Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o rady, tipy, zkušenosti… Syn 7 let chodí do 1 třídy, mají dost přísnou učitelku, přijde mi, že sází poznámky jak brambory… Nejen jemu. Nosí jednu poznámku za druhou, má jich od září 5, včera dokonce donesl napomenutí třídního učitele, protože se pral se třeťákem a kopl spolužáka. Několik poznámek je právě ze rvaček, které vyvolá právě syn. Ve školce nijak zvlast problémový nebyl.Jsem z toho na palici, mám jediné dítě a grázla z něj mít nechci. Věnuju se mu, učí se dobře. Doma je v pohodě.
Příspěvek upraven 24.11.16 v 12:31
Děti se učí sociální interakci, učitelka by je měla naučit, jak spolu lépe vycházet, někdy ani ty děti neví jak situaci řešit. Proč vyvolává rvačky? Někdo mu něco bere, posmívá, kočkuje se s klukama a nemá míru? Poznámky akorát utvrdí dítě, že je blbej a nemá pak motivaci naučit se situace řešit jinak než bitím… promluv s ním ve smyslu, co se děje…
Nemá nějaké problémy s dětmi nebo netrápí ho něco, neubližuje mu někdo? Je divné, že jinde je v pohodě a ve škole je agresor. Nebo nezastava se třeba někoho komu je ubližováno? Nedělej z něj hnedka grazlika. Zeptej se ho, pátrej. A pokud zjistíš, že je opravdu ten agresor zkusila bych pořadu s dětským psychologem.
Promluvit s třídní.
Syn se taky rval, dokonce spolužačce dal pěstí do brady tak, až jí tekla krev. Důvod? Syn je nesmírně soutěživý, ctižádostivý, na druhé straně nese těžce vlastní neúspěch, prohru, a prostě v jednu chvíli nesnesl, neustál, že ho někde kdesi (u dveří) kdosi předbíhá. Dohodli jsme se tedy s učitelkou, že tu jeho extrémní potřebu vyjímečnosti, prvenství a pochvaly (že je nejlepší) budeme řešit kdykoli to půjde, motivovat k výjimečné práci (dobrovolné úkoly ve škole navíc) a následně ho chválit, chválit, chválit. Funguje to, uklidnil se. A to přestože samozřejmě nelze vyloučit situace, kdy prostě první a nejlepší nebude. Byl ale problém zjistit, co přesně se mu honí v té jeho hlavičce makovičce. Ta neskutečná ctižádost a pocit, že je v očích ostatních nejlepší.
A co si s ním v klidu sednout a zeptat se ho, proč se pere, jestli mu ten kluk třeba nenadával nebo tak. Já mám taky kluka 7 let, 1. třída a občas z něj něco dostat je nadlidský úkol a taky jsme zjistili, že nám lhal. Sice kvůli kravině, ale kluci ze třídy to taky říkají, tak musí taky.
Tak jsme mu vysvětlovali, že to takhle nejde. Je to pro ně hrozná změna a tak to chce s nima mluvit, mluvit, mluvit. Záleží taky s jakýma dětma kamarádí, jestli se třeba nepředvádí, kdyžtak si promluvit i s učitelkou. Já jsem už taky s učitelkou řešila, že synovi soused opakovaně čmárá do sešitu. Malej to nechtěl říct a tak jsem to nakonec musela řešit já. rozumně jsme se domluvily a je klid. Ani jsem nechtěla, aby to tomu klukovi řekla, ale ať je více pozoruje a kdyžtak zasáhne. My tam nejsme, tak to těžko posoudíme. My naštěstí máme přísnou, ale rozumnou učitelku s kterou se dá mluvit a věci řeší diplomaticky, aby se dětem neublížilo.
To je třída 15kluků a 4devcata, takze se perou ruzne, urcite ho nikdo netýrá. Prijde mi, ze je nuda, tak on rekne spoluzakovi, pojd se prat a je to. Ve dvou pripadech, co má poznámku vím, ze dělal zachránce- dva se skrze něco prali a on šel zachranovat toho, kdo je v pravu, ale to učitelku nezajímá, vidí, že se perou tri, dostanou poznámku tri. Ona rikala, ze za 34let sve praxe takovou trídu nezazila, ze uz neví, co s nemá, ze porad rvou, hasteri se, perou…
Porozumět kvůli čemu se váš syn dostává do konfliktů se spolužáky, případně to probrat i s rodiči těch spolužáků, se kterými se pere. Domluvit se na společném postupu, aby kluci pochopili, že takhle to řešit nejde a zároveń do toho postupu zahrnout i paní učitelku, která je má na starosti když jsou pohromadě.
Je v nové situaci, s novými lidmi, přináší to změny v chování - čím dříve se tomu naučí rozumět, tím menší šance je, že bude dlouhodobě dělat něco, co mu bude přinášet jen komplikace.
