3 leté - jak dlouho by si mělo hrát samo?

484
23.11.16 22:01

3 leté jak dlouho by si mělo hrát samo

Ahoj maminky, zajímalo by mě, jak dlouho si Vaši tříleťáci dokáží hrát sami. Mám dceru 3 roky a čvrt a přijde mi, že je v tomto ohledu hrozně náročná. Popíšu podrobněji : Ráno si hrajeme před školkou třeba pexeso a nebo blbneme, ve školce je do oběda (11,30) pak jdeme nakoupit nebo rovnou domu pak si doma s ní většinu času hraju až do půl sedmé než přijde tatínek z práce nebo některé dny si něco spolu upečeme a také tvoříme a nebo když si potřebuji něco udělat, tak jde koukat na you tube na hloupá videa (to mě děsně vadí) místo toho aby si pohrála sama, pořádně neví s čím si hrát a tak radši uteče k počítači, s námi také neví pořádně s čím si hrát, stále musíme vymýšlet nějakou aktivitu mi. Pak si s ní hraje přítel a já si dělám domácí práce, malá usne až kolem 20 hodiny a jsem z ní fakt vyflusaná. Je to v pořádku, že chce si hrát hlavně s námi? Vydrší si pohrát jen na chvilku, třeba když jdu na balkon na 5 minut na cigáro a nebo nanejvýš 10 minut, ale přitom ke mě furt běhá, maminko kdy už přijdeš si se mnou hrát. Jak by to mělo být, jsem já jen lína a nebo je dcera moc náročná. Děkuji za názory a hlavně za rady co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
433
23.11.16 22:14

To nechodite vubec ven? Muj syn je hodne na hracky, ale kdyby mel s nima travit kazdej den cely odpoledne doma, tak uz ho nebavi taky, chodime denne ven a tak si s nima hraje treba jen dve hodiny za celej den a vydrzi to, protoze se na to ma kdy tesit, pokud ale dcera zna jen ctyri steny doma, nedivim se, ze se nudi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
23.11.16 22:14

Naučila sis jí, že tam maminka na hraní je. Já jsem loni musela studovat, tak jsem potřebovala občas aby si děti pohrály sami a ono to šlo. Zalezou si do pokojíčku a hrajou si s vláčky, nebo tu lítá s kočárkem, ale mám výhodu, mám dva. Jak je doma jen malá, tak chce víc pozornosti. Ale když vidí, že brácha si hraje, taky si vytáhne puzzle a jde si skládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
23.11.16 22:15

Stejně starý syn si sám hraje cca 15 - 25minu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:15

Jo a když je ve školce, tak já jsem v práci, jen pro upřesnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:16

@fotze Ven chodíme, ale pokašlává, tak aby se to nezhoršilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.11.16 22:16

Mam o malo starsiho kluka a taky si doma sám se sebou moc nevystačí. U něj je to ale daně potřebou společnosti a sdílení. Stačí ho zapojit do domácích prací a je spokojený. A lepší se to, jelikož už si vystaci s mladší sestrou. :potlesk:

Proč ji pouštís „hloupa videa“? Ji pust neco edukativniho. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:17

@ka2ka Takže také dost náročné co. Tak asi to tak u jedináčků většinou bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
23.11.16 22:19
@Dana 07 píše:
@ka2ka Takže také dost náročné co. Tak asi to tak u jedináčků většinou bude.

ale on si takhle dovede hrát několikrát za den mezi, tím mi pomůže uvařit, uklidit :nevim: aby za mnou chodil a ke všemu mě potřeboval to opravdu ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:21

@Svistice Když jsem chodila do práce na plný úvazek, tak jí to přítel naučil a jakmile, bych jí chtěla pustit i jen pohádku, tak má histerický záchvat, až mi jednou třískla na zem s notebookem. To je další věc s kterou si u ní nevím rady. Jakmile není po jejím, tak je až zlá, vytrhne mi vlasy nebo mě bouchne, kousne. Nedávala jsem jí na zadek, ale jakmile začala s tímto, tak jí sem tam jednu plácnu, ale problém je v tom, že mi to vrátí a pokračuje to do té doby, než dá ona poslední ránu. Nechat jí vyřvat také nepomáhá, to začne schválně kopat do skleněných dveří, jako že je rozbije, aby mě tím vytočila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
23.11.16 22:21

Já si myslím, že když se dětem stále dělá nějaký program, ztratí vlastní invenci a schopnost si hrát samy.
Po troškách bych ji učila být s hračkami více sama. Čím méně hraček, tím lépe, když je hraček hodně, děti vůbec neví, co počít. Protřídila bych jí je, většinu schovala a hračky co pár dní obměňovala.
Ideální jsou hračky rozvíjející fantazii, což je paradoxně třeba kousek dřívka :) hračky, které mají hromadu funkcí, zvuků, a kdo ví čeho fantazii nijak nerozvíjí, naopak brzdí kreativní hru, protože přesně linkují, jak si s nimi hrát.
Mám taky jedináčka a hraje si s vláčkodráhou třeba půl hodiny v kuse, pak si vezme knížky, prohlíží si obrázky a jmenuje zvířátka, co na nich vidí… samozřejmě občas přijde, chce podat puzzle, nebo lego, tak jdeme stavět a skládat, ale spoustu času si hraje sám, nechá mě se po obědě i vyspat na půl hoďky až hoďku :nevim:
Pohádkové období měl šílené, musely hrát furt jako kulisa a přešlo to samo ze dne na den, teď už delší dobu nechce pustit nic ani za nic a chce mít ticho na hru, což je super :)

Příspěvek upraven 23.11.16 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:23

@Any83 Děkuju, s těmi hračkami je to pravda, nenápadně jí už týden schovávám hračky do skladu, aby si toho nevšimla, má jich opravdu hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
23.11.16 22:24

@ka2ka Aha, tak to ti závidím, snad se mi to také podaří, protože je to fakt náročné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.11.16 22:26

Delas si to urcite i sama, uz davno jsi ji mela zkouset navest k nejake aktivite a nechat ji svemu osudu. U nas uz i 19m chape vetu „pockej chvilku, ted zrovna varim“ nebo cokoli jineho.Je v poradku se diteti venovat, ale jelikoz uz sama cujes problem, tak to asi trochu prehanite. Vyndej ji treba nejakou oblibenou hracku, pastelky, omalovanky, koralky, modelinu…a rekni, ze si vypijes kafco a pak si s ni zase pujdes hrat a mrknes, co mezitim zvladla. Intervaly trochu prodluzuj.
Nevim, kolik casu by „mela“ umet hrat si sama, u nas syn ve trech letech vyzadoval mou aktivni ucast tak max. dve hodinky denne, dcerka ma ted ted 19m a u dupla nebo kresleni vydrzi sama urcite 15minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
23.11.16 22:27

@Dana 07 jinak co třeba doporučuju pustit na počítači je „S Hubertem do lesa“. Na youtube to asi nenajdeš, je to letošní pořad ČT, ale je volně přístupný, snadno si to vygooglíš. Je to bezva :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí