Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak mě teď při uspávání mého kloučka napadlo, proč se děti tolik brání spánku… Není to dotaz, spíš zamyšlení. A ráda si přečtu vaše názory a postřehy. Myslím miminka, batolata, předškoláky. Ondrášek vesměs usíná dobře, ale někdy je to zvláštní. Zavírají se mu očka a on je pořád otvírá, zase se mu zavírají, chce koukat. Vždycky si říkám, že já bych je zaklapla hned ![]()
Neteřinka skoro dvouapůlletá taky nechce. Sice vždycky usne (chodí spát po o), ale spánek oddaluje, brblá…
Pamatuju si, že spaní po obědě byla má nejmíň oblíbená činnost ve školce i doma, když nás naši dávali spát. Dělaly jsme se ségrou vyrvál, že spát nebudeme, po sléze jsme v posteli blbly tak dlouho, až jsme usnuly, ale naši z nás asi měli hlavu jako škopek ![]()
Dneska bych si po obědě klíďo zdřímla a rozhodně by mě nikdo nemusel nutit… ![]()
ahoj,
podle me je to proto, ze vidi, ze my dospelaci prece spat nejdem a ze maji strach, ze prijdou o neco zajimaveho…ale nevim jestli delam dobre, ja proste toho maleho nutim jit spinkat…ne jako nasilim, ale proste kolem devate po pohadce se jde spat. Nekdy jde sam, aale kdyz fakt se mu nechce, tak jdu za nim ja nebo tatka a cteme mu pohadku nez usne - nekdy to je pet minut, nekdy i 3/4 hodiny - ale ja si rikam, ze rad byt musi
nejsme prece v lese,ne?
Tak tohle mi vrtalo hlavou celou dobu, co byl starší syn mimino. Spaní byl největší problém, já zombie a spala bych bych, až bych brečela. Teď je mu 5 a spí rád a celkem dost. Mladší syn má spaní rád od malička ![]()
Podle mě je problém usínání - oni neřeší, co bude, ale co se děje teď a usínání je prostě nuda.
Nebo možná, že vědí, že budou najednou bez rodičů? Že se nechtějí probudit samy?
To je zajímavé téma
manžel říká, že malej „bojuje se spánkem“, ale nakonec podlehne
večer se muchlí někdy deset minut, někdy třičtvrtě hodiny, očka se zavírají, ale on je ještě násilím otvírá, ale nakonec stejně zaspí. Je to zvláštní, myslím, že asi fakt nechtějí o nic přijít + jen ležet je nuda, tak koukají a řádí a hledají, čím by se při tom ležení zabavily ![]()
Malá usíná vcelku dobře,ale občas mám pocit,že spát prostě nemůže,protože co kdyby náhodou přišla o nějakou zábavu.
milhaus píše:
Malá usíná vcelku dobře,ale občas mám pocit,že spát prostě nemůže,protože co kdyby náhodou přišla o nějakou zábavu.
Přesně. Úplně na Jáje vidím to podezdření, že zatímco by spala, já jí určitě budu přerovnávat dinosaury a oslintávat plyšáky.
kristy tak o tom mi povídej:-)
taky jsem si to teĎ říkala když vidím že max chce spát ale přitom vymrzuje a kroutí se a fňuka
taky už mě to napadlo proč ty mimča prostě neusnou když jsou tak strašně ospalý…čověk by usnul hned obvzlášť u maminky nebo tatínka v náručí ![]()
Tak náš budulínek dneska nějak vyšiluje. Klube se u zoubek, tak je to možná k tomu. Ale přes den byl v pohodě. Teď ještě pořádně nezabral, chodím k němu, pořád se budí a mlátí sebou. Já bych padla a spala…
Bersaba píše:milhaus píše:Přesně. Úplně na Jáje vidím to podezdření, že zatímco by spala, já jí určitě budu přerovnávat dinosaury a oslintávat plyšáky.
milhaus píše:
Presne tak,souhlasim.
Mysli si,ze ji neco utece,ze zabava uz proste nebude,kdyz musi jit spat.
Kdyz ji vysvetlim,ze po spinkani si zase bude hrat,tak rekne aha,lehne si a spi.
Ja nevim, ale ja chodim spat s malou, takze ani nemuze mit podezreni ze by o neco prisla.. Vetsinou vytuhnu driv jak ona, pak se vzbudim za pul hodiny nebo i dyl, a ona casto jeste porad bojuje
A kdyz jsem se ji pokousela jeste loni davat spat poo, tak to dopadlo tak, ze ja spala a dite napr behalo nahate po pokoji a delalo binec ![]()
ALe taky me toto uz hodnekrat napadlo. Ja bych spala az bych brecela, klidne v pulce dne kdyby mi rekli ted spi, tak okamzite spim ![]()
no, z toho mam taky strach, ze usnu, dkyz jsem fakt unavena, a ze se dite zvedne a nejak si ublizi
U některých dětí to bude možná tím, že už od narození mají baterky DURACELL…
Aspoň tk to tvrdí kamarád. ![]()