Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky všem, v kolik dáváte spinkat 15 m dítě? my máme dceru tak nějak naučenou jít spát až kolem 21 hod, než usne tak je i 21.30, někdy i půl hodina déle, v noci se budí na kojení (ale to s tím nesouvisí) a ráno tahá i do 9:30. ani nevím, jak si to tak zvykla, ale když u nás se k večeru vždy toho hodně děje, přijde manžel z práce, hraje si s ní a pod.., možná by to asi šlo přeučit jí a dávat spinkat dříve, ale má to vůbec smysl? kor teď v létě, jezdíme na chatu, vracíme se až tak kolem 20 hod- malá do večera lítá po zahrádce. jen někdy se cítím tak divně, že mám ani ne 2 leté dítě a v 21 hod ještě nespí. máte to některá taky takhle zařízené?
Já bych v tom neviděla problém, Ondra chodí spát kolem 20.30. Ale vstává tedy v 6, to ráno ti krutě závidím
. Myslím si, že pro dítě je důležité mít režim, který vyhovuje jemu i rodičům, a to u vás je, tak proč to řešit? Časem to asi budete muset posunout, až bude větší, takhle by vstávání do školky byl problém, ale teď?
Já bych se tím neznepokojovala,je to tvoje dítě a jak si ho naučíš…a Zase máš výhodu,že ti ráno spí dlouho.co já bych za to dala.Adam vstává před 6 ![]()
Já mám zase naučeno že ve 20h +- prostě leží v pelíšku.Pak už chci mít klid ![]()
Ahojky, tak Samík chodí spinkat kolem 20 h a jsem za to ráda, protože pak jsou filmy a já si aspoň konečně sednu k telce, dám si dlabanec a užívám si volna ![]()
Tak mě Maty chodil spát ještě později. Pak když mu bylo nějak přes rok a půl,přestal spát přes den a začal chodit večer kolem 19:30 - 20:00 ..Ale teď jak je venku světlo a navíc i u nás doma dost vedro,tak ikdyž přes den nespí,tak večer jít taky nechce,takže většinou usne až kolem 21h…včera dokonce až v 22h
![]()
Ahoj, tak naši miláčci jdou spát kolem 22 hod, vstávají mezi 7-8hod
Pokud to vyhovuje tobě/vám, tak bych to neřešila ![]()
Matyášek chodí spinakt v půl 8 v 8…
a budíček??,ten má v 5
![]()
pak jde spát v 9 dopledne a pak ještě odpoledne…
potřebovala bych to natáhnout jen na spaní po obědě,ale od těch 5ti nevydrží.
Tak to zatím nechám tak a uvidím.
Tak nasemu malemu jsou dva roky a spinkat chodime pravidelne, po obede ve dvanact a vecer uz v pul osme spinka. Jenze mi pravidelny rezim mame prakticky uz od narozeni, jen se postupem casu upravoval pocet spanku.
Rekla bych, ze diky te pravidelnosti usina krasne, ma sve vnitrni hodiny, ty se sepnou a jde se do pelisku. A jeste jsem neoblomna v tom, ze at je na programu co chce, tak chodi spat pokazdy ve stejnou dobu. Svetlo, nesvetlo, akce neakce.
Jinak je to docela dabel plny energie a zlobeni, ale za tuhle jeho usinaci pravidelnost jsem opravdu vdecna.
Cetla jsem, ze spaci navyky deti je zpravidla prace rodicu.
Tu pul desatou ti zavidim, mi jsme okolo seste uz v plne polni. ![]()
Tak nám je 13 měsíců,malá chodí spát v 18 hod,a budí se okolo 6 hodiny.V poledne chodí spát v 11,protože přece jen je dlouho vzhůru,takže je řádně otrávená.V poledne spí tak 1,5 hod.Zatím nám to vyhovuje,tak to pak změním podle potřeby.
Máme to stejně jak Milhaus. My jsme prostě skřivani, vstávání ráno mi neva (ale ne dřív jak v šest
) a večer už chci mít klid
. Ale jestli to má někdo jinak, nevidím v tom problém…až snad jedině ta školka. Ale to je daleko ![]()
Nastavte si takový režim, který bude Vám i prckovi vyhovovat ![]()
My už máme dlouho zajeto chodit spinkat v půl osmé, budí se kolem sedmé ráno a pak dvouhodinový spánek po obědě.
Karolínka chodí spát mezi 18:30 - 19. hod. a ráno vstává v 6:30, někdy dřív nekdy později ![]()
Přes den spí max 1,5 hodiny někdy kolem poledne a pak řádí až do večera.
Kubík je taky naučený chodit spát po Večerníčku (momentálně po Simpsonových
), když je venku pěkně tak se mu moc spát nechce, ale leží v pelíšku a odpočívá nebo si hraje s autem nebo si čte a pak usne.
Je to každého věc a každému to vyhovuje jinak ![]()
Já jsme ráda, že mám večer chvíli klid a mám čas i na něco jiného než jen na miláčky ![]()
Příspěvek upraven 30.06.10 v 11:53
ahoj mojí malé jsou už skoro 3roky, ale chodí pravidelně od 1.5 roku spát v 20:00… a stáváme kolem 09:00, O prázdninách většinou kolem té 21:00 ale to je vážně vyjímka
já myslím, že je to na tom jak jsou ty děti naučené, my ukládáme pravidelně a nemáme se spaním žádný problém ![]()
No tak nevím .. já malýho dávám spát pořád stejně,v 19h. koupeme,v 19:30 do postele,čteme pohádku,pak se tulíme a pak vždycky usnul,ale teď prostě neusne,leží v posteli ,kouká,povídá si ,ale nespí..nechce se mu a zabere až fakt později..
Pokud vám to tak vyhovuje, není co řešit ![]()
U nás starší je typický skřivan - od miminka až doteď,stejně jako já..Ale teď, jak je teplo,déle světlo, chodí spát taky trochu později.
Mladší je typická sova, ale částečně jsem si ji „přeučila“, protože mě fakt nebavilo ponocovat s miminem, padala jsem na ústa dřív než ona, byla jsem nervozní a nevyspalá..Večer, i když nespím, chci mít svůj klid a ráno klidně vstanu kolem 6, i dřív.
Byly různá období, opravdu nevím, jak moc velký vliv mělo na mladší „přeučování“ nebo přirozený průběh, roční období. Všimla jsem si u obou dětí, že v zimě chodí spát dřív, spí celkově víc a v létě,když jsme déle a víc venku, méně.
Pokud vám to vyhovuje, neřešila bych to. Já ale trvám na tom, aby i v létě byly obě moje děti do 21. hodiny v posteli.