Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak nevím jak jinde, ale u nás mají děcka do družiny zvlášť oblečení
jdou ven, tak se převlíknou. Každý den je syn taky od bahna, trávy, ale je to dítě
špína k nim prostě patří
a jestli mu někdo ubližuje
můj syn kolikrát lhal, aby své diravé kalhoty omluvil
pokud má známky ubližování, tak to řeš přímo s matkou toho kluka, když s družinářkou není řeč.
Oblečení bych řešila náhradním, zbytek osobně s družinářkou, nevidím jediný důvod proč by si z tvého syna měl někdo dělat otloukánka..
Právě on je už i manžel naštvaný protože dneska pro něj byl on a syn už začal skoro brečet jak šel že ten kluk dělá karate a že on za to nemůže. Tak manžel už říkal že si počká na rodiče toho kluka a na toho kluka.
Já s manželem souhlasím, chovala bych se stejně, zvláště pokud ten druhý má fyzickou převahu. Tady ti spratci co si zkouší bojové umění na druhých jsou „nejlepší“
@Anonymní píše:
Právě on je už i manžel naštvaný protože dneska pro něj byl on a syn už začal skoro brečet jak šel že ten kluk dělá karate a že on za to nemůže. Tak manžel už říkal že si počká na rodiče toho kluka a na toho kluka.
Nebo ať si manžel odchytne přímo toho kluka a řekne mu své.
@Anonymní píše:
Myslím, že to vůbec není špatný nápad, aby si manžel počkal na rodiče toho kluka a pobavil se s nimi on.
No já jen ze své zkušenosti - 1)Dávat oblečení na převlečení-klidně ať se převleče hned jak dojde do družiny, zimní teplé samozřejmě až před vycházkou. 2)Víte, kolikrát jsem si říkala, že by se rodiče divili, co jejich děti ve škole dělají. Jsem učitelka, přibrala jsem si k tomu i úvazek v družině…Oni jsou většinou ti největší chudáčci, které pořád někdo bije, největší provokatéři a raubíři
, většinou nejde o žádné mlácení, jen nějaké žduchnutí-většinou oplacené…co pak slyším, že dítě v šatně vypráví mamince…kolikrát si říkám, že bych jim to nahrála na telefon, aby to viděli. Samozřejmě je možnost (dávám tomu jedno procento), že by ho někdo schválně bil. V každém případě jděte za družinářkou-nebo učitelkou-záleží na tom, kde se to děje. Ony si ho budou více hlídat, jestli mu někdo ubližuje. Vyřizování s rodiči bych vynechala - budou mít jinou verzi od svého syna, pravda bude stejně někde mimo…:-) Tu vám řekne jen ten, co je u toho - učitelka, družinářka.
Ale holky já zase na jednu stranu mám strach jen tak jako někoho obvinit že jejich,,Pepíček'' bije našeho,,Honzíčka''. Třeba na tom nemusí být všechno co syn říká pravda a co když si to fakt jen vymýšlí aby třeba jsem se nezlobila za ty špinavé kalhoty. Ve školce jsem řešila něco podobnýho a pak s paní učitelky vylezlo že ani náš syn není svatý a že to sama viděla abylo to uplně jinak než popsal náš syn. Jako ne že bych svému dítěti nevěřila ale už taky vím že jsme pár jeho takových anabází měli a nikdy to nebylo přesně podle toho jak líčil on a fakt bych nerada někoho neprávem obvinila. Navíc vidím i doma jak do sebe doma šijou z jeho bráchou který je mladší.
Do družiny se dcera převléká a ven také, takže se může klidně válet v trávě podle libosti. Na převlečení nás upozorňovali hned na začátku.
Co se týče možné šikany, tak u nás na škole máme speciálního učitele, za kterým může jít jak rodič, tak i dítě a probrat s ním problémy, které ho potkají a on to nadále řeší. Podívej se, jestli tam u vás není někdo podobný /na webovkách školy/.
