémy. Ale když prostě někdo neví, tak doporučuji ten měsíc jíst třeba jen pět potravin a pak zkoušet, postupně. ![]()
@majki.r píše:
AhojJá mám těch alergií hodně, vůbec nesmím mléko (a cokoli z něj, takže jogurty, máslo, smetanu, syrovátka,…) rajčata, česnek, cibuli, kakao (a čokoládu), vše s vyšším obsahem vitamínu C (citrusy, kyselé zelí, léky), špenát, med, zázvor, červené víno,…to by tak mohlo být z těch hlavních alergenů všechno, ostatní potraviny mi nezpůsobí tak silnou alergii, ale mám z nich třeba ekzém.
Týjo, tak to jsou snad všechny moje oblíbené potraviny
Děkuji za reakci. No máš toho požehnaně, co nemůžeš jíst. Budu si holt muset otestovat na sobě, co mi nesedí. Teď se mi pleť tak zhoršila, že se stydím chodit mezi lidi
A s potravinami a vyřazováním to budu mít hodně těžké. No uvidím no. U mléčných produktů už jsem taky přemýšlela, že bych se jich mohla zbavit, ale s tvarohem se mi bude loučit těžko, jím ho snad každý den a honím si na něm bílkoviny.. Ale zkusím co se dá, snad se nějak srovnám.
@majki.r píše:
Po tom měsíci jsem si pomalu přidávala další potraviny, tím, že se mi tehdy konečně zahojila kůže, jsem konečně po letech mohla pozorovat, co mi tu kůži zhoršuje, předtím to nešlo. Takže jsem jeden týden přidala mrkev, pak maso, papriku a tak…nevím, jestli bych doporučila jíst ten měsíc jenom ten vývar a květák, já nakonec strašně zhubla, bylo to hodně extrémní, ale měla jsem i jiné problémy. Ale když prostě někdo neví, tak doporučuji ten měsíc jíst třeba jen pět potravin a pak zkoušet, postupně.
Po jaké době, co jsi zařadila třeba tu mrkev, jsi zjistila, zda ti vadí? Třeba za týden? Zkusím si vymyslet nějaký plán, snad to klapne. Ještě jednu děkuji za odpovědi ![]()
@Didian píše:
Týjo, tak to jsou snad všechny moje oblíbené potraviny
Děkuji za reakci. No máš toho požehnaně, co nemůžeš jíst. Budu si holt muset otestovat na sobě, co mi nesedí. Teď se mi pleť tak zhoršila, že se stydím chodit mezi lidi
A s potravinami a vyřazováním to budu mít hodně těžké. No uvidím no. U mléčných produktů už jsem taky přemýšlela, že bych se jich mohla zbavit, ale s tvarohem se mi bude loučit těžko, jím ho snad každý den a honím si na něm bílkoviny.. Ale zkusím co se dá, snad se nějak srovnám.
Víš co, ono záleží na míře zoufalství, já už tehdy byla úplně na dně, lidi kolem se mě štítili a já sama sebe taky…vypadala jsem tak otřesně, že jsem si zakrývala zrcadla. Pak jsem zjistila, že čím míň jím, tím míň mě bolí kůže…tak jsem to vyzkoušela. Ale bylo to složité, jakmile se mi zacelila a vyléčila ta kůže, tak se mi alergie přeměnila, jakoby nemohla reagovat kůží, tak reagovala rovnou šokem. Z toho jsem pak měla šílený strach, v jednom kuse mě odváželi na pohotovost rychlou, třeba ze školy, no hrůza…dneska už je to fajn, když vím, co nesmím, ale do toho období bych se nechtěla vrátit.
Moc ti přeji pevné nervy a doporučuji vydržet a vyzkoušet to. Já se tehdy taky těžce loučila s některými potravinami, milovala jsem sýry a rajčata,…dneska si třeba v restauraci nevyberu…ale postupem času jsem si zvykla, některé věci už si ani nepamatuju, jak chutnají, tak mi nechybí. Jen si někdy ráda čichnu, třeba k hermelínu a tak ![]()
@Didian píše:
Po jaké době, co jsi zařadila třeba tu mrkev, jsi zjistila, zda ti vadí? Třeba za týden? Zkusím si vymyslet nějaký plán, snad to klapne. Ještě jednu děkuji za odpovědi
Jojo, většinou jsem to pak zjistila hned ten den, reagovala jsem tehdy na všechno strašně přehnaně.
@majki.r Díky za rady. No podle toho, co píšeš, to nemám zase tak špatné. Ale právě teď o svátcích se i začaly na tváři dělat i boláky, což se mi nikdy nedělalo, takové ty podkožní mrchy co bolí a máš je tam tak týden. Já věřím tomu, že pleť je odraz z části genetiky a z části toho, co jíme, takže je na čase s tím něco dělat
O víkendu si tedy udělám nějaký plán a začnu s testováním. A taky se musím přestat nípat
Opravdu blbý zlozvyk.
