Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych naopak za rodičema neběžel, zachoval bych se podle toho, jak by chtěla dcera, buď by řekla, já si ho srovnám sama, to bych se jen zajímal, jestli to nepokračuje nebo kdybych věděl, že ona na to nemá a nechala by si to dál líbit, srovnal bych ho já, ale proč žalovat. Puberťák no, třeba ji miluje, líbí se mu a předvádí se, jako blbý způsob, ale my kluci to ve třinácti občas neumíme vyjádřit, jak by se mělo. Já, když se ve stejném věku zamiloval, dával ji svačiny a dělal za ní úkoly a ono to nezabiralo, ven se mnou nešla, pořád se učila šprtka to byla a pořád mluvila jen o škole, tak jsem vzal lepidlo a zalepil žákovskou, už mě štvala, jak pořád tím listuje a mě tu pusu ne a ne dát, tak už nelistovala. No pusu jsem stejně nedostal, akorát ředitelskou dutku a od táty přes hubu, ale tak pokus byl
. Jako nevidím důvod, proč hned běžet žalovat.
@Anonymní píše:
Ty hlasove zpravy uz mam preposlane na svem telefonu. Az prijedou, tak zajdu ta jeho mamou.
Pubertacky kecy, ok, ale odsud podsud. Todle je hranicni.
Ségra před časem toto řešila. Spolužák si vybral její dceru a její kámošku. Když první domluva nepomohla, šla do školy. A byl klid.
Puberťáci jsou na zabití všichni do jednoho - nebyli jsme jiní.
. Holká má nadhled a dobré kamarády, tak ji kecy kluků neporazí. A je to lepší, když to hází za hlavu, než kdyby kvůli tomu brečela v koutě. Jak tu už někdo zmínil - za pár let se ji budou snažit sbalit ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj.Potrebuji poradit. Dcera(13 let) ma problem s jednim spoluzakem. Kamaradi se se starsimi kluky. Problem je v tom, ze mi dcera dala poslechnout konverzaci ve skupine na WhatsAppu.
Ten kluk bydli u nas ve vsi. Ti ostatni dva sem jezdi k babicce. Nyni jsou vsichni na dovolene.
Me to tak sokovalo, ze kdyby jeho rodice byli doma, ze bych tam vlitla. No a proto zakladam diskuzi. Mam jemu, pripadne rodicum o tom rict? Nebo si odchytit jenom jeho? On je to takovej floutek.
To, co sem slysela, to mi vyrazilo dech. Ze pry je pi.ca, smrd. i, je tlusta a tak
Dcera je takovej tunta, ze ji je to fuk. V kolektivu je oblibena, s holkama ma dobre vzrahy. Ve tride ji berou. Jen ona ted dost vyrostla. Meri 160 cm, je trosku oplacana, ale na svoji vysku je to dobre.
Ve smyslu, jestli jim pripada normalni, ze bezduvodne nadava spoluzacce. Abych tim dceri, jeste vic, neublizila. Resp.aby to nebylo jeste horsi.
Vem si příklad s dcery a dlabej na to.. Proč se do toho cpes, když to dcera neřeší? Slyšela jsi někdy pubose mluvit? ![]()
@martina.se píše:
Vem si příklad s dcery a dlabej na to.. Proč se do toho cpes, když to dcera neřeší? Slyšela jsi někdy pubose mluvit?
Myslim, ze je zcela normalni, ze chce matka, svoje deti, chranit ![]()
@Anonymní píše:
Myslim, ze je zcela normalni, ze chce matka, svoje deti, chranit
Nesmí to přehánět.. Pokud by ti dcera řekla, že ji to vadí, tak jasný.. Ale ona to, narozdil od tebe, evidentně neřeší.
