Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám holčičku 20m. Vždy usínala odpo do deseti minut a večer max do půl h a najednou změna.
Nás den vypadá takto: po 7 vstane, snídaně, jdeme ven, nějaká svá, po 11h oběd, kolem půl 12 je unavená a šup spinkat cca 12-13:30. Pak svaca, jdeme ven, svaca, kolem šesté jídlo, v sedm koupat, v půl osmé v postýlce, mlíko a vždy usnula do osmi.
Jenže najednou u ní musím být i přes hodinu. Kolem půl sedmé je unavená, protivná stejně jako vždycky, tak si říkám, že usne v pohodě jako vždy, ale najednou už ne. U mlíka v posteli skoro usíná a pak proste kouká. Nebreci, ale leží a kouká, občas dělá blbosti(jakože si stoura v uších, ale nevstává atd.) Nijak neuspavam, má postýlku přiřazenou k mojí, sundanou bočnici a jen vedle ní lezim. A ona prostě ne a ne usnout.
Zkoušela jsem dávat spát později, dřív a změna žádná. Zkoušela jsem i odejít a rev. Rostou ji čtyři špičáky najednou. Nemá žádné teploty, průjmy atd, jen víc slini. Myslíte, že to může být tím? Už jsem fakt zoufalá u ní být tak dlouho. Zkoušela jsem i hladit, zpívat atd a nic nezabralo.
@Pavlas.1991 píše:
Ahoj, mám holčičku 20m. Vždy usínala odpo do deseti minut a večer max do půl h a najednou změna.
Nás den vypadá takto: po 7 vstane, snídaně, jdeme ven, nějaká svá, po 11h oběd, kolem půl 12 je unavená a šup spinkat cca 12-13:30. Pak svaca, jdeme ven, svaca, kolem šesté jídlo, v sedm koupat, v půl osmé v postýlce, mlíko a vždy usnula do osmi.
Jenže najednou u ní musím být i přes hodinu. Kolem půl sedmé je unavená, protivná stejně jako vždycky, tak si říkám, že usne v pohodě jako vždy, ale najednou už ne. U mlíka v posteli skoro usíná a pak proste kouká. Nebreci, ale leží a kouká, občas dělá blbosti(jakože si stoura v uších, ale nevstává atd.) Nijak neuspavam, má postýlku přiřazenou k mojí, sundanou bočnici a jen vedle ní lezim. A ona prostě ne a ne usnout.
Zkoušela jsem dávat spát později, dřív a změna žádná. Zkoušela jsem i odejít a rev. Rostou ji čtyři špičáky najednou. Nemá žádné teploty, průjmy atd, jen víc slini. Myslíte, že to může být tím? Už jsem fakt zoufalá u ní být tak dlouho. Zkoušela jsem i hladit, zpívat atd a nic nezabralo.
Normál. Dávej ji spát později.
@Pavlas.1991 a nemůžeš ji číst pohádku? Po mléku bys měla ještě vyčistit zuby…a ty rituály na uspávání se v průběhu růstu dítěte mění, čtení, zpívání, držení za ruku, úplné přitulení…u nás třeba manželovi dcera usne u čtení, u mě si poslechne celou pohádku, pak si ještě vypravujeme, pouštím ukolébavkovou žirafku a zůstávám, než usne…
Když dám spát později tak je to právě úplně stejně a usne prostě tak za hodinu, žádná změna. Ona není kontaktní typ, takže nějaké držení za ruku, prituleni u ní nefunguje. Zpívání taky ne a pohádka už vůbec ne, to začne dělat ještě věci blbosti. Nějak nevím jak na ni, nic nefunguje. A jsem z toho fakt nešťastná, že najednou se to tak změnilo, přitom unavená je stejně jako vždy. Snad se to zlepší až jí ty zuby vylezou…
Úplně tě chápu, naše má taky 20 měsíců a tyhle obdobíčka mívá, obzvlášť se zubama. Trvá to obvykle tak týden, dva. V ukládání se střídáme s manželem, a když takový období přijde tak si na večer nic moc neplánujem, počítáme s dlouhým uspáváním, v klidu ležíme s ní, čteme jí, čteme si, a ona časem usne. Člověk si aspoň odpočine ![]()
@Pavlas.1991 no a mluví? Nevím no, nám dlouhý uspávání nikdy nevadilo, nestopujeme, jak dlouho tam s ní jsme, nikdy jsme ji nezavřeli nespící…malá je jen jednou 😊 😊 😊takže když potřebuje, může spát i s námi…druhé čekáme a doufám, že ji budu moct kojit dlouho jako tu první 🤩