Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdar a sílu. Máme syna (rok a čtvrt). Manželova rodina - švagr se švagrovou i tchánovci se snaží mu vždycky koupit drahé dárky. Plno hraček i oblečení jsme dostali, někdy mám pocit, že toho je pro 2-3 děti. A jsou to pěkné věci, i když většina z druhé ruky. Švagrovy děti (8 a 14) mají vše na co ukážou a proto zřejmě nechtějí našemu synovi dávat maličkosti. Navrhnu dárek za 200, manžel řekne- to pro ně bude málo. Nechci to syn kovu upírat, ale mám obavu, že prostě v budoucnu nebude mít radost z malých dárků a z těch drahých jen pár dní.
Máte to někdo také tak?
@Jareach Trošku, ale jde to regulovat. Například syn (3) teď miluje dřevěnou vláčkodráhu, takže dostane spoustu dalších doplňků / rozšíření - kdyby bylo méně peněz, dostal by méně, ale systémově do samé. A krom toho pořád opakuju, že tlik peněz je zbytečné utratit, takže to švagrovým klidně řekni, že stačí tohle a je ti fuk, že to tolik nestojí.
@Jareach V tomhle věku je dítěti cena hračky putna. Spíš si dohlídni na to, aby nebyl zavalen. S největší pravděpodobností si pod stromkem rozbalí tak 3 hračky a zbytek budete vybalovat další dny.
Pokud by mi na tip na dárek někdo řekl, že to je za málo peněz, tak bych ho usměrnila ve stylu, že předpokládám, že chce dát dárek, aby mělo dítě radost. A ten konkrétní doporučený dárek mu udělá radost a využije se.
Ano, řeším něco podobné. Také se snažíme dceru nevychovávat konzumně, nechceme ji zarhnovat přebytkem hraček a drahých věcí… Snažíme se jí spíš věnovat společné zážitky a náš čas. Nedostatkem rozhodně netrpíme, ale prostě nesnáším tu rozežranost některých dětí. Nám to kazí babička. Kupuje hromady dárků a pak mám pocit, že ty naše dárky (mimochodem pečlivě vybrané a povětšinou alespoň něčím přínosné) jsou jen jako na okraj. ![]()
No mne teď hodně naštval švagr. Dal dceři k prvním narozeninám 5 hraček (kus cca 300 až 400 Kč), 2 kusy značkového oblečení a velkého plyšáka. Nepřijde mi to normální, my dceři dali jednu hračku. K narozeninám to snad stačí ne? A hlavně teda nehodlám dávat tolik věcí jeho dítěti. My mu dáváme jednu věc tak do 500 Kč. A o peníze tedy vůbec nejde - jsme na tom se švagrem úplně stejně (relativně dobře), ale já tohle prostě dělat odmítám a už se děsím vánoc. Loni si poručili, že chtějí pro syna elektrické auto. Tak jsme ho se sebezapřením koupili (cena přes 5000) a už jsme mu nic jiného nedali, když to stálo tolik a byli jsme jak idioti, že pro nej nemáme vlastně žádné dárky
. Oni dali naší dvouměsíční dceři asi 15 dárků. My jí koupili jen kibi nosítko
.
@Jareach Moc nerozumím spojení,,drahé dárky" a,,z druhé ruky."
Ale omezovat je v dávání dárků? Kdyby ti dítě cpali sladkostmi apod., tak bych to chápal, takhle buď ráda, že dostane hračky a o to méně jich musíš koupit ty.
@Anonymní píše:
Ano, řeším něco podobné. Také se snažíme dceru nevychovávat konzumně, nechceme ji zarhnovat přebytkem hraček a drahých věcí… Snažíme se jí spíš věnovat společné zážitky a náš čas. Nedostatkem rozhodně netrpíme, ale prostě nesnáším tu rozežranost některých dětí. Nám to kazí babička. Kupuje hromady dárků a pak mám pocit, že ty naše dárky (mimochodem pečlivě vybrané a povětšinou alespoň něčím přínosné) jsou jen jako na okraj.
