3 leté - jak dlouho by si mělo hrát samo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
25.11.16 09:56

@Emno A jak toho dosáhneš proti jejich vůli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.11.16 10:02

Odcituju, co jsi „poradila“ zakladatelce:

@Dana 07 Uričtě bych jí nelhala, že jste prodali počítač. To je jen proto, že nezvládáš jiný řešení. Spíš bych zapracovala na sobě, nabrala svou ztracenou sílu a jistotu, přemejšlela, kam mi zmizela a proč… a proč radši lžu vlastní dceři, než jí nechat žít v pravdě a přirozenosti. Je přirozený, že něco nechceš… je přirozený, že máš nějaký představy a dojmy z něčeho… (z nevhodných videí).. a je stejně tak přirozený, že ona si to bude vyřvávat a vztekat se, pokud to chce zpět. No povídat si o tom s tebou nebude, přesvědčovat tě… to takovej prcek neumí.. přijmout to snadno takovej malej prcek taky neumí. Ona nemá jinou šanci než si to zkoušet vyřvat a vyhysterčit. To je v pořádku… vymez se, ohranič se, vrať se k sobě…

Tak copak si z toho má vzít? Že jí má nechat hrát si samotnou, když ona si to bude vyřvávat, tak jí říct, že na to teď nemá náladu. Tohle dítě se ale nespokojí s nějakým „maminka si teď sedne, vypije kafíčko, protože na něj má chuť a hrát si s tebou bude až za hodinu“. Ani náhodou. Je odmala naučená hrát si s maminkou. Není pro ní přirozené hrát si sama. Takže jsi jí vlastně neporadila prakticky nic a akorát jsme jí tu teď zaplevelily diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 10:37

@unuděná Myslíš ten míč? Vzala bych jim ho, pokud si s ním neumějí hrát na bezpečnějšim místě. Každá věc má nějakej smysl, míč u silnice ho nemá. Pokud s tou věcí neumějí zacházet, neni pro ně.

Jestli myslíš ruce, tak bych jim řekla, že se nebudu spoluúčastnit jedení hoven, nebudu to s nima tvořit, takže jim ten oběd za týhle situace nedám, ani nechci ho.. v bytě, takže pokud si ho neumejou, ať zůstanou venku.

Zakladatelka si může vzít, co chce. Moje rada zněla, aby se maminka vymezila, aby nedělala tak moc něco, co jí už tak moc vadí. Ano, já bych jí nechala hrát si samotnou, v pravdě a mulujícně jí řekla, jak to prožívám, stejně jako dcera jí istě řiká, že něco nyní dělat nechce. Je to stejný. Jen některý maminky na sebe zapomněly. To, jestli se s tim dítě nespokojí, je stejný, jako já dospělej se někdy nespokojim s tim, že dítě zrovna teď něco nechce. Je to v pořádku, nemusí se se všim spokojit, nedělám vše proto, aby dítě bylo spokojený, aby se spokojilo. Jsme tu dva, rovný si. To, že je odmala naučená, nic neznamená. Maminka je nespokojená a je přirozený, že z toho chce nějak ven, což jde jedině změnou…
A jasně, pro tebe to třeba znamená, že jsem jí neporadila nic, pro mě zase, že jsem jí dala radu, jakou umim a jakou vidim jako jediný řešení, víc myslet na sebe, aby i ona byla šťastná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 10:49

@Annapavelkovaml Myslim, že klidně můžeš napsat každá a vynechat normální. Spíš každá milující matka se snaží dítě připravit na život. To určitě je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 10:50

@Annapavelkovaml Každej vnímá svět svýma očima. Kdo ho vnímá jinak než ty nebo většina, nemusí být ten, kdo bulíkuje. Všechno je jen v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
25.11.16 11:02

Téměř tříletá dcera si hraje sama prakticky pořád. Od mimina je zvyklá, že já si s ní příliš nehraju. Pouze na její požádání, ale většinou si vyhraje sama. Hraje si s legem, panenkami, barbínami, kuchyňkou. Tv má nějak neomezeně, stejně vydrží koukat na 1-2 pohádky a odbíhá si hrát. Tablet nemáme, pc nemá dovoleno používat. Na manželovi občas vyprosí jeho telefon, kde má hry a pohádky. U mě ví, že nepochodí a telefon jí nepůjčím. Ven chodíme 1-2× denně na různě dlouhou dobu. Dopoledne déle, odpoledne většinou se psem. 3× týdně chodí do školky na 3 hodiny. Mě upřímně absolutně nebaví si s ní hrát, takže jsem ráda, že si vystačí. Fantazii má opravdu bravurní :mrgreen: Někdy chce za mé asistence malovat, vyrábět z modelíny, což je pro mě utrpení, protože na to nemám talent :mrgreen: Dnes budeme vyrábět ozdoby, zítra adventní věnec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.11.16 11:10

