Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte holky,
mám takový problém…bydlíme spolu s přítelem rok a půl u jeho rodičů v domě. Máme ve vrchním patře dva pokoje a koupelnu s wc. U nás na patře je ještě ložnice, kde spí tchán. Máme taky společnou kuchyň,takže vážně „idylka“. Před třemi měsíci se nám narodila krásná holčička a od té doby jde tady atmosféra k bodu mrazu, ne ze by to někdy bylo skvělé, ale aspoň se to dalo přežít. Možná mi to tak nepřišlo, protože jsem byla od rána do večera v práci a když jsem nebyla v práci, tak jsem byla ve škole a nebo u našich…Když jsem otěhotněla, tak potencionální tchán s tchýní pouze prohlásili, jestli si uvědomujeme kolik dítě stojí peněz a že oni nás sponzorovat nebudou, což od nich ani nikdo nechtel, oba jsme měli s přítelem práci a dost peněz. Ze začátku těhotenství mi bývalo dost špatně, nikdo z nich se nezeptal, jak mi je, nebo jestli něco nepotřebuji, ba právě naopak, ať mi bylo jak mi bylo, tak ve 12 musel být uvařený oběd, protože tchán je horší jak malé dítě a potřebuje papat v pravé poledne. Kdykoliv jsme přišli z kontroly od gynekologa, tak se nikdo nezeptal, jestli je malá v pořádku, nebo jaké jsou novinky…nic…spíše prudili, proč k tomu doktorovi jezdím ke konci těhotenství tak často, že mě akorát buzerujou, protože doktoři nemají co dělat…no hrůza…myslela jsem, ze se to narozením Adélky zlepší..ale ono je to jeste horší…s dítětem nestíhám vařit přesně na 12 a popravdě ani nechci, když přítel chodí z práce o půl třetí a mně to tak vyhovuje více. Tchán mi začal odpovídat na pozdrav docela hnusně, skoro spolu nemluvíme..nemáme se o čem bavit…adélky si vůbec nevšímá, do kolíbky od něho nedostala ani pitomé dupačky, prostě nic…mrzí mě to…když chce tchýně něco malé koupit, tak jedině tajně, aby se to nedozvedel…hnus proste…pritom je to jeho jediná vnučka a jiné vnouče asi ani mít nebude..nechápu to..mému příteli pořád hustí do hlavy, že když se mnou zustane, tak bude jednou v zivote litovat…strasne me to mrzi a opravdu nevim, proc by mel litovat…nejsem zadna mrcha, nevim, co jsem mu udelala…je to asi tyden, co na nas vytahl, ze se mu ztratili 4500,– a že jsme je vzali my…to už byla poslední kapka…samozřejmě jsme mu nic nevzali…chceme jit s pritelem pryc, ale zatim nemame dostatek financi, myslim si, ze to tusi a delaji dusno i kvuli toho, protoze oni by byli nejradeji, kdyby s nimi přítel zůstal nejlépe do konce života a nejlépe sám…a tchýně…klasika…neklepe, dokonce ani do loznice, takze soukromí veškeré žádné a co me vytáčí nejvíce, když přijdeme např. z venku a oni lapí u nás v obýváku a nebo tchýně, když jsem s malou u doktora začne uklízet naše pokoje, já potom přijedu a mám přestlanou postel, poskládané věci, všechno urovnané, tak jak jí se to líbí…to mě může trefit…začínám být zralá akorát tak na psychiatra…na jaře se chceme s přítelem vzít…jsem zvědavá co na tuhle novinku řeknou…musela jsem tohle ze sebe dostat, hned je mi lépe…jsem zvědavá na Vaše zkušenosti s tchánovcema, věřím, že takovéhle problémy nemám sama…
Terulko, jsem na tebe naštvaná, že vaříš pro takového XXX oběd! on má svoji ženu! Nejsi povinná vařit pro něj, máš se starrat o svoje dítě a ne o smradlaveho drzeho dědka! Měli jste se ozvat dávno, vím, je to těžké, ale vyřešit by to měl tvuj přítel jako jejich dítě. ODSTÉHUJTE SE nebo vám tito dva zničí vztah, nebyli by jste první ani poslední
Jediné řešení-odstěhovat se! I kdyby to měla být garsonka 20m2. Pryč, než to přeroste do konfliktu vás dvou.
TAky bych se odstěhovala!! Kamkoli!! Tohle bych nedala a to taky bydlím s tchýní, hodně jsme tu za soukromí museli bojovat ale proti tomuhle to byla procházka růžovou zahradou. A s tím vařením to vůbec nechápu, proč mu jako nevaří tchýně? Já bych mu nevařila ![]()
ty jim aji vyvařuješ??? Bych se na ně zvysoka vyprdla za to jak se chovají. No nejlepší bude se co nejrychleji odstěhovat, protože vás to bude ničit čím dál víc ![]()
Musíš se šprajcnout a přestat se o ně starat, nejsou přece nemohoucí.
Tchyne nechodi do prace??Tak proc nemuze varit tchanovi ona??