Ještě jednou děkuji ![]()
@Didian Tak to ti moc držím palce a dej mi pak vědět, jak se ti vede
Já bych nevěřila, jak moc může jídlo ovlivnit pleť, kdybych si to neprožila…s těmi boláčky, mě hrozně vadilo, že když jsem se na obličeji nenamazala, tak jsem na něm měla suchý ekzém, a když jsem se namazala, tak se mi zas udělalo akné. Prostě jak je ta pleť narušená, tak reaguje špatně…ale i tenhle problém mi díkybohu zmizel, teď sice v těhotenství mám zase ekzém, ale aspoň vím z čeho
![]()
S tím nípáním pleti, víš, co znamená dermatilománie? Já s ní měla problém, docela dlouho a hrozně mi to sráželo sebevědomí…měla jsem to jako projev úzkosti
, začalo to takhle:
Když jsem měla ten nejhorší ekzém, můj bráška si zrovna léčil bradavice na noze. A moje kožní mi řekla, že jestli ty bradavice do toho ekzému chytím, tak to bude průšvih, že nemám žádnou imunitu a měla bych je všude. A mě začala noční můra. Nejen, že jsem měla kůži jako spálenou, ale bála jsem se, že v ní mám viry bradavic, že jsou všude a že i když bych se toho ekzému zbavila, nakonec budu vypadat tak hrozně, že umřu někde sama v lese. V noci jsem spala se zavázanýma rukama, abych si náááhodou nesáhla na obličej. Pak se mi jednou trochu zlepšil ekzém na jednom očním víčku a měla jsem tam tři bradavičky, maličké, ale byly tam. Po jednom vypálení sice zmizely nadobro, ale ten strach
.
Doktorka mi tehdy řekla, že bradavici od pupínku poznám tak, že z ní nic neteče, teda kromě krve. A já si pak všechno zkoumala a nípala, ze strachu, hledala jsem uklidnění a stejně nic nepomáhalo.
Takhle u mě začala dermatilomanie. Po tom, co se mi ztratil ekzém, jsem na kůži neměla ani jednu bradavičku, ale díky těm strachům (trvalo to pět let), jsem se pak léčila u psychologů a psychiatrů, brali to jako posttraumatickou úzkostnou poruchu s OCD.
Dneska mám klid, ale bylo to těžký.
@majki.r Jojo, dám vědět, jak se mně a mé pleti daří
Já se teď dva dny mažu konopnou mastičkou od segry a má to docela fajn účinky, pleť je jemná a zdá se mi, že se i lépe hojí.
Dermatilománii jsem si vygooglila a podle mě mám jen zlozvyk, nemám k tomu nutkání, jen když si třeba jdu umýt ruce do koupelny, tak se z blízka prohlédnu v zrcadle a co se i nezdá, to nípám no
Ale nedělám to vždy. Ale ty sis tedy užila, to ti povím
Tak snad už je teď líp ![]()
@majki.r Tak jsem si teď popřemýšlela nad potravinami, které si „nechám“ teď na začátek, byla by to rýže, vejce, brokolice, ovesné vločky (musím, jinak jsem bez snídaně
) a kuřecí maso.. Jen teda nevím s tím masem, jak na něj reaguješ ty? Ono jak je to nadopované vším možným, tak to asi taky moc nemusí dělat dobře pleti.
@Didian Maso mi nevadí, teda kromě ryb. Dneska jsem byla na imunologii a doktorka mi přidala i alergii na histamin, ten je prý v rybách, takže možná proto
Ale jinak maso jím…
@majki.r Ok, děkuji. Ryby jím velmi málo, takže dobrý
Ještě poslední dotaz (doufá, že ti nevadí, že tě takhle otravuju
) jak to máš třeba s čaji? Já každý den piju zelený čaj, plus třeba večer si ještě dávám bylinkový směsi. Mám to radši teď na začátku taky vynechat?
@Didian píše:
@majki.r Ok, děkuji. Ryby jím velmi málo, takže dobrýJeště poslední dotaz (doufá, že ti nevadí, že tě takhle otravuju
) jak to máš třeba s čaji? Já každý den piju zelený čaj, plus třeba večer si ještě dávám bylinkový směsi. Mám to radši teď na začátku taky vynechat?
V pohodě, klidně se ptej
s tím zeleným čajem děláš dobře, já ho taky piju, je zdravý
Ale když bys začala s tou dietou, tak zkus pít čistě jen vodu, někdo čaje nesnese,…já třeba nemůžu některé bylinkové. ![]()
@majki.r Ok, radši tedy ty čaje vynechám. Detox už jsem zahájila, nač čekat na pondělí, že? Takže k obědu i k večeři jsem měla rýži, brokolici a vajíčka. Tak uvidím, snad to vydržím. Díky ![]()
@Didian píše:
@majki.r Ok, radši tedy ty čaje vynechám. Detox už jsem zahájila, nač čekat na pondělí, že? Takže k obědu i k večeři jsem měla rýži, brokolici a vajíčka. Tak uvidím, snad to vydržím. Díky
Měla jsem akné 10 let holky a konečně mám akné už rok na ústupu, 60%obliceje na 10% a to jen někdy.. Nic nezabiralo, neberte chemii, žádný prasky ani nic chemického na pleť, to ji ještě víc zničí! Zkuste co ja každý den, snad vám změním život : každé ráno teplou sklenku vody s vymackanym citronem, od listopadu do dubna Vitamín D, ráno biopha odličovací mléko jen nezne odstranit nečistoty za noc nic víc, namazat krémem biopha denní i noční krém s aloe Vera, nemasti, nelepi. To je diamant. Pak před obědem ještě biokult klasik, oranžové balení, jako probiotika, zabírají fakt dobře, nebojte se brát každý den, tohle a krem fakt rozdíl. Večer to samé s biopha. Mléko a krem a šup spát. Tímhle vším pleť vyzivite a uklidnite, což je to co potřebuje, ne čistit a dřít, to ji jen víc naštve a zničí. Držím vám palce a ať už vás to taky tak nesere!