@Emno Takže vychováváš úplně stejně, jako většina matek. Míč seberu, oběd bez umytých rukou nedám. Křičet se u toho nemusí nikdy, vysvětluje každý. Když to takhle napíšeš, je to rada, za kterou bude rodič rád. Když to proložíš těmi řečmi o vyhranění se, pochopení sebe sama, naučení se sebelásce atd., tak to prostě lidé pochopit nemusí a jak vidíš, často nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 11:21

@unuděná Vůbec si netroufám odhadovat, kdo s kým jak shodně nebo podobně vychovává. Rozdíl může být ve všem, v jednotlivym slově… nebo v odchodu od toho, co neumím vyřešit, jak jsem tu psala. Není podstatný se tu shodnout, že vychovávám stejně. Podstatný je dojít k tomu, že jste tu mnohé vymyslely, co děláme jinak a jaké to má následky ve společnosti. A to, co tu padlo, nebyla pravda. Proto jsem dál reagovala.

Vyhranění se, pochopení sebe sama a naučení se sebelásce neni nic s negativní konotací, všechno jsou to jasný významy. Možná se ti jen ta slova nelíbí a máš radši jiná…
Nevidím, že ty slova někdo nepochopil. Stalo se, že jste si tu vymyslely zobecnění a ukazovaly na příkladech, kam naše výchova běžně vede a jaké jsou z ní děti, jaké mají problémy s autoritami… a ptala jsi se, jak to hodláme s autoritami dělat. Což když teď takhle shrnuju, možná vidíš, jak absurdně se ti to v hlavě spojilo, aniž já bych kdy psala, že někoho nerespektujeme, proti autoritám brojíme… naopak, naopak. Ale chápu, ta mysl, když neni člověk pozornej, je jak šílenej kůň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 11:24

@unuděná Působíš na mě docela otevřená, často. Někdy ti naskočí zeď z naučených schémat. Zkus to sledovat, jestli tě to zajímá. Došlo tu k nepravdivým závěrům. Jestli zbytečně, nebo ne, nejde říct… stejně jako plevelit diskuzi. To je tak… s plevelem. Je dobrej, nebo špatnej? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 11:26

@unuděná Můžeme se sejít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.11.16 11:33
@Emno píše:
@unuděná Můžeme se sejít :)

To radši ne, raději se obklopuji lidmi, kteří umí říct svůj názor přímo, nechodí kolem horké kaše a jsou upřímní i za cenu, že to tomu druhému nebude po chuti ;)

Tahle diskuze mi akorát zvedá tlak a krade čas, který můžu jistě trávit konstruktivněji. Jsem to holt palice dubová a neumím nad spoustou věcí mávnout rukou a ustoupit. Mám se hodně co učit-je to mimochodem jeden z důvodů, proč chodím sem na emimino ;) Takže ahoj!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 11:36

@unuděná

To radši ne, raději se obklopuji lidmi, kteří umí říct svůj názor přímo, nechodí kolem horké kaše a jsou upřímní i za cenu, že to tomu druhému nebude po chuti

--- o tom byla moje rada zakladatelce diskuze, říct o sobě dceři, ač jí to nebude po chuti. Ale to zas nebylo po chuti tobě, že to je moc hrr :)

Osobně si myslim, že přesně takhle to mám já. Většině to moc po chuti neni…

No a nesouhlasim, naopak si myslim, že ti tahle diskuze jedině dala, než aby kradla. A tedy ahoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.11.16 11:49

@Emno Nebylo to na mě hrr, jen jsem poukazovala na fakt, že dítě, co je tři roky zvyklé si hrát jen s mámou nebo tátou (a je to pro ně tudíž přirozené), se ti na nějaké „mamince se teď nechce“ zvysoka… A bude z toho zaprvé špatné (tady je hned na místě zvážit, zda pak nepřevýší zájem maminky o trochu klidu jeho potřebu blízkosti) a zadruhé vytasí zbraně jako pláč, řev, vymručování a zlobení, protože negativní pozornost je taky pozornost. Nevěřím ani náhodou, že by tato metoda fungovala v tomto konkrétním případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 11:55

@unuděná Rozumim a beru, že nevěříš. Já taky nenavrhovala metodu, co má nějak fungovat. Psala jsem o tom, že pokud jsem nešťastná a nechci si takto hrát, je třeba začít myslet i na sebe. To neni metoda. Někdo na sebe třeba myslet nezačne a stále bude myslet jen na dítě.. v pořádku, každýho volba.

Zájem maminky převyšující potřebu dítěte… ano, vždycky volíš, vždycky vyvažuješ. Pro mě matka, co si se mnou nechce hrát, je neupřímná hra a nešťastná matka. Volím tu upřímnost… Nemyslím tím ale být hrubá a celodenně dítě odmítnou, jasně že s citem a adekvátně. Ale jednoznačně začít u sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.16 12:06

@unuděná Skutečně se loučim a už tu nebudu, tak ahoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí