Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má dnes 3 měsíce bude rozmazlený pokud usíná vedle mě?Dřív usínal při chování teď si vedle něj lehnu dám mu dudlík a usne i pokud se zlobí že sem ho dala pozdě spinkat.Jak na něj aby usnul sám?Držení za ručičku nezabírá.Houpání v sedačce zabírá,ale je to na dlouho.
Pokud ti to vyhovuje, neřeš to.
Já měla uspávání (= hodiny a hodiny denně skákání na míči) plný zuby kolem 4. měsíce a začala jsem Matyho učit usínat samotného. Pomalu a postupně.
Ale jsou maminky, který prostě uspávají a zatím jsem nepotkala dítě, který by to nějak poznamenalo nebo rozmazlilo.
Ahojky, tak já dělám nemlich to samé. Prostě ho nakojím v posteli a on usne. Třeba to i chvilku trvá, ale nelítám s ním, žádné dlouhé procesy. Pak ho vždy přendám. Takhle to praktikuji i přes den (pokud nejedeme ven), ale nechám ho tam.
Snad to nebude na škodu. ![]()
Záleží na tobě, pokud ti to nevadí, není problém. Pokud ti to vadí, musíš zkusit uspávat jinak, tak aby ti to vyhovovalo. ![]()
Synovi jsou dva roky a tři měsíce. A uspáváme u kojení v naší posteli a už ho nikam nepřenáším. O se pak sám překulí do postýlky (má ji přiraženou k našim postelím) a spinká dál. Dělám to takhle od narození, že spí s náma, v jeho půl roce jsme se stěhovali do vělkýho bytu, takže vznikla ložnice a tudíž mohl spát s náma,ale přesto v postýlce s odebranou bočnicí, takže se v noci překulil k nám a nebo byl jen v postýlce. A rozmazlený rozhodně není. Jen máme rádi, když jsme všichni pospolu. A vyhovuje nám to. Teď čekáme druhého sviště a určitě to budeme takhle praktikovat i nadále. Dvě postýlky, každá z jedné srany postele a dětičky ať se k nám v noci klidně tulí. Máme to rádi.
Mě to nevadí.Jen jsem chtěla vedět jaké s tím máte zkušenosti.No noc ho předělávám do postýlky ale přes den ho nechávám v postely,protože ho nechci probudit.A spí vám děti celou noc?Domča usne kolem 21-22 a spí do 6 někdy až 9.
MegK, tak to máš krásně spavé miminko!
Syn se mi až do dvou let (téměř přesně) budil co dvě hodiny na kojení. Když byl maličké miminko, někdy vydržel čtyři hodiny bez kojení. Celou noc mi začal spát až po druhých narozeninách. Usíná do osmé večer, vstává ráno v sedm až osm. Nejhorší období bylo na desti měsících. To se v noci vzbudil a byl třeba tři hodiny vzhůru a zkoušel na mě hraní si. A jak jsem vypozorovala, dělá to spousta ědtiček. Trvalo to měsíc, než se zase naučil v noci spát. Docela záhul,ale dalo se to. Tak ať máš stále tak spinkací miminko. ![]()
Mě usne okolo té 21h - pak přendat - znovu se nají okolo 4h - zase přendám a pak okolo 6h ho beru k sobě, má už takové neklidné spaní. Přes den spinká u nás v posteli. ![]()
Mates usinal do 9m u prsa, posledni 2m dokonce v nasi posteli a prendavala jsem ho, az kdyz jsme sli spat.
V soucasne dobe usina sam, dam do postylky, natahnu opicku, pohladim, reknu Brou, on taky rekne Bou a treba je i jeste vzhuru, natahuje si tu opici a spi. Takze za me, chyba to neni, jen je potreba odhadnout, kdy je dite pripravene usinat samo a nejakym postupem ho to naucit.
Ja mela pak svou metodu, ze jsem nejdriv prestala kojit pres noc a kdyz spal celou noc, tak jsem ho vzdy najedeneho, napiteho, sucheho a uplne uondaneho dala do postylky a limit breceni byl 10min, snad jen 1× nebo 2× ten limit presahnul, parkrat usnul s placem a pak uz sam bez place.
Moje dcera stále spí s námi (je jí rok), je to pro všechny pohodlné, já nemusím vstávat na kojení, má „samoobsluhu“, občas se jentak tulí, manželovi to taky nevadí, spíš je rád. Nevidím v tom problém, v odborné literatuře se píše, že takový blízký kontakt mezi rodičema a dětma má pozitivní vliv na dětskou psychiku a v budoucnu sebevědomí. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale zní to dobře. ![]()
syn taky tak nejdříve usínal.. asi lepší ležet vedle než nosit! protože na to si zvyknou… zkus to dělat jen občas… nebo jednou za týden vynechat a nechat usnout samotného.. jinak každé dítě je jiné.. některé to vyžaduje.. některé je v klidu a nevadí mu to!
synovi bylo jedno, že spal ve své postýlce a občas jsme ho vzali k nám do postele.. a najednou je mu rok a půl a po nemoci kdy spal s námi si začal vyřvávat spaní u nás! což jsem nechtěla. on se hrozně motá! takže jsme měli pár nocí krušných a řvaní i hodinu! ale vydržela jsem! a je zas klid! ono lehce na něco zvykknou a těžko odvykají! teď ti to nevadí!ale nebude ti to vadit za půl roku? za rok? to je potřeba promyslet! protože některé dítě je pak potíž!
nejstarší dceru jsme s ní lehali.. nejdřív spala během pěti minut… jenže za půl roku to bylo hodina a půl a pak nás už nenechala vůbec odejít.. spala. ale jakmile jsi se pohnula vzbudila se a řvala! pak jsme z večeru a klidu s manželem nic neměli! takže jsme začli asi v 17 měsících odnaučovat.. a byl to boj!
takže zkus někdy aby usnul sám.. někdy s tebou! a uvidíš podle mne každá závislost se vždy po nějaké době stane protivná a na obtíž! ![]()
Macík74 píše:
asi lepší ležet vedle než nosit! protože na to si zvyknou…
Nosila jsem, hojdala na ruce, kdyz jsem ukoncila nocni kojeni a na nic si nezvyknul.
Obcas mam pocit, ze si na to zvyknou deti, pro ktere je noseni tak vyjimecne, ze se k nemu upnou.
Mates byl od malicka noseny v satku, od 9m prevazne noseny a od roka vyhradne noseny. Noseni a chovani pro nej neni nic vyjimecneho, tudiz po pochovani se natahuje do sve postylky ![]()
Ahoj, já bych v tom taky neviděla problém, dokud jsem kojila, tak usínal vedle mě a já ho po chvíli přendávala do postýlky. Teď mi krásně usíná v postýlce, přes den přečtu pohádku nebo zazpívám a večer uspává taťka a ten jen popřeje dobrou noc a jde pryč a malý za chvíli chrupká. ![]()
Jak píšou holky, pokud to nevadí tobě, tak bych to nerušila. My to máme úplně stejně. Nedávno jsme začala říkat pohádky nebo zpívat. Nemyslím si, že by byl Kubík rozmazlený nebo vetší závislák. Po usnutí ho dáme do spotýlky a i když se v noci vzbudí, tak usne v postýlce sám. Bereme to jako zklidnění a pocit bezpečí po celém dni ![]()
Je to zcela v poradku. Dcerka takto usinala cca. do 6m. Pak sem rozsirila ritual na kojeni v houpacim kresle po koupani a tuleni. Ke spanku sem ji pak uhoupala nebo unosila. Od malinka ji zpivam vlastni ukolebavku. Pokud byl jakykoliv emocni ci fyzicky problem nechala sem ji opet usnout vedle me v posteli. Posledni cca. 2 tydny sem k ritualu pridala po pochovani a pohoupani, ulozeni do postylky a uspavam ji tam.podotykam, ze musim hlidat, aby se moc nevrtela a drzim ji proto ruku na hrudnicku
Mala totiz neustale hrde predvadi, jak se umi stavet.U toho ji zpivam nasi ukolebavku a ukoncuju tichym ssss. Obcas si poplace, obcas usne hned. Kazdopadne cesta byla trnita, piplava a nenasilna, ale vyplatila se. Cili pokud vam to vyhovuje, delas to zcela spravne ![]()