@martina.se nejsem zase tak stara, abych nevedela, jak mluvi pubertaci. Je mi 33. Taky sem chodila do skoly a byla pubertak. Ale aby me, nebo my, nekoho takhle sproste urazeli, tak to fakt ne. Snad ta hranice, normalniho az extremniho chovani, je furt stejna ![]()
@martina.se píše:
Nesmí to přehánět.. Pokud by ti dcera řekla, že ji to vadí, tak jasný.. Ale ona to, narozdil od tebe, evidentně neřeší.
Kdyby to neresila, tak to nevim. Ale ona s tim za mnou prisla. A navic ona mu tam odpovidala, at ji necha bejt, at ji neurazi. K ni se pak pridali ostatni.
@Anonymní píše:
@martina.se nejsem zase tak stara, abych nevedela, jak mluvi pubertaci. Je mi 33. Taky sem chodila do skoly a byla pubertak. Ale aby me, nebo my, nekoho takhle sproste urazeli, tak to fakt ne. Snad ta hranice, normalniho az extremniho chovani, je furt stejna
No.. Asi nevíš. Já pubose doma mám a když slyším, co si říkají přes Skype atd, tak je to otresny.. Js o chlup starší, ale vím, že takto jsme my nemluvili.. Holt jiná dova..pro mě je stěžejní, že jsi psala, ze dcera to neřeší.. Co by ti k tomu měli říct rodiče toho mladíka? Co chceš slyšet? ![]()
@Anonymní píše:
Kdyby to neresila, tak to nevim. Ale ona s tim za mnou prisla. A navic ona mu tam odpovidala, at ji necha bejt, at ji neurazi. K ni se pak pridali ostatni.
Vidíš.. Umí si to vyřešit, má zastani okolí, není na to sama.. Zeptej se ji, zda to chce dal řešit..
@Anonymní píše:
Myslim, ze je zcela normalni, ze chce matka, svoje deti, chranit
A dcera chce, aby jsi to řešila? Jsi krapet hysterická. Pokud by brečela a byla z toho hotová, ok vlítnul bych na něj, ne na mámu, ale, píšeš, že jí to nerozhodilo, má zastání a vyřešila si to, tak co řešíš? Tak tam jdi no, asi si nepomuzes taky se ti může stát, že holka se bude cítit trapně a příště ti nic neřekne
,ale tak když t bereš takto tak ok.
Udělat to mému dítěti, řeknu muži a on pošle zprávu o šikaně takovým tónem, že chlapec spálí mobil.
Já mám syna, je ještě malinkej teda, ale kdyby takhle nadával, nebo se jinak nevhodně choval v tomhle věku k holkám, chtěla bych to vědět. Je to jedna z priorit naší výchovy, k holkám se bude chovat hezky, přes to vlak nejede. Pěkně bych si ho podala kdyby se takhle rozjel. Řeš to s rodičema, pokud jsou normalní, tak si synka srovnají.
Pokud se dcerám (taky v začínající pubertě) dostalo nějakého hejtu na Ťiť-ťoku nebo whatsappu, tak jsem jim nekompromisně řekla, ať si dotyčnou hejterku (stalo se to naštěstí jen 2× za celou dobu) ZABLOKOUJÍ, tj. utnout veškerý kontakt!
přece nechcete, aby dcera dostávala do mobilu nadávky, že je pi-a!!!
rodiče bych do toho zatím netahala, pokud si hoši nenajdou jiný kanál - kdyby se to opakovalo, tak bych to řešila, a to dost radikálně s jejich rodiči, ale může to být i kontraproduktivní (msta..)
takže ta blokace je prostě nejjednodušší a nejrychlejší řešení ![]()
Zeptala bych se dcery, jestli chce abych to resila s jeho rodiči, nebo co chce abys udelala. Z nejakeho duvodu za tebou prisla a uz to mi prijde skvele, ze za tebou jde se svym problemem. Je fajn, ze se ji zastali i ostatni spoluzaci. Mam syna a chtela bych vedet, ze neco takoveho dela, abych ho srovnala. Pokud u nich probiha rozvod, asi to chlapec nema jednoduche, ale to ho teda neomlouva.