Takovy souziti,to by me trefilo,tchyni bych rekla,at si uklizi svoje veci a necha nase napokoji.
Co nejdrive bych se hlavne odstehovala do vlastniho.
Já tedy mám úctu k tchánovcům, zkousnu toho mnoho, protože ani já jsem nesnědla Šalamounovo ho..o, ale toto ![]()
Tchánovi bych uvařila maximálně krupičnou kaši či krupicovou polévku…
tak svadba taky neco stojí, proč nepočkat a místo toho si nenajít pronájem a vzít se pozdeji??kolik platíte u tchánu,kolikjim přispíváte na el, vodu atd..??
tys pracovala u školy že si dříve psala že studuješ ??
petra.lovosice píše:
tak svadba taky neco stojí, proč nepočkat a místo toho si nenajít pronájem a vzít se pozdeji??kolik platíte u tchánu,kolikjim přispíváte na el, vodu atd..??tys pracovala u školy že si dříve psala že studuješ ??
Svatba nemusí stát nic - stojí jen ta trachtace okolo - a tu zakladatelka dělat nemusí.
Nějaká dohoda mezi Vámi je, ne? Platíte nájem a služby? Nejsou obědy tou platbou? Kdo na obědy nakupuje suroviny? A kolik by Vás stál podnájem - mimochodem, psala jsi, že jste měli dost peněz - takže by stěhování nemělo být problém…
Zakladatelko, kolik ti je?
Všimla jsem si, že spousta párů žije s rodičema. Já to popravdě nechápu a nedivím se, že to nefunguje… Na vašem místě bych se svatbou počkala a za ušetřené peníze šla aspoň do toho podnájmu…
petra.lovosice píše:
tak svadba taky neco stojí, proč nepočkat a místo toho si nenajít pronájem a vzít se pozdeji??kolik platíte u tchánu,kolikjim přispíváte na el, vodu atd..??tys pracovala u školy že si dříve psala že studuješ ??
Svatba nemusí stát nic - stojí jen ta trachtace okolo - a tu zakladatelka dělat nemusí.
Nějaká dohoda mezi Vámi je, ne? Platíte nájem a služby? Nejsou obědy tou platbou? Kdo na obědy nakupuje suroviny? A kolik by Vás stál podnájem - mimochodem, psala jsi, že jste měli dost peněz - takže by stěhování nemělo být problém…
lesí její kolem 21-22 let
Plně tě chápu, je to na palici. Mám teď něco podobného. Nedá se s tím dělat nic než se odstěhovat. Mě ještě trvalo asi rok přesvědčit manžela, že tady teda bydlet nebudeme. A to ještě vlastně zabraly až výhružky, že z porodnice jedu rovnou ke svým rodičům. Tady bych s dítětem zůstat nemohla.
terulko jako bys psala o mým vztahu s tchánem.
Přítel a tchán mají napůl barák. Dokud jsme se sem nastěhovali se starat o dědu, tak sem prakticky nejezdil. Teď je děda v nemocnici, já s přítelem za ním několikrát týdně jezdíme, on ne. Ale všem vykládá, že má dědu na starost jenom on a že my z dědy taháme peníze. Je pravda, že od něj máme důchod že kterého ale pro nás nezůstává nic (pobyt něco stojí, a pak se z toho platí poplatky za barák a po tchánovi samozřejmě nechceme nic). Tchán si myslí, že když jsem doma s dítětem že mu budu vařit denně 2 teplý jídla, ale dávat na něj peníze to ne. Navíc vždy snědl celý hrnec a pak si stěžoval že vařím blbě. Tak jsem s tím přestala. Od té doby začal dělat naschváli. chtěl udělat ze mě prostředníka aby se moc nemusel bavit se svým synem, protože oni nejsou zvyklý řešit věci přímo. To jsem odmítla a hned jsem byla u všech špatná. Bohužel přítel za tu dobu od něj dost okoukal a začíná se chovat podobně jako tchán. chci a musím odsud pryč. Nikdy mi tu nepovolí trvalé bydliště, takže mi malýho nevezmou do školky, navíc jsem už z toho všeho dost zničená. Ale přítel se domu vzdát nechce, má to tu rád, navíc jeho babička si přála aby tu žil. začínám vážně přemýšlet, že až začnu vydělávat tak přítele kvůli tchánovi opustím i když ho mám ráda. Ale nechci se každý den budit s tím co zase na nás vymyslí a kvůli čemu se většinou s přítelem pohádáme.
Co na to říká přítel?
Nějak nechápu proč vaříš i pro ně??Já bych je hnala,pokoje si zamykala a jasně dala najevo,že nejsi malej fracek ale máma od dítěte a i když bydlíte u nich tak si tohle nemůžou dovolovat.Dáváte jim nějaké nájemné?Když si platím nájem chci mít klid a soukromí.Co se týče malé tak mě to mrzí,bohužel to znám,ale zase od tchýně.Nekoupí,nepohlídá,nemá ráda prostě nic.
U nás pro vnoučata žije tchán.Mají dvě vnoučata a jiné mít nebudou,manžel je jedináček.Tchýně je jak ledová královna ![]()