Myslím, že Vánoce nemají být „o pečlivě vybraných a přínosných“ hračkách, ale o něčem, co dítěti fakt udělá radost. Takže pokud touží po fialové barbíně s duhovými třpytkovými křídly, tak bych ji koupila. Když jsou ty Vánoce… Babička to asi vidí podobně.
Myslím, že je to běžný problém. byl o tom i jeden díl seriálu Průměrňákovi. Rodiče chtěli vést děti ke skromnosti a dát jim jeden dárek a prarodiče je zahrnuli super dárky.
Co s tím nevím. Babičky to prostě dělávají.
Si nevyberes. Moje deti zase dostavaji darky od nas a od mych rodicu (od mych rodicu kazde dite darek do 500,–) ale od manzelovych rodicu, sourozencu.. nikdy nic. A me to je taky lito. Na Vanoce, narozeniny.. nic
@masima uf, jsem ráda, že jsme se se sourozenci dohodli, že pro děti si vzájemně nic dávat nebudeme. Pokud ti to takto vadí, promluv si s bratrem přímo a dohodněte si např. určitou hodnotu či počet který nepřekročíte. S tímto přístupem co má bratr budou ty děti zavaleny vším možným a ničeho si nebudou vážit. Jestli takto vychovává své dítě je jeho věc, ale ty chceš evidentně vychovávat jinak. Nezbývá než si to ujasnit.
Příspěvek upraven 23.11.16 v 15:37
Zakladatelko, co mas na mysli drahe darky z druhe ruky? Jinak bud rada, sim te, ja jako dite co nedostala od rodicu, to jsem nemela. Jenom rodice mne a bratrovi kupovali darky, pro babicky a pribuzenstvo jsme neexistovali, to se u nas nenosilo a vzdycky me to mrzelo.
U nás v té širší rodině spíš frčí takový ten nešvar „musíme jim dát dražší věc, aby nás nepomluvili“. Včetně právě dárků pro děti. Já s tím problém nemám, teda abych dala „lacinější“, ale úplně vidím na manželovi, jak mu to šrotuje, „a nebude to blbý?“
@Jareach a co si společně domluvit nějakou hranici, za kolik dárky můžou být, a tu prostě nepřekročit? My to tak máme nastavené se svagrovou i se segrou, k svátku, narozeninám i Vánocům. A máme to tak dané i u ostatního příbuzenstva, babičkam, mým rodičům, i manzelovo rodičům kupujeme za stejné peníze. ![]()
@ilonka12 S ním se bohužel domluvit nedá (na ničem). Já i partner jsme z chudé rodiny a teď se máme relativně dobře. Také chceme dceři dopřát, co jsme sami neměli, ale né toto. A už vůbec si nechci připadat trapně, že jsme soudní, co se týká rozhazování peněz a rozmazlování dětí (doufám, že jsme soudní
).
@Premek_Orac z druhé ruky máme věci zdarma od známých po jejich dětech. Drahé dárky od příbuzných jsou nové.
Prostě myslím, že nemusí mít mluvícího medvěda s x funkcemi, když si nejvíc vyhraje s dřevěným pexesem a třemi autíčky, co už má. Jinak ať si samozřejmě užije hraní. Jenže vidím u těch švagrových dětí, že nadšení z dárků končí často hned po jejich rozbalení nebo pár dní potom. A tam se nechci dostat.
Tak já na vánoce nebo narozeniny dcery udělám seznam dárků co si přeje nebo potřebuje a každý z rodiny si vybere co koupí + třeba nějakou maličkost. Aspoň se tak vyhneme tomu, že se koupí nějaká hloupost a třeba i drahá. Vzhledem k tomu, že dcera je jediný dítě v rodině, tak kupují všichni jenom pro ni, takže dárků má vždycky dost ![]()