Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Martino, mrzí mě, že máš problémy s kojením. Radit ti asi nemám co, protože jsem dopadla skoro stejně. Když se malá narodila, byla šikulka v porodnici mi pochvalovali jak krásně pije a jak přibývá na váze. Ale sotva jsem dorazila domů začal ten správny fofr. V jednom kuse brečela, tak jsem ji kojila co půl hodinky, při pití usnula asi teda únavou z toho tahání naprázdno. Sotva se probrala zase byl u nás křik. Trvalo to asi 2 týdny pak jsem šla k doktorce na pohotovost, protože byl pátek a další ukřičený víkend bych asi nezvládla. Tam mi doktorka řekla, že má malá propadlé bříško, že má málo a musím dokrmovat. Takže jsem od 2 týdne dokrmovala a ve dvou měsících jsem to vzdala úplně. Jednou jsem zkusila jenom tak nejdříve odstříkat mlíko, že ji to dám potom vypít z láhve a když jsem viděla těch pár kapek co jsem vyprodukovala, tak mi bylo do breku. A tak skončilo moje kojení. Do dneška si to vyčítám i když nevím kde jsem udělala chybu. A hrozně doufám, že někdy u druhého budu kojit alespoň rok. Takže hodně štěstí a přibírající miminko ti ze srdce přeji. Ahoj
Ahoj Martino!
Kojení rozhodně nevzdávej, většina problému s ním se dá vyřešit, ale je potřeba začít jednat včas. Pokud ti tam, kams volala, neporadili nebo poradili špatně, tak si najdi na stránkách www.rodina.cz poradnu o kojení a tam je seznam Laktačních poradkyň i s bydlištěm a telefony. Když se na některou z nich obrátíš, určitě ti poradí, pomůžou a dá se předpokládat, že i přijedou za tebou domů. Všechno se to platí, ale není to většinou žádná závratná suma. Každý problém s kojením je jiný a těžko se to jenom tak po netu řeší. Určitě to vyzkoušej takhle, já mám tady v Brně s Laktační poradkyní ty nejlepší zkušenosti. Takže neváhej, jste teprve na začátku a kojení ničím nenahradíš. Zavolej si pokud možno ještě dnes. Držím vám palce.
Sylva
Ahoj Martino,
urcite u kojeni vydrz!!! Vim, ze to je tezky, ale ja jsem mela (a stale mam) miminko zrouta..Taky jsem prozila par prokricenych noci , ale za par dni se mlicko vytvorilo a po sestinedeli to byla pohadka - vim, ze konec sestinedeli vidis v nedohlednu, ale vydrz..Mam petimesicniho chlapecka a stale kojime pres den kazde dve hodiny (v noci hezky spi, ale to vec jina), je to peknej macik, ale potrebovala jsem moc trpelivosti.Varila jsem si hodne caje na podporu mleka neb fenyklove,musis hodne pit,snaz se co nejvice spat (vtipny, co??) kojili jsme jednou za dve hodiny (kdyz se to nedalo vydrzet, tak jsme to zkratili a bylo to dobry, prdiky jsme pripadne vyresili..)Taky jsem si rikala, ze nechci reseni za par dni, ale ihned, nicmene jsem vydrzela a zlepsilo se to.. Nekdy jedl i trictvrte hodiny..Ted uz max 15minut..
Tak to zkus!! Hodne trpelivosti!!
Zuzka
Ahoj Martino,
když bylo našemu Matějovi 14 dní, kojila jsem ho skoro pořád, jinak řval. Máma mi tvrdila, že mu mlíko nestačí a že má hlad a že je je děsný, že pořád jen kojim, ale nevzdala jsem to. V noci jsem ho kojila i hodinu (pak půl hodiny uspávala a za hodinu byl vzhůru zase). Bylo to strašný (tedy to nevyspání), ale prostě jsem si řekla, že všechno ostatní za mě někdo uděla, ale kojit můžu jen já! upravilo se to na konci šestinědělí, ale dotěď Matěj (5 měsíců) pije co 2 hodiny, v noci po 3. Ale kojení už trvá jen max. 10 minut.
Martina
(dneska ho občas dokojim Sunarem
. Pokud ti to kojení nevyjde, tak si z toho hlavně nedělej výčitky. Nespokojená a nešťastná maminka je horší než BEBA ![]()
Ahoj!
Nedělej si z toho hlavu.Radím vydržet,jinak dopadneš jako já.Mám 9m dcerku,narozenou v 24t, takže opravdu mimísek.Od samého začátku nechtěla pít, hned po příchodu (po 3m boji o její život) z nemocnice jsem začala s flaškou.Celou dobu mléko odstříkávám a až nyní začínám s bebou.
