Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dana 07 píše:
@Svistice Když jsem chodila do práce na plný úvazek, tak jí to přítel naučil a jakmile, bych jí chtěla pustit i jen pohádku, tak má histerický záchvat, až mi jednou třískla na zem s notebookem. To je další věc s kterou si u ní nevím rady. Jakmile není po jejím, tak je až zlá, vytrhne mi vlasy nebo mě bouchne, kousne. Nedávala jsem jí na zadek, ale jakmile začala s tímto, tak jí sem tam jednu plácnu, ale problém je v tom, že mi to vrátí a pokračuje to do té doby, než dá ona poslední ránu. Nechat jí vyřvat také nepomáhá, to začne schválně kopat do skleněných dveří, jako že je rozbije, aby mě tím vytočila.
A tady uz si ale dupni.Urci casy, kdy a jak dlouho muze na pc koukat (v tomto veku bych rekla, ze bohate staci 10minut behem dne a 10minut jako Vecernicek) a jindy at se stavi treba na hlavu.Je v klasickem obdobi vzdoru, musite byt dusledni.
Musí se to naučit, ale nenásilně! Prostě říct, Aničko, potřebuju teď jít pověsit prádlo, postavíš prosím zatím nějaký domeček a já se pak podívám jo? Prostě dát malý ukol ale pak se na něj kouknout, prostě postupně naučit a vysvětlovat, je velká, nemusí to být na sílu.
Aspoň u nás jsem to tak dělala a kluk se fakt chytil a ve 4 už je samorost a hraje si sám a občas se příjde pochlubit nebo potřebuje konzultaci ![]()
A souhlasím s uvedeným, nejdéle dítě udrží jeho vlastní fantazie, ne blbosti s hromadou funkcí ale něco co si můžou sami domyslet. U nás si vezme třeba flašku a je to pro něj auto (i přesto že má aut asi 30
) a prostě ho to baví. Dát ji k dispozici a jiné věci než jenom čistě hračky.
To s těma pohádkama to stejný, určit kdy se to bude pouštět a jindy prostě ne. U nás je večerníček (na youtube) před večeří. Jindy se to prostě nepouští i když na to dřív koukal víc tak se to prostě zatrhlo protože to tomu dítěti nic nedává a akorát vzniká závislost.
@Dana 07 Starsi dcera si doma taky vubec nehraje, respektive pokud vymysli hru dle sveho gusta, je z toho do triceti vterin katastrofa
. Je ji 4,5. Syn 2,5 si nekdy vyhraje i 20 minut, a je toho schopen nekolikrat za den. Strasny rozdil. Je to podle me ditetem. Venku se zabavi nejlip, takze my jsme venku co to da, za kazdeho pocasi, ve tme… Trochu nam funguje figl s minutkami - hrat si sama, dokud minutky nezazvoni - se dcerou jsme se zatim pres 5 minut nedostali, ale i to obcas pomuze. Jinak moje deti si teda svevolne na youtube nic pustit nemuzou, pohadky nebo pisnicky jsou u nas az na vyjimky (matka mrtva vycerpanim a jine nenadale situace) na pridel 2krat denne 2 kratke (pro kazde dite jedna, a navic maji celkem dobry vkus), o vikendu se bez nich vetsinou obejdeme - jsem to ale semetrika
.
@Hobitka píše:
@Aletheia Uff, nejsem jedina, co ma telku na pridel.
@Dana 07 píše:
Ahoj maminky, zajímalo by mě, jak dlouho si Vaši tříleťáci dokáží hrát sami. Mám dceru 3 roky a čvrt a přijde mi, že je v tomto ohledu hrozně náročná. Popíšu podrobněji : Ráno si hrajeme před školkou třeba pexeso a nebo blbneme, ve školce je do oběda (11,30) pak jdeme nakoupit nebo rovnou domu pak si doma s ní většinu času hraju až do půl sedmé než přijde tatínek z práce nebo některé dny si něco spolu upečeme a také tvoříme a nebokdyž si potřebuji něco udělat, tak jde koukat na you tube na hloupá videa(to mě děsně vadí) místo toho aby si pohrála sama, pořádně neví s čím si hrát a tak radši uteče k počítači, s námi také neví pořádně s čím si hrát, stále musíme vymýšlet nějakou aktivitu mi. Pak si s ní hraje přítel a já si dělám domácí práce, malá usne až kolem 20 hodiny a jsem z ní fakt vyflusaná. Je to v pořádku, že chce si hrát hlavně s námi? Vydrší si pohrát jen na chvilku, třeba když jdu na balkon na 5 minut na cigáro a nebo nanejvýš 10 minut, ale přitom ke mě furt běhá, maminko kdy už přijdeš si se mnou hrát. Jak by to mělo být, jsem já jen lína a nebo je dcera moc náročná. Děkuji za názory a hlavně za rady co s tím.
jak je možné, že má tříleté dítě volný přístup k pc?
proč nemáte zaheslovaný účet?
hele jako mamka adhd dítka ti dám jednu radu - pokud si neumí hrát sama ani 10 minut ( to ve třech letech stačí) tak zamez veškerý čas na pc - a nech ji at se nudí, to jí vůbec neublíží - ono ji to donutí se zabavit a něco si najít a hrát si.. ![]()
@Dana 07 píše:
@fotze Ven chodíme, ale pokašlává, tak aby se to nezhoršilo.
ven můžete i s kašlem pokuid nemá horečku a není vyloženě maras venku..