No ono je to převážně o učitelce. Můj syn má od září těch poznámek už přes 15 a to je ve druhé třídě a je to velice super kluk. Ale holt učitelka se asi hodně nudí, tak mu sází jednu poznámku za druhou, místo aby to řešila. Většinou je to za zapomínání a za klasické klukovské roztržky. ![]()
Pokud tvého chlapce ve škole nikdo nešikanuje a u vás je doma prostředí v pohodě, tak bych řekla, že se u něj pouze jedná o dobývání vyšších příček v třidní hyearchii či prostě klukovskou srandu…Ti se perou a je to pro ně sranda…a pokud se u toho chovají férově a dodržují určité pravidla, je to oka. Mám doma tři kluky, takže vím, jak to chodí a pokud tvůj syn není zlý a neubližuje ostatním se záměrem ublížit, tak to opravdu neber tak tragicky. ![]()
No, tragicky to docela beru, strasne me to stve, protože pokud mu bude takhle sazet poznámky, tak doma samozrejme dostane vynadano a nejaký zákaz, ale to je furt dokola, me to uplne ubiji, nemám ani chut ho chválit za něco. Pak si rikam, ze na nej nebudu prece porad zla. Je i drzý na učitelku, odmlouvá a tak. Rvačky jsou to urcite proste normálka klucici. Zacal být ve skole takovej namachrovanej. Jinak s nim mluvim, porad to resime, probíráme. Učitelka rekla, ze není kolombo a ty jejich rvacky resit nebude, ze za to není placená. To rekla na tridnich schůzkách. Jenze tím, jak jim dává poznámky dle mého, je vůbec nemotivuje. Jako, aby mi prvnák do nesl druhý skolní den v zari poznámku: Po druhém zvonění nebyl na místě! mi prijde tezce ujetý!
@aklusim píše:
No ono je to převážně o učitelce. Můj syn má od září těch poznámek už přes 15 a to je ve druhé třídě a je to velice super kluk. Ale holt učitelka se asi hodně nudí, tak mu sází jednu poznámku za druhou, místo aby to řešila. Většinou je to za zapomínání a za klasické klukovské roztržky.
Pokud tvého chlapce ve škole nikdo nešikanuje a u vás je doma prostředí v pohodě, tak bych řekla, že se u něj pouze jedná o dobývání vyšších příček v třidní hyearchii či prostě klukovskou srandu…Ti se perou a je to pro ně sranda…a pokud se u toho chovají férově a dodržují určité pravidla, je to oka. Mám doma tři kluky, takže vím, jak to chodí a pokud tvůj syn není zlý a neubližuje ostatním se záměrem ublížit, tak to opravdu neber tak tragicky.
…učitelky se běžně v práci nudí…
@aklusim spíš máte doma nevychovaného spratka. ale to se dost špatně přiznává. Vono dost často platí, jaké dítě, takoví rodiče.
@eldarka to že pedagog neřeší kdo si začal a jen vyžaduje dodržování pravidel (ve škole se fyzicky nenapadáme) je v pořádku.
Chápu, že to je otravné, ale když se vám podaří tomu porozumět a podchytit to včas, tak to ušetří spoustu problémů do budoucna.
Tady se míchají dvě věci dohromady. Jedna věc je paní učitelka, která aplikuje „poznámkovou metodu“ řešení problémů a je evidentně zbytečně přísná (viz poznámka druhý školní den, to je nesmyslná věc).
Druhá věc je synovo chování - píšeš, že je drzý na učitelku, odmlouvá, začal být namachrovaný, kopl spolužáka, pere se s ostatními… Tohle ve škole nemá co dělat a omlouvat to výroky „rvačky jsou to prostě normálka klučičí“ je naprosto zcestné.
Máš k tomu vůbec zvláštní přístup - píšeš, strasne me to stve, protože pokud mu bude takhle sazet poznámky, tak doma samozrejme dostane vynadano a nejaký zákaz, ale to je furt dokola, me to uplne ubiji, nemám ani chut ho chválit za něco. Pak si rikam, ze na nej nebudu prece porad zla. Tím chceš říct, že Tě ty poznámky štvou, protože Tě ubíjejí a nutí být na syna zlá? Nebo jak tomu rozumět?
Sama cítíš, že to, jak se syn chová, není v pořádku - paní učitelka to neřeší nejlíp, ale to na věci nic nemění. Tvým úkolem je vychovávat syna tak, že násilím se běžné problémy neřeší a fyzická agresivita do kolektivu nepatří - bez ohledu na to, jakou mají zrovna učitelku, kdo se na něj zrovna dívá nebo kde je jaký dozor.
V první řadě by ses měla zamyslet nad tím, zda toto chování vzniklo skutečně až s nástupem do první třídy nebo zda byly náznaky už dříve (a Tys je přehlížela). Pokud je to ten první případ, tak je hlavně potřeba zjistit, co se stalo, odkud se ta agrese bere - co způsobilo, že syn začal vůči svým vrstevníkům takto reagovat. Chovají se tak všichni a on se nechává strhnout, aby nevyčníval? Nebo naopak on je tím, který ostatní strhává, aby se začlenil? Brání se, protože se cítí nepřijatý kolektivem? Těch možných důvodů je strašně moc…
@eldarka Za co teda ty poznámky dostává? V prvním příspěvku píšeš, že za rvačky. To mi přijde docela oprávněné, zvlášť, když je vyvolá, to je prostě porušení pravidel. ![]()
Jestli za to, že není v lavici, tak to je další věc. Řešila bych to s učitelkou a s klukem, tady těžko uděláš něco víc, zjistit jakou to má příčinu, proč se pere, čeho tím chce dosáhnout, případně přistoupit na nějaké tresty, když se to bude opakovat
@aklusim to myslíš jako vážně?
![]()
@aklusim asi chápu jak jsi to myslela, mám dva kluky a taky se kočkují, je rozdíl mezi praním a mezi kočkováním. Pokud si neubližují, nechávám je a fakt z nich nerostou surovci a kriminálníci ![]()