Jinak nás rodiče nabádal přímo ředitel, že cokoli se dá řešit, že se nemáme ostýchat u něj zaklepat, je lepší řešit případné problémy hned na začátku.
Ono je to opravdu o lidech, pokud je vychovatelka v družině co k čemu, tak to bude řešit jemně a ohleduplně-aby to případně klučina neodnesl ještě víc jako žalobníček. pokud tam je nějaká unavená nebo otrávená ženská, tak bych to řešila jinak, ale řešila bych to.
Ono je to hrozně tenká hranice, kdy je to ještě klukovina a kdy už se v tom začnou aktéři vyžívat. Kamarádka teď řeší trochu podobný problém, ale tím ubližovatelem není spolužák, ale sama učitelka. Zdeptala 9. letého kluka tak, že mu bylo blbě, když měl jít ráno do školy. Dělala z něj grázla a že si ubližuje a takové šílené věci. Kámoška ho bere na vyšetření k lékaři, už udělala humbuk v ředitelně a je připravená podat stížnost na školskou inspekci.
Takže při každé takové situaci bych byla maximálně obezřetná, protože to je věc, která může dítě hodně poškodit ![]()
Myslím, že jsi trošinku hysterická a syn trošinku ufňukaný. Tohle k nim prostě patří. Jestli řešíš každý špinavý kolena, tak ti možná neříká pravdu - že dělali blbosti a váleli se po zemi, protože se bojí, že budeš nadávat. Neřeš to.
A co se týká toho druhýho kluka - tak bych se asi pobavila s rodiči. ono nebude tak zle.. ![]()
@Katka86 píše:
Nebo ať si manžel odchytne přímo toho kluka a řekne mu své.
to je trochu zbabělý, ne? ať si počká na rodiče.
@Maden píše:
Proč zbabělý?
Já si takhle odchytla jednu holku, co ubližovala synovi, vyříkala jsem si to sní a byl klid.
Kdyby moje děcko někomu ubližovalo, tak by mi vůbec nevadilo, kdyby dostal od cizího zprda.
@Maden píše:
Přesně tak, to bych v žádném případě nedělala, zvláště u tak malých dětí. Ono to totiž bude pravděpodobně všechno trochu jinak, kluka budete zbytečně stresovat. Pak se můžete dostat do kolotoče, že zase jeho tatínek bude čekat na vašeho…a z klukovského strkání uděláte megaproblém.
Můj syn (6 let) jednou dostal vyhubováno od sousedky, když dělal kraviny a to byste měly vidět, jak ho dostala do latě. Stál v pozoru a ani nemrkal. Tak by doma ode mě dostal kázaní a prdlačku z toho. Je už snad dost starý na to, aby aspoň trochu odpovídal za svoje chování. Maminka za něho nebude věčně „žehlit“, teda pokud je aspoň trochu rozumná.
Holky zajímá mě jestli jsem hysterická nebo jestli už to je na řešení s družinářkou případně ředitelkou školy. Syn má 6 let od začátku školního roku nastoupil i do družiny a každý den mi příjde domů úplně ze špinavýma kolenama od bahna a trávy. Vždy mi říká že ho někdo žduchá. Já už jsem ale z toho na prášky protože furt jen peru kalhoty aby měl v čem chodit do školy kdybych sním chtěla jít po družině do obchodu tak vypadá jako bych ho ani nepřevlíkala do čistých věcí někdy má i triko zezadu od pití že ho nějaká holka postříkala. A dnes dokonce přišel stím že nějaký kluk dělá karate a že ho ten kluk začal žduchat a bít a nějaký druhý jeho kamarád mu pomohl a řekl to družinářce a že nemá furt žalovat jo a minule ho dokonce nějaká kluk (nevím jestli ten stejný) kopl do hlavy a dal mu facku. Já bych ho nejradši odhlásila ale on tam chce chodit.