@Dana 07 píše:
@Svistice Když jsem chodila do práce na plný úvazek, tak jí to přítel naučil a jakmile, bych jí chtěla pustit i jen pohádku, tak má histerický záchvat, až mi jednou třískla na zem s notebookem. To je další věc s kterou si u ní nevím rady. Jakmile není po jejím, tak je až zlá, vytrhne mi vlasy nebo mě bouchne, kousne. Nedávala jsem jí na zadek, ale jakmile začala s tímto, tak jí sem tam jednu plácnu, ale problém je v tom, že mi to vrátí a pokračuje to do té doby, než dá ona poslední ránu. Nechat jí vyřvat také nepomáhá, to začne schválně kopat do skleněných dveří, jako že je rozbije, aby mě tím vytočila.
jak jako málem hodila notasem - tak ho dáš na skříň a prostě ne.. od přítele je to velká nezodpovědnost ![]()
Kazde dite je jine.
Ja napriklad dnes pri skoro triletakovi zvladla vygruntovat cely pokoj.
Hral si sam, ze jsem sama koukala, ze me nepotreboval. Ale neni to pokazde tak, nekdy se zabavi jen na 20-30 min a pak prijde.
Ja jsem deti ucila samostatnemu hrani tak, ze jsem neco vytahla, predem jsem rekla, ze za chvili budu muset napr. povesit pradlo, rozehrali jsme spolu a pak jsem sla a deti pokracovaly v hrani.
U nás jsem teda doma. takže ráno pohádky- nějaké ty myšáci atd, a pak jdem ven, takže kluka zabavuju, obchod, procházka, babička třeba, a nebo jdem na hřiště, atd. přijdem na oběd.. To ví, že mu to auto pustím na PC, udělám sovje do 40 min jíme jde spát..
Když ven nechodíme, tak si sám hraje tak 15 min pak už vyžaduje něco, nudí se, tak si ho třeba beru k vaření- stačí mu to a nebo mu vymyslím jakože práci např. třeba plnit cukřenku atd..
Ale taky, když nejsme celý den venku, tak to neni, že by zalzl někde do kouta a hodinu si hrál.
Příspěvek upraven 23.11.16 v 22:51
Ona tě bije? Fíí. Vzdor ze strany dítěte je logický. Taky je logické, že rodič určuje pravidla. Myslím, že jí musíš naučit spoustu věcí…
@Hobitka ta minutka je dobrá finta. Podobně jsem syna učila, co znamená počkej, když byl ještě hodně malý. Řekla jsem počkej a počítala do tří (do víc tenkrát neznal), pak jsem třeba počítala do tří 4× a pak už chápal, že počkej je sice abstraktní, ale poměrně v dohlednu
minutka funguje určitě na podobném principu, u nás zabralo výborně, mohlo by zabrat i u zakladatelky
napřed pár sekund a postupně prodlužovat čas na pár minut…
@Dana 07 a jakmile hra dcerku pohltí a vžije se do ní, bude pryč půl hoďka ani se nenaděje ![]()
@Capelucita Vysvětlování u ní neplatí, snažím se být důsledná, ale bohužel, když mi pak začne rozbíjet co je kolem, tak musím něco udělat a třeba i trochu ustoupit. Jediné s čím nehází tak jsou hračky, protože už jsem toho měla dost a řekla jsem jí, že pokud bude házet z hračkami, tak poletí z balkonu a jednou jsem to i udělala a od té doby je klid, ale s tím mlácením fakt nevím jak na ní.
@Dana 07 píše:takže nejsi důsledná a ona to ví proto neplatí vysvětlování, víš, že si to vymrčí..vyháže věcma, vyvzteká..vlídně mírně důsledně - ne nesmíš…
@Capelucita Vysvětlování u ní neplatí, snažím se být důsledná, ale bohužel, když mi pak začne rozbíjet co je kolem, tak musím něco udělat a třeba i trochu ustoupit.Jediné s čím nehází tak jsou hračky, protože už jsem toho měla dost a řekla jsem jí, že pokud bude házet z hračkami, tak poletí z balkonu a jednou jsem to i udělala a od té doby je klid, ale s tím mlácením fakt nevím jak na ní.