Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda
Mám desetiměsíčního syna, který již od čtvrtého měsíce zlobí se spánkem v noci. Dříve to ještě šlo po koupání spal tak 3-4 hod a pak se budil každou druhou. Teď spí po koupání hodiny 2 a potom se budí snad každou půl hodinku. Pořád ještě kojím. Nevím co s ním mám udělat. Zjistila jsem. že mu stačí jen vytáhnout prso, dvakrát či třikrát si potáhne a usne. Dudlík někdy odmítá. Nebo někdy se stačí k němu přitulit a on spi. Nevím jestli ho mám nechat vybrečet a prso mu nedat. ¨Nevím už jsem z toho docela špatná. Děkuji za rady
Ahoj.
Ty jsi psala zřejmě o našem Vojtíkovi, viď
Úplně stejný průběh. Asi do 4-5 měsíců spaní bez problémů (1-2× za noc kojo). Pak jako by se to zlomilo a od té doby horor. Máme období kdy jsme vzhůru po 1/2 hodině. Přesně jak píšeš ty. Nevím jak u vás, ale my hodně trpíme na zoubky. Teď zrovna nám rostou 3 najednou. Myslím, že nám asi nikdo neporadí a vyřvávací metodu nechci zkoušet. Vojta je hrozně hodný a veselý, tak bych ho nemohla nechat plakat. A ještě přidám, že jsem rezignovala a spí u nás v posteli. Už jsem neměla sílu vstávat a chodit k němu každou chvilku
Jestli přijdeš na něco jak to změnit, tak prosím napiš.
Pa Lenka
Trochu mě zaráží ta věta, kde píšeš: nechat ho vybrečet nebo dát kojit.
Samozřejmě, že kojit. Vždyť mu je jen 10 měsícu a ty jsi jeho máma!
Já mám kluka (34 měsícu) a holku (19 měsícu). Holka spí s manželkou,
jelikož brečí a chce mlíčko a nechápu proč by měl kvůli tomu někdo
rezignovat, aby bylo dítě spokojené. Já spím s klukem, který má téměř
3, ale přesto se kojí, ale v noci je v klidu, jelikož už je starší. Či-li kvůli
tomu „breku“ spíme s manželkou odděleně a dopřáváme dětem a oni
nebrečí, i když kluk taky ze začátku moc moc brečel a nepomáhalo ani
prso, ale pak to přešlo. No a až děti povyrostou, tak budeme s maželkou
zase spát spolu
. No a co se týče dudlíky, tak to moje děti nikdy neviděli.
Jednak jim to ve starším věku křiví zuby a jednak je to v mnoha případech
velmi nehygienické, když mu dudlík upadne na zem, maminka nic nevidí, a
vezme si ho zpět do pusy. Nikdy mi nepřišlo, že by jim to chybělo.
Ahoj,
tak to je zajimavy, ze to nespani zacina po 4. mesici – my meli uplne stejny prubeh – do 4 mesicu spal krasne a pak to zacalo, budil se kazdou chvilku a skoro nespal ani ve dne. Radu bohuzel nemam, nepomohlo nam nic, jen jsem postupne omezovala to nocni kojeni (nemyslim, ze v 10 mesicich je na to dite jeste moc male)… Kolem toho 10. mesice to bylo nejhorsi, buzeni i po pul hodine, ja uz jen sedela na posteli s ditetem v naruci a brecela s nim. No, a pak nekdy mezi 10. a 11. mesicem se to najednou zlomilo a detatko zacalo spat celou noc! – samo od sebe, z niceho nic. Celou noc jsem chodila kontrolovat, jestli dycha.
A pak zacal spat dobre i pres den… Takze jsem neporadila, ale treba aspon trochu povzbudila… jednou to prejde!!!
Ve ctyrech mesich si zacnou miminka uvedomovat, ze nocni gablik je prima vec - no a protoze moje holky do te doby spaly vcelou noc, nemela jsem potrebu je na nocni kojo ucit - navic cim casteji v noci jedly, tim vice se budily a tim drive vstavaly - takze jsem jim to obema stopla (starsi drive, tam to bylo bez problemu, mladsi pozdeji, bo jsem byla lina - a tam to trvalo dele, nez prijala fakt, ze v noci tece pouze voda
) - a vysledek je ten, ze mi obe spinkaji celou noc - prumerne tak od deviti do pul devate starsi a mladsi od osmi do pul osme. A fakt je to parada!!!! Kdyz si predstavim, jak se Pepi pred stopnutim nocniho koja budila co dve hodiny a vstavala v pet… Brrrrrrrrrrrr!
Mimochodem, Ada byla kojena 21 mesicu, u Pepi to planuji taky tak - takze stop nocnim koju jeste neznamena stop koja!