Píšeš,že ti to moc nejde.Chce to trpělivost a cvik,taky musíš dát čas,aby si tvá prsa zvykla.Já poctivě odstříkávala po 3h,ve dne v noci.Že jsem nedělala nic jiného asi připomínat nemusím.Ale zadařilo se, mlíka jsem měla celou dobu dost a už to mám tak namakaný,že je to chvilková záležitost.A všichni doktoři říkají,že právě mateřské mléko dalo naší holčičce to nejdůležitější.
Pokud stojíš o to,abys mohla dávat miminku své mlíko, obrň se trpělivostí a neváhej zainvestovat do pořádné odsávačky…zn chicco,avent…teď se objevuje i nějaká nová značka,pokud budeš mít zájem,napíšu víc.
Případně přenechám jednu ze svých odsávaček.Mám právě chicco a avent.
No a pokud to nepůjde,nevěš hlavu…miminko potřebuje hlavně spokojenou maminku a pohodičku doma!
Miselline@seznam.cz
Ahojky Martino,
nezoufej a v kojení vydrž,i když si miminko vezme od Tebe jen málo,každá kapka dobrá,já jsem svého klučinu naučila kojit až ve 3nedělích,neustále jsem odstříkávala a odstříkávala,zpočátku i přikrmovala Bebou,jen mu dle rad doktorky nesmíš dát pít mlíčko z láhve,prý je to jiný způsob sání a jak se dítě naučí pít z láhve,prý už prso nechce,já toho svého dokrmovala injekční stříkačkou tzv.způsobem alternativního kojení,kdy mu do úst vložíš prst a přitom přistříkáváš mlíčko.Uvidíš,že nakonec to své mimčo kojit naučíš,já kojila plně nakonec do 5 měsíců a pak jsem začínala pomalu přikrmovat,protože už malému mlíčko nestačilo,zřejmě jsem ho pro něj již neměla dostatek.Držím palečky a přeji,ať se Ti to nakonec podaří.
Ahojky Xenijka
P.S…a taky mi hodně pomohl čaj pro kojící matky,zakoupíš ho v každé lékárně a hodně jsem pila meltu
Holky moc děkuju!
Děkuju za všechny vaše zkušenosti a rady. Člověk se hned cítí líp, když ví, že na to není sám.
Náš stav se pomaloučku zlepšuje (aspoň doufám). Malej zatím ode mě mlíčko chce a to je hlavní. Regionálního laktačního poradce jsem kontaktovala přes telefon. Paní doktorka byla moc milá a ochotná. Ale toto je problém opravdu velmi individuální.
Náš stav je teď následující. Kojím, jak si malej řekne. Je to asi po 1-2h a nechávám ho půl až třičtvrtě hodiny. Dneska jsem zatím přikrmovala Bebou 2× po 50 ml. Ale na noc se bez příkrmu asi neobejdem. Na lahvi máme sice dudel, ale tu nejmenší velikost a ještě k tomu na čaj (malinko jsme dírku zvětšili).Zdá se mi, že mlíčko neteče moc a melej saje stejně jako z prsu. Aspoň se mi zdá, že techniku má stejnou.Tak držte palce.
Mám ještě pár dotazů: Je jako příkrm Beba dobrá, nebo máte lepší zkušenosti s jinou značkou?
Kolik by měl takový prcek vypít děnně mlíčka (od maminky i s příkrmem?)Může být tecnika sání s lahve s dudlem s malou dírkou stejná jako z prsu?
Děkuju předem za pomoc Martina
Ahoky
taky mam problem s kojenim a tak bych Vas rada poprosila jestli neznate nejakou dobrou laktacni poradnkyni vBrne. Nerada bych uz skoncila s kojenim,je to hrozne krasne.Ale ted pribyva vic problemu nez spokojenosti.....a tak bych potrebovala poradit..Jsou jeji sluzby,pomoc ci konzultace zdarma anebo se plati? pokud ano tak kolik?
Predem moc diky…
Trinitron + Honzik 3,5 mesice
Ahoky
taky mam problem s kojenim a tak bych Vas rada poprosila jestli neznate nejakou dobrou laktacni poradnkyni v Brne. Nerada bych uz skoncila s kojenim,je to hrozne krasne.Ale ted pribyva vic problemu nez spokojenosti.....a tak bych potrebovala poradit..Jsou jeji sluzby,pomoc ci konzultace zdarma anebo se plati? pokud ano tak kolik?
Predem moc diky…
Trinitron + Honzik 3,5 mesice
Ahoj Martino.
