Proč dávate ocet do pračky?

668
12.11.13 14:07

Proč dávate ocet do pračky?

Zdravím maminky (tatínky)…:),
koupila jsem obyč. ocet za cca 8 Kč. Poraďte mi prosím, jeho využití při praní v pračce nebo v ruce…, prosím o zkušenosti s jeho účinností a jak dávkovat.
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
429
12.11.13 14:10

Já dávám ocet / celou flašku vyleju do bubnu a trochu i do dávkovače / na čištění pračky / odstranění vodního kamene / ale jinak jiný využití neznám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
12.11.13 14:10

Protoze to psali na emiminu :lol:

Skrz zmekceni vody 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n. evill
12.11.13 14:13
@Ivana_xxx píše:
Zdravím maminky (tatínky)…:),
koupila jsem obyč. ocet za cca 8 Kč. Poraďte mi prosím, jeho využití při praní v pračce nebo v ruce…, prosím o zkušenosti s jeho účinností a jak dávkovat.
Děkuji.

Tak někdo dává místo aviváže, někdo tím čistí pračku, že jí pustí na prázdno (či s hadrama) a octem, někdo přidává trochu ke každému praní prý na změkčení. Já to nedělám, prý se to nemá… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3400
12.11.13 14:14

Já slyšela, že se dává místo aviváže :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
12.11.13 14:16
@lenna1810 píše:
Já slyšela, že se dává místo aviváže :think:

taky jsem to slyšela. ale že prý jenom na ručníky, pro změkčení. já to zkoušela, ale přišlo me to stejný jak s aviváží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7975
12.11.13 14:18

:mavam: já zkoušela také, místo aviváže, a opravdu to funguje, cca jedno víčko od klasické aviváže naplním octem a vleju do vaničky na aviváž.
Za prvé změkčuje, za druhé neutralizuje, a desinfikuje.
Já to zkoušela kvůli měkčím ručníkům a věčným problémem z kvasinkami.
A musím říct, že to funguje. :pankac:
Ten ocet po otevření pračky jde cítit ale po uschnutí ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
12.11.13 14:19

Dávám místo aviváže (zhruba panáka). Máme hodně tvrdou vodu a bez octu je oblečení jak struhadlo. A když peru hadry, tak naliju necelou flašku do bubnu a peru na 90 na vyčištění.

• Citovat
  • Upravit
172
12.11.13 14:19

Já jsem slyšela, že když barví prádlo, má se nechat odstát v míse s vodou a octem, ale co je na tom pravdy??? :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
668
12.11.13 14:22

Děkuji, je to dle mého levné, mám ho z Lidlu, a taky jsem slyšela o desinfekci prádla octem a změkčení, místo aviváže. Jen mám obavy z toho oct. zápachu? Není ocet cítit v bytě - na sušáku s prádlem u topení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
668
12.11.13 14:24

Já koupila v KIKU čern tepláky, kt. barví na těle, nechápu. Chci je taky vyprat s octem, máte taky někdo vyzkoušeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
12.11.13 14:27

Jo jo, funguje jako ustalovač barvy. Jako děti jsme ho používali při máchaní po batikování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.11.13 14:27

Mě říkala doktorka na konžím, že vůbec nemám dávat aviváž, ale ocet. Ještě jsem to nezkoušela. Aviváž nedávám už dlouho, ale octu jsem se troškku bála, že to bude smrdět. Ale ono to má nějak i neutralizovat ten prací prášek, tudíž to má být dobré pro alergiky/atopiky, či tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
12.11.13 14:30

Nesmrdí to. Když dám plnou dávku, tak po otevření pračky je to trochu cítit (ale nijak výrazně) a při sušení to vyvětrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
12.11.13 14:30

Ocet se dává místo aviváže, může jak na dětské prádlo a plenky, které tím zbaví i zbytků prášku (zneutralizuje ho) a jemně ho změkčí, tak na kterékoliv jiné prádlo. Není vůbec cítit, u nás tedy ani po otevření pračky. Pračce to nic neudělá.
Když se barví oblečení, tak se poslední lázeň dává octová, aby se barva zafixovala a už nepouštěla, tak proto by to teoreticky mohlo pomoct i na tepláky, které pouští, ale v zázrak bych nedoufala, měla jsem kdysi černé rifle, šíleně barvily, ocet nepomohl, barva se navíc vypírala, brzy vypadaly děsně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný