Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chci se zeptat miminko se nám narodí příští rok a měsíc a půl na to bude synovi 7let.Syn půjde do školy. Ovšem už ted si moc nechce hrát s hodně malými dětmi. má radši stejně věkově protože si s nimi vyhraje a neberou mu hračky. Mám obavy, aby to zvládnul příjmout nového člena rodiny. Máte nějaké rady jak nejlépe se chovat aby mi nevznikly žárlivé scény či ubližování nejmenšímu? bude to přece jen velký věkový rozdíl.
přemýšlím nad tím, a nevím děkuju za rady
![]()
@Milka111 Hlavně bych se vyhla tomu, chtít po něm, že Ti bude mimino chůvičkovat a zabavovat a že najednou bude „velkej“.
@Milka111 píše:
Ahojky, chci se zeptat miminko se nám narodí příští rok a měsíc a půl na to bude synovi 7let.Syn půjde do školy. Ovšem už ted si moc nechce hrát s hodně malými dětmi. má radši stejně věkově protože si s nimi vyhraje a neberou mu hračky. Mám obavy, aby to zvládnul příjmout nového člena rodiny. Máte nějaké rady jak nejlépe se chovat aby mi nevznikly žárlivé scény či ubližování nejmenšímu? bude to přece jen velký věkový rozdíl.přemýšlím nad tím, a nevím děkuju za rady
![]()
Protoze to neni hrani, ale maximalne vypomoc rodici. Hrat si mimcem je narocne pro dospeleho, i ten se musi hodne premahat, natoz pro dite, ktere chce delat neco uplne jineho.
@Cuddy myslela jsem to tak, že do mladšího dítěte i štouchne a dělá mu naschvály protože ho zajímá stejná hračka. a že by mi ho měl hlídat? to určitě ne bude toho mít dost se svou školou hlavně každodenní příprava. takže nějaké hlídání po něm rozhodně nebudu chtít. myslím, že 1třída bude pro něj dost velká změna
@Milka111 Tak bude mu 7 let. To si tak nějak ani neumím představit, proč by měl ubližovat sourozenci. Žárlit pravděpodobně bude, záleží na vás, jak to doma nastavíte. Hlavně mu mimino nenutit a myslím, že bude klid, ale spíš si myslím, že vás ještě překvapí v pozitivním smyslu.
@Milka111 teď to nemylsím, zle!!! ale v 7 letech prostě musí pochopit, že do miminka se neštouchá.. Než mimčo povyroste, tak bude mít už kluk rozum a bude někde jinde.. ![]()
@Milka111 Ahoj, u nás je věkový rozdíl 6 a půl roku. Starší se na sestřičku moc těšil, myslela jsem, jak to bude v pohodě, ale po narození zlom a samozřejmě žárlil, upoutával na sebe pozornost, hodně zlobil. Trvalo to asi měsíc, než si zvykl na nového člena rodiny. Doteď si ji moc nevšímá, sem tam se mnou jde na procházku s kočárkem nebo pomůže u přebalování nebo koupání tím, že něco přinese atd…nijak ho nenutíme, aby si ji všímal nebo tak ![]()
Ale uvidíš sama, třeba to nebude tak hrozné ![]()
@Milka111 Jinak jsme na tom doma hodně podobně, až se u nás mimčo narodí, tak malá bude mít 6 let a také půjde do školy. Váš kluk bude mít pokud tomu dobře rozumím odklad, tak to už by měl být dostatečně vstřícný i k takové změně.
Jinak naši mladou mimina taky nezajímají. Vůbec ji tím nezatěžuji, jen ji připravuji na časem společný pokojíček. Ale ona má svůj zájem od cca 4 let. Dělá moderní gymnastiku a je na různé změny docela zvyklá a to se taky docela změnám brání a těžko se adaptuje. Ale ten sport ji tak nějak odvádí od malicherností a když jsme jí teď pořizovali obruč na cvičení, tak se ptala proč nekoupíme rovnou dvě i pro mimino… ![]()
@Milka111
Postavila bych ho do role velkého pyšného bráchy, zapojila přiměřeně, aby to nebylo jakože jeho se nějaké mimino netýká. Hodně bych mluvila, jaké to bylo s ním, když byl miminko, co všechno jste si s ním užili. A hlavně si najdi čas i jen pro něj samotného, a ne jen na psaní úkolů ![]()
Já mám se sestrou 8,5 let. Jsem pro ni napůl segra napůl máma, ona zas pro mně napůl dítě napůl segra.. Naši mně z nutnosti hodně zapojili do péče o ni, možná je to i tím. Něco mi to vzalo, ale mnohem víc dalo.. Ona zas měla nad sebou tři „dospělé“, ale zase to mělo své výhody - když byla starší, spoustu požadavků si otestovala na mně a pak třeba i smou podporou, šla za rodiči. Co neprošlo u mně, věděla, že nemá ani cenu zkoušet
Jsme rády, že se máme, jsme partačky, ale trochu jinak než klasičtí sourozenci pár let od sebe. Když se segra narodila úplně jsem nesnášela dotazy, zda nežárlím..furt s tím někdo otravoval
Já se na ni těšila, chtěla jsem sourozence. Jak to má váš kluk, nevyjádřil se někdy, že chce bráchu, že nechce být sám?
@Milka111 synovi bylo 8 a 2 mesice na to se narodila dcera.Bala jsem se, ze bude zarlit, prece jen byl dlouho zvyklej byt jedinacek.Ale miluje ji od prvni chvile.Ted je mu 9 a dceri pristi mesic rok. A moc rad si s ni hraje a miluje ji snad cim dal tim vic. A dokonce ji pujci i svuj mobil
![]()
@Trojlístek Odklad už právě má a v Září nastupuje do 1.No jsem zvědavá, říká mi, že by chtěl kluka, že prej sou lepší než holky.Tak jestli i tohle nebude pro něj faktor změny chování. Nemyslím, že štouchá do miminek ale do dvouleté holčičky protože ta patří sestře mého přítele a od toho se právě odvíjí moje obavy.
a stou obručí to je dobré ![]()
Tak na to, aby ubližoval miminku, má už snad rozumu dost ne
hlavně bych ho nenutila pomáhat, pokud nebude sám chtít, a najít si dostatek času i pro něj.
@Milka111 Tak ho taky neverbujte na nějaký sport
Něco ho musí bavit. Ono to fakt odvádí od pitomin. Neřeším s ní handrkování v obchodě a cukrárnách, tohle vůbec neznám. Je tak pohlcená svým zájmem, že na vymýšlení co by kdyby vůbec nemá čas.
Chápu, že stejné pohlaví by mohlo hodně pomoci, tak snad vám to vyjde ![]()
Malé nevnucuji kočár, nic nezmiňuji, když tady byli známí s miminem, tak tvrdila, že si s ním hrát nechce. Nikdo ji nenutil. A co se stalo? Hrála si sním celou dobu co tu byli.
@Milka111 nas syn se dokonce rozbrecel kdyz jsme mu to rikali. A pak rekl ze doufa ze to alespon kluk. A ted ji fakt miluje a ona je z nej uplne hotova.
@Trojlístek no já bych si přála holčičku
a malej chodí na vybíjenou, angličtinu a logopedii, a obcas i na fotbal tak toho ma dost
tak doufám, že to bude v pohodě děkuju ![]()