Lesina
Jé, to je diskuse o nás
. Fanda taky asi od pěti měsíců v noci spí přerušovaně, nepotřebuje sice jídlo (není kojený a jídlo nevyžaduje v noci už dlouho), ale prostě nabírá na pláč, minimálně jednu až dvakrát za noc, a mezi tím se taky trochu budí a hučí a chce jen dudu nebo pohladit, nebo otočit na bok..........
Právě mu přistavujeme k bytu pokojík, ale asi dlouho bude při tomto jeho režimu neobydlený. A co hůř - vstává čím dál dřív ráno
. Řešení neznám, i když by mě zajímalo, proč tomu tak je........ale aspoň vím, že nejsme sami
.
Lesino, než jsem dopsala svůj komentář, přibyl tvůj
. Chci se zeptat - myslíš, že by Fandovi k lepšímu spaní pomohlo zavedení jednoho nočního pití? Třebas čaje, když ne UM? Zatím si vystačíme s dudlíkem, někdy fakt stačí ho pohladit a otočit, ale jak říkám, dneska jsem vstávala asi 10× a neobejdeme se bez jednoho nočního pláče bez příčiny a úplného probuzení.......
Popravde - nevim… Asi bych zkusila davat vodu.
Ale co mam vyzkousene, jak zacala Ada v noci plakat, pomohlo byt hodne rychla - proste priletet, sebrat, pohojdat - okamzite se klidnila… Jakmile jsem byla pomala, probrala se a bylo zle.
Jo a taky mela nocni besy - to pak hojdani nepomohlo, musela jsem na ni houknou a mirne ji probrat - pak to bylo dobry a mohla jsem zacit hojdat.
Budivala se mi takhle jednou, dvakrat trikrat za noc - ale ja byla natrenovana a tak do minuty nebyvalo co resit - takze to za nocni vstavani nepovazuji.
Pepulka se mi taky budila - taky pomahalo pohojdat v naruci, bylo videt, jak si spokojene opira hlavu o moji ruku a usina… Jak se zacala vztekat a sla do luku bylo zle - to jsme chodivaly sledovat nocni program v telce (Jesteze uz tam davaji i neco jineho nez zaznam z poslanecke snemovny…) Ja si sedla na sedacku do rohu, Pepi se na me rozvalila a po chvili usinala… parkrat jsem tam usnula taky ![]()
L.
Kdyz se dite v noci budi a breci neznamena to, ze chce kojeni! Je proste zavisle na mame a na prsicku a chce si jen podudat, nema hlad (samozrejme myslim mimca starsi od tech 7m)
Nase mala se budi taky 5× a je to hruza
Ja jsem srab a prso ji dam, dudlika taky nezname, mala ho nechce.
Zrovna pred chvili jsem posilala clanek o buzeni se v noci - tak az vyjde, koukni se, kacvo, treba tam najdes radu..
R.
ja jsem to vyresila tak, ze kdyz se malej zacal budit takto casto, ale de facto nepil, jen si cucnul a spal dal, tak jsem jednu noc( bylu mu 8 mesicu) nekojila, jen ho chovala a od te doby spi celou noc bez buzeni. Tu prvni noc prvni vzbuzeni brecel asi 5 minut a pak se mrskal v postylce, na dalsi buzeni stacilo pohladit a pak uz to slo, kojila jsme dal rano a vecer bez problemu… Pak v roce jsme skoncila i to
jenze vy jste mladsi - netrapi ho treba prdiky?? nebo nezacaly rust zoubky?Zkusit sab simplex na noc?/ prdiky/ nebo homeopatika- sirup sedalia/ na spani/- urcite mu neublizi a nic se nestane, kdyz to vyzkousis na zuby je pak dobra Chamomila 15 Ch 3 kulicky cucat- ale to asi nebude to, co te tzed trapi.. ikdyz kamaradky holcicka mela prvni zub ve 3 mesicich.. tek pevne nerviky
Anonymní píše:
ja jsem to vyresila tak, ze kdyz se malej zacal budit takto casto, ale de facto nepil, jen si cucnul a spal dal, tak jsem jednu noc( bylu mu 8 mesicu) nekojila, jen ho chovala a od te doby spi celou noc bez buzeni. Tu prvni noc prvni vzbuzeni brecel asi 5 minut a pak se mrskal v postylce, na dalsi buzeni stacilo pohladit a pak uz to slo, kojila jsme dal rano a vecer bez problemu… Pak v roce jsme skoncila i to
jenze vy jste mladsi - netrapi ho treba prdiky?? nebo nezacaly rust zoubky?Zkusit sab simplex na noc?/ prdiky/ nebo homeopatika- sirup sedalia/ na spani/- urcite mu neublizi a nic se nestane, kdyz to vyzkousis na zuby je pak dobra Chamomila 15 Ch 3 kulicky cucat- ale to asi nebude to, co te tzed trapi.. ikdyz kamaradky holcicka mela prvni zub ve 3 mesicich.. tek pevne nerviky
oprava vekove jste vlastne starsi, tak to zvaz, v uvahu prichazi i kase na noc, jestli nema hlad..