Pokud máš pocit, že přístup lakt. poradkyně, kterou jsi zvolila, nebyl dostatečně individuální, tak jí zkus zavolat znovu a probrat to z jiné stránky a nebo zkus nějakou jinou. Měly by být ochotny tě vyslechnout a situaci posoudit kvalifikovaně a hlavně individuálně. Protože opravdu každý případ je jiný. Nejlepší bys měla si s ní domluvit schůzku nebo návštěvu doma, aby viděla, jaké máte problémy, jakou má malý techniku, jak ty přikládáš, prostě všechno komplexně.
Při pití z láhve z dudlíku si dítě často na prso odvykne, protože nemusí sát, většinou mu to teče samo. Existuje ale spoustu pomůcek, které obyčejný dudlík nahradí - spec. lžičky, spec. dudlíky - zkus se podívat na stránky firmy Avent nebo Medela. Ale takhle přes net se těžko radí. Držím palce.
Sylva
Trinitron, poslala jsem Ti mail s kontaktem na laktační poradkyni v Brně. Mám s ní ty nejlepší zkušenosti, tak snad pomůže i Tobě. ![]()
Milá Martino!
Docela by mě zajímala ta rada z Laktační ligy, která nefunguje. Ráda bych To pomohla, ale to bych potřebovala být s Tebou v kontaktu a vyptat se na podrobnosti. Jestli máš zájem, napiš mi mailem na adresu frau@seznam.cz
V kojení funguje vyvážený poměr nabídky a poptávky. Jinými slovy, čím častěji kojíš, tím více mléka se tvoří. Tato rovnováha je nyní narušená příkrmem, to znamená, že kojíš méně, než to asi miminko potřebuje. Odstříkávání nejde každému. Navíc si může i poškodit bradavky, což by situaci moc nevylepšilo. Odsávačka by mohla pomoct (ale nemusí).
Sáním bradavek se z mozku matky uvolňují dva důležité hormony, kterými se řídí tvorba mléka. Prolaktin udržuje jeho stálou tvorbu, oxytocin spouští „ejekční reflex“, kterým se mléko z prsu uvolňuje. Přikrmováním dítěte nebo nabízením dudlíku se snižuje jeho touha a potřeba sát. Tím se zasahujete do jemné regulace tvorby a uvolňování mléka. Pití z láhve, používání dudlíků k „uklidnění“ dítěte, které by chtělo sát, vyžaduje zcela jiný způsob sání. Dítě je zmateno, nenaučí se pít rychle a efektivně.
Všeobecně pomáhá ke zvýšení tvorby mléka:
Dostatek tekutin a vyvážená strava. Bašit dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, omezit spíš tuky a cukry. Není třeba pít mléko, stačí jíst nějaké mléčné výrobky ? jogurty, kyšku, sýry a popíjet čaj pro kojící matky, Ten stačí vypít několik šálků za den, nemusí to být litry. Celková spotřeba by se měla pohybovat asi kolem 3-3,5 litrů denně. Mě pomohlo vypít při každém kojení hrnek něčeho, pak jsem si snadno spočítala, kolik jsem toho vypila.
Nosit spíš volnější podprsenku a na noc jí úplně sundat. Těsná podprsenka může bránit větší tvorbě mléka. Dělá to divy!!
Již zmiňované častější kojení. Tvorbu mléka podporuje hlavně noční kojení. Je to sice náročnější, ale účinnější.
Důležitý je odpočinek. Pokud to jde, poprosit někoho z rodiny, kdo by se stavil, navařil a udělal potřebné, aby si maminka mohla zdřímnout i během dne. Každý stres vyčerpává.
Samozřejmě, že by pomohlo vynechat zcela příkrm Bebou. Nemusí to být hned. Zkusila bych nedokrmovat po každém kojení. Dítě si totiž může brát z lahve, i když už hladové není. Vytvoří si tím návyk ? jak na chuť, tak i na jinou techniku sání. Ani malá dírka na dudlíku nepomůže, z lahve teče mléko přece jen snadněji a ty naše malé mršky jsou velice učenlivé ? zvolí vždy pohodlnější způsob.
Ještě drobná poznámka k délce kojení ? ta půlhodina je poměrně dlouho. Znamená to, že se miminko vyspí jen hodinu a půl mezi kojeními, tím si neodpočine, je slabší a může tím i pomaleji a méně sát. Začarovaný kruh. Nevím, jestli miminko saje celou dobu nebo u toho pospává. Chtělo by to vypozorovat, jestli pije celou dobu nebo u toho i pospává. Nevím, jestli při kojení střídáš prsy. Ve Tvém případě, by to stálo za vyzkoušení. Asi po 7-10 minutách vyměnit prsy a po pití z druhého prsu zkusit odstavit. Pomalu vsunout malíček mezi dásně a nechat ho chvíli cumlat. Pokud dítě nekřičí a usíná, zbytečně ho nebudit, odříhnout si může i ze spaní, a uložit nebo ukolíbat. Kojení bude asi ještě častější, ale tvorba mléka by se měla postupně zvyšovat. Trvá to asi tři dny, dá se to naplánovat třeba na víkend, kdy je manžel doma a pomůže. Noční kojení po dvou hodinách může výrazně podpořit tvorbu mléka. Neděs se předem! Nebude to trvat věčně? Vyzkoušej tak tři noci a pak uvidíš, jestli se něco změnilo.
Pokud se Ti podaří postupně zrušit příkrm, neměnila bych Bebu za něco jiného. Kdyby bylo třeba i nadále dokrmovat, Omneo je sice dražší, ale asi nevíce podobné svým složením mateřskému mléku. S postupným rušením příkrmu bych postupovala asi takto ? přes den dokrmit, jen když to dítě opravdu potřebuje, zkusit jiný způsob ukonejšení. Nedávat hned 50 ml, ale méně, třeba jen 30 ml, další den 20 ml. Pokusit se odbourat Bebu hlavně v noci. Bude to mít za následek častější kojení, ale to by se postupem času mělo zlepšit.
V prvních třech až čtyřech měsících děti obvykle přibývají 115 až 230 gramů za týden. Mezi čtvrtým a šestým měsícem bývá průměrný váhový přírůstek 85 až 140 gramů za týden. Mezi šestým až dvanáctým měsícem děti v průměru přibývají 40 až 85 gramů týdně. Někde je i kolik má dítě vypít na den/hmotnost, ale nepodařilo se mi to tak rychle najít.
Když se mi ozveš osobně, můžeme to probrat víc dopodrobna, takhle na dálku se špatně radí.
Odkazy na kojení:
http://www.stripky.cz/…/kojeni.html
www.rodina.cz/LLL
Alice
Ahoj,
mě taky trvalo déle, než jsem se „rozkojila“ a teď už 6 měsíců plně kojím. Přikrmování BEBOU bych se ale nebála, přece ho nenecháš řvát hlady. U prvního dítěte jsem používala taky BEBU, kojila jsem jen 2 měsíce, a byla jsem s ní spokojená. Když ti to kojení nakonec nepůjde, svět se taky nezboří, tak to ber a o to spíš ti to půjde. V.
Martinko,
kojila jsem 11 měsíců. Když jsem šla do porodnice, měla jsem prsíčka jak dvě antiperle a matka mne nutila ať si hned koupím nějaký sunar a tak, abych měla hned na začátku spokojené a nabaštěné miminko. Nebylo to vůbec potřeba. V porodnici jsem měla tolik mlíka, že jsem kojila i holčičku od mojí spolubydlící na pokoji. Řídila jsem se jenom několika osvědčenými starými radami: hodně odpočinku, hoooodně tekutin a dobrého nenadýmavého jídla + již tady zmiňovaný fenyklový čaj. Ale ne ten granulovaný, ale pravý bylinkový. Stačí když v nějaké bylinkárně koupíš čaj na kojení a k tomu sáček fenyklu. Hodně úspěchů
Ahoj holky,
Jsem moc ráda, že si vám můžu svěřit se svými problémy a požádat o radu.
Máme doma 15 ti denního kluka. Už v porodnici byly problémy s kojením. Vyzbrojená spoustou teoretických rad z knih jsem myslela, že to doma zvládnem, ale zatím nic moc. Malej se narodil ve 40 tt. bez komplikací. Měl 3400g a 54 cm. Narodil se o půl šesté večer a v naší porodnici mi ho na noc vzali a dali až ráno. (asi ho krmili glukosou). Potom jsme bojovali s kojením mleziva a od 4 dne mu mé „mlíčko“ asi nestačilo.Zoufalá, unavená a nevyspalá jsem nakonec kývla na přikrmení Bebou( podle knih hrubá chyba). Doma křik z hladu pokračoval.Ptala jsem se kde koho, četla jsem kde co, ale pořád se nic nezlepšilo. Co člověk, to názor. Teď to děláme následovně. Kojím asi každé 2 hodiny kolem půl hodiny a skoro po každém jídle dokrmuju Bebou(kolem 50 ml). Asi mám málo mléka a malýmu to nestačí. Zkoušela jsem odstříkat a asi po 10 min bylo v misce pár kapek. Jednou jsme malýho vážili před a po jídle a podle váhy si ode mě vzal kolem 40 ml. Tak nevím. Volala jsem i na Národní laktační ligu a co mi poradili, nefunguje.
Poraďte mi prosím, jak to nevzdat a náš stav zlepšit.
Díky Martina