Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, jaké máte zkušenosti s úklidem po řemeslnících. Ti naši jsou šikovní, ale třeba když štukovali, tak jsme pak strávili plno času úklidem po nich a ještě to bylo několik koleček materiálu, že jsme si říkali, že to mohli rozmíchat a použít znovu. Samozřejmě že mě to nezabije, když to uklidím, ale říkám si, jestli by to nemělo být v ceně, aby to uklidili aspoň nějak nahrubo. Přece když budou něco předělávat u staré paní, tak to ona ani nezvládne a když pak má přijít další firma, tak to nemůže zůstat tak
.Díky
@veverčák nevím, jak by to mělo být, ale u nás, když něco řemeslníci dělali, tak jsem chtěla, aby to tak nějak nahrubo uklidili a problém nebyl…
Můj otec dělal elektrikáře a vždy ten hrubý úklid udělal - ale on byl soukromník, takže mu šlo o jméno ![]()
Velký firmy se na úklid vyprdnou a nebo ho budou chtít zaplatit.
Uklidit po sobě alespoň nahrubo by měla být pro řemeslníky samozřejmost. Manžel dělá v oboru, tak to vím.
Když já jsem takovej pitomec, že si říkám, že by to mohli udělat, ale je mi to blbý jim to říct, když nevím, jestli je to běžné. Jsem doma s malou, takže jsem si třeba pohlídala, abych si oblepila okna, aby mi je tak nezaflákali, ale mohli by sami trochu přemýšlet, abych to pak měla jednodušší.
Když u nás byl elektrikář a měnil zásuvky, tak si všechno, co vyboural ze zdi po sobě zametl a sám vyhodil…větší zkušenost nemám.
U rekonstrukce jsem se na to ptala a řekli, že uklidí a uklidili si. U měnší práce jako elektřikář, kuchyňák apod. si po sobě každý uklidil a ani jsem se neptala. Na druhou stranu nám kdysi firma vyřezávala panel v bytě a zůstalo po nich boží dopuštění ![]()
@veverčák přítel je truhlář, a když dělá zakázku u někoho doma tak uklizí i vysává ![]()
Tohle je taky soukromník, tak by mu mělo jít o jméno
.Až budou příště něco dělat, tak mu to řeknu. Ono je blbý, že si tykáme a trochu se známe, tak se mi to hůř říká. Když u nás začal dělat, tak to měl jen jako přivýdělek. Manžel mu pomáhal a měl u nás i jídlo. Prostě známej. Teď už to má ale jako zaměstnání, tak by to mohlo vypadat, jako když to dělá firma. Když mu za to zaplatíme, tak by to mělo teda být i s tím hrubým úklidem a ne jen, že si seberou nářadí.
@veverčák tak to záleží na tom, co si s řemeslníky sjednáš. třeba já teď tak orientačně pokukuju taky po malířícíh, zednících a instalatérech a všimla jsem si, že někteří mají na stránkách uvedeno, že hrubý úklid v ceně, někteří ho mají za příplatek a někteří ho nezmiňují vůbec ![]()
@veverčák u nás, když měnili okna, tak po sobě nahrubo uklidili. Sami od sebe. To samé, když se dělaly úpravy na chotbě a pod..
Měli by si uklidit, přítel dělá se pohybuuje na stavbách-dělá elektrikáře a ten si tedy po sobě uklízí vše. Jinak zedníci od nich hrubý nepořádek apod. Takže ano, alespoň na hrubo by měli.
@sagina to je právě to, že jsme se o tom nikdy nebavili. Když u nás dělal jako známej, tak jsem u toho přicmrdávala, když se to dělalo svépomocí, ale teď bych čekala, že si to uklidí.
@ynax to si jako řekli o kbelík s hadrem a saponát
?Doufám, že malíř bude taky